Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

asiak 14:46, 05 lut 2017

Anda napisał(a)
Te róże nn wstaw po jednej w wątku różanym o identyfikacji. Tam więcej różomaniaczek zagląda. Daj jeszcze fotki całego krzaczka, listków, podaj informacje na temat kwitnienia (raz czy więcej), czy pachnie, czy kolczasta.
Nr 3 i 4 to mogłaby być The Pilgrim.

Ewuniu, ona chyba nie pachnie, bo bym wiedziała... chyba, że bardzo delikatnie
asiak 15:51, 05 lut 2017

Kochani chcę prosić o pomoc w najbardziej problematycznym miejscu na mojej działce.
Najpierw popytam tutaj u siebie, a jak nie uda się rozwiązać problemu zadam pytanie w innym wątku
Wchodząc u siebie na działkę, na przeciwko u sąsiadów mam takie oto widoki
Nie patrzcie na nieład na mojej działce, bo to wszystko czeka właśnie na wiosnę.

Ta zaśnieżona górka to mój kompostownik, który będziemy budować na nowo. Obok stoi wędzarnia. Wędzarnia jest zbudowana pod samym płotem, więc nie ma możliwości, żeby cokolwiek tam wsadzić.

Bliższe ujęcie...

Chcemy założyć nową siatkę na całej długości, bo sami widzicie jak to wygląda.

Nasadzeń nie da rady zrobić mniej więcej do tej czerwonej pokrywy. Za tą metalową kratą była huśtawka. W tym miejscu będzie zwykła ławka.
Na czym polega problem? Chcę się odgrodzić od sąsiadów na przeciwko i od sąsiadki z lewej strony. Tam gdzie mogę zrobić nasadzenia, czyli za tą kratą metalową, będzie ok, bo coś wsadzę. A jak mam się osłonić w tym rogu na długości kompostownika i wędzarni. Zwykła siatka mnie nie osłoni. Druga sprawa... nie chciałabym wchodząc na działkę mieć centralnie przed sobą kompostownika.
Reasumując... jak odgrodzić się od sąsiadów i jak zasłonić kompostownik? Dodam, że za płotem z każdej strony mało ciekawe miejsca u sąsiadów I jeszcze ten domek na kurzej łapce u sąsiadów
Czy ktoś podsunie mi jakiś pomysł? Może uda mi się przy Waszej pomocy rozwiązać problem?
AsiaK_Z 16:01, 05 lut 2017

Asiu może żywopłot będzie rozwiązaniem. Tyle że trzeba wsadzić coś większego żeby szybko zasłoniło. Albo coś mniejszego i mata wiklinowa
Kompostownik może można przenieść w inne miejsce, bo tak blisko wedzarni to raczej nie teges moim zdaniem
asiak 16:03, 05 lut 2017

Nie mamy innego miejsca na kompostownik, musi tak zostać. Kiedy mi ta mata nie leży...
Bogdzia 16:03, 05 lut 2017

Ja bym zrobiła zywopłot przed kompostownikiem i wędzarnią a dalej juz cofnięty tak jak planujesz. Zostaw tylko miejsce zeby tam dało się wjechac taczka i chodzic, takie dwa rzędy zywopłotu,nawet optycznie mogą zachodzic a siebie ale tylko optycznie, między nimi musi byc spora przerwa.
asiak 16:06, 05 lut 2017

Bożenko mówisz o żywopłocie od początku kompostownika do końca wędzarni? Z czego ewentualnie mogę go zrobić?
asiak 16:15, 05 lut 2017

Czy tak?

Sima 16:43, 05 lut 2017

Ja mam podobnie z małym wyjątkiem. Od sąsiadów też mam żywopłot - lubię ich i nie chce by patrzyli na moj burdel

Mam posadzone pragmatyczne tuje szmaragd - wole cisowe ale nie stać mnie na duże roślinki a nie mam cierpliwości na czekanie.
Katkak 18:44, 05 lut 2017

Asiu czy to czerwone to beczka? Ale fajowa . Potraktowałabym ją jako donicę i obsadziła, fajowa jest .
asiak 18:49, 05 lut 2017

Kasiu, tak to beczka... jeszcze mam taka zieloną Będą służyły jako zbiornik wody do podlewania np.różaneczników