Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

babka 12:46, 22 kwi 2017

Toszka napisał(a)
Olu, gdzie konkretnie masz te opuchlaki? Rosną tam rosliny?

Tak Toszko, mam tam rozplenice, jeżówki, czosnki, bukszpany i careksy. Wszystko zdrowe tylko ten rozchodnik padł

Toszka 12:54, 22 kwi 2017

znakiem rozpoznawczym opuchlaków w sedum jest mdlenie tegoż w pełnym słońcu. Dość często opuchlaki siedzą w sedum, ale tak szczerze, to one chyba we wszystkim siedzą... Wczoraj pewna dobra dusza opowiadała mi jak to po bohaterskiej walce z mozgą, na rabacie długiej na ponad 20m okazało się, że w korzeniach ulokowały się opuchlaki.

U mnie w sedum też bywają opuchlaki i jak tylko widzę, że zaczynają więdnąć łodyżki to już wiem co się dzieje. Rozrabiam 1-2 kubły/konewki Decisu i podlewam naokoło z dużym marginesem. Najpierw lekko wzruszam ziemię, a potem pomału, tak by roztwór wsiąkał podlewam. Po 10-15min drugi kubeł. Już na drugi dzień widać działanie środka, bo roślina nabiera turgoru.
Najważniejsze jest by tak lać roztwór, aby pomału, starannie wsiąkał w system korzeniowy. Od staranności i braku pośpiechu zależy powodzenie. Starsze kępy sedum mają szeroki (rozłazły) system korzeniowy, nawet 1,5-2 metry na boki. Są to pojedyncze grube korzenie.
Radziu2013 13:07, 22 kwi 2017

asiak napisał(a)
Taka u mnie wiosna

Fajnieeeee

Te ostatnie tulipki to papuzie?
U mnie rococo też mają już takie pąki i tak zbierają się do kwitnienia, zbierają i zebrać nie mogą. Czekam na twoje
asiak 18:05, 22 kwi 2017

Radziu, nie mam pojęcia, jak nazywają się tulipany Miałam powkładane do ziemi
kartoniki z nazwami, ale po zimie okazały się nieczytelne
Radziu2013 18:11, 22 kwi 2017

Ja żeby nie pomylić odmian to do ziemi powsadzałem patyczki od lodów z nazwami napisanymi markerem. Wiadomo trochę zeszło ale odczytać się dało
asiak 18:17, 22 kwi 2017

Też muszę w przyszłym roku tak zrobić
babka 21:54, 22 kwi 2017

Toszka napisał(a)
znakiem rozpoznawczym opuchlaków w sedum jest mdlenie tegoż w pełnym słońcu. Dość często opuchlaki siedzą w sedum, ale tak szczerze, to one chyba we wszystkim siedzą... Wczoraj pewna dobra dusza opowiadała mi jak to po bohaterskiej walce z mozgą, na rabacie długiej na ponad 20m okazało się, że w korzeniach ulokowały się opuchlaki.

U mnie w sedum też bywają opuchlaki i jak tylko widzę, że zaczynają więdnąć łodyżki to już wiem co się dzieje. Rozrabiam 1-2 kubły/konewki Decisu i podlewam naokoło z dużym marginesem. Najpierw lekko wzruszam ziemię, a potem pomału, tak by roztwór wsiąkał podlewam. Po 10-15min drugi kubeł. Już na drugi dzień widać działanie środka, bo roślina nabiera turgoru.
Najważniejsze jest by tak lać roztwór, aby pomału, starannie wsiąkał w system korzeniowy. Od staranności i braku pośpiechu zależy powodzenie. Starsze kępy sedum mają szeroki (rozłazły) system korzeniowy, nawet 1,5-2 metry na boki. Są to pojedyncze grube korzenie.

Będę działać i obserwować. Dziękuje Tosiu, kochana jesteś
zoja 22:00, 22 kwi 2017

Radziu2013 napisał(a)
Ja żeby nie pomylić odmian to do ziemi powsadzałem patyczki od lodów z nazwami napisanymi markerem. Wiadomo trochę zeszło ale odczytać się dało

marker na plastikowych nożach też daje rade
a ja w trakcie sadzenia robię zdjęcia etykiet - kładę na miejscach sadzenia, cykam zdjęcie i później jest jak znalazł
cała rabata w obrazkach - na kompie zdjęcia można powiększyć i odczytać co gdzie
Radziu2013 22:01, 22 kwi 2017

zoja napisał(a)

marker na plastikowych nożach też daje rade
a ja w trakcie sadzenia robię zdjęcia etykiet - kładę na miejscach sadzenia, cykam zdjęcie i później jest jak znalazł

Też niezły pomysł
Kasia_CS 22:14, 22 kwi 2017

Ja tak chcialam w zeszlym roku zrobić - cykanie zdjęc etykietom w czasie sadzenia, ake coś mi nie wyszło.. sadzilam ciągle w biegu albo w deszczu i jakoś umykalo