Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

Margerytka40 22:02, 05 lut 2017

Listewki można dać nawet częściej,przesłona będzie szczelniejsza
asiak 22:05, 05 lut 2017

Dziękuję Ci Asiu, zdecydowanie lepiej będzie z tymi listwami w poziomie
Margerytka40 22:12, 05 lut 2017

asiak 22:19, 05 lut 2017

I chyba nic innego nie wymyślę
Myślę, że pod tym płotem mogłabym posadzić swoje 3 pnące róże, z którymi nie mam co zrobić Z lewej strony od kompostownika..
Nikita 22:24, 05 lut 2017

Asiu, przybiegłam z rewizytą i przepraszam, że nie wcześniej ale jak zwykle w ogromnym niedoczasie jestem.
Działeczkę masz fajną i choć mała to i tak wiele radości na pewno ci daje.

Jeśli chodzi o zasłonięcie kompostownika to posadź sobie tuje Szmaragdy (tak jak na twoim rysunku) mają ładny pokrój i dość szybko rosną. Możesz je przycinać i formować na kształt "zielonego muru" lub zostawić żeby sobie naturalnie rosły...wybór należny do ciebie. Myślę, że fajnie by u ciebie wyglądały. Jeśli nie podobałaby ci się taka zielona ściana to zawsze w nóżkach możesz podsadzić hortensjami lub berberysy + miskanty ML.
Propozycja Margerytki40 z tym płotkiem też mi się podoba.

asiak napisał(a)
Kochani... lista moich chciejstw na obecną chwilę, to miłorząb i berberys admiration. Chodzi to za mną cały czas i muszę to mieć
Moje pytanie... co pasuje do miłorzębu, a co do berberysa? Jakie towarzystwo im wybrać?

O miłorzębach myślałam o 3 szt, na nóżkach
Berberysy wsadzę gdzieś brzegu trawnika

A teraz odpowiedz na twoje wcześniejsze pytania: Ja mam 3 miłorzęby szczepione na pniu. Ślicznie wybarwiają się jesienią na kolor jajecznicy z wiejskich jaj! W ich nóżkach posadzone mam żurawki Marmelade.
Natomiast berberysy admiration ślicznie wyglądają z kulkami bukszpanowymi.

Pozdrawiam, będę zaglądała do ciebie, bo widzę , że będzie się u ciebie działo na wiosnę...oj, będzie.

asiak 22:28, 05 lut 2017

Cieszę się, że wstąpiłaś do mnie Zapraszam o każdej porze dnia i nocy
Katkak 22:47, 05 lut 2017

Wędzarnia te super. Muszę emowi pokazać, lubi takie rzeczy.
asiak 22:51, 05 lut 2017

Kasiu, wędzarnia super, to fakt, a zwłaszcza produkty w niej uwędzone
Mam nadzieję, że w tym roku uda nam się uporządkować tą działkę z grubsza
Nowalijka 23:23, 05 lut 2017

Katkak napisał(a)
Asiu czy to czerwone to beczka? Ale fajowa . Potraktowałabym ją jako donicę i obsadziła, fajowa jest .

Kasia nie byłaby soba gdyby nie zrobiła coś z niczego. Zdolniacha!
makadamia 09:01, 06 lut 2017

Asiu, ja w zasadzie nie widzę problemu z zasłonięciem.

Tujki posadzić w L, tak jak tu omawiacie, w rogu posadzić drzewko, żeby zasłoniło domek na kurzej stopce a pod spodem zrobić rabatę. Na prawo od wędzarni dalej ciągnąć żywopłot, a przed nim dać jakieś krzaki, które zasłonią kompostownik od strony działki.

Sama wędzarnia jest ładna i nie ma potrzeby jej zasłaniać.

Jedyna rzecz, na którą zwróciłabym uwagę, to żeby zostawić w tym osłoniętym rogu więcej miejsca:

Na kompost potrzebujesz co najmniej jeszcze jedną taką komorę jak już masz, a przy wędzarni też jakieś miejsce na stolik trzeba wygospodarować.

(już nie wspomnę o tym, że jak mój mąż chodzi do kumpla wędzić swoje mięso, to się wtedy robi wydarzenie towarzyskie, ławeczka jest potrzebna, i stolik na napoje...)