Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 23:35, 10 wrz 2017

Kochane! Ja tu w sprawie roślin pytam, a nie o kształt rabat i ścieżek
Nie planujemy zmian, tylko towarzystwo dla rodka.
Może ktoś się w sprawie roślin wypowie
makadamia 09:47, 11 wrz 2017

Kochana - tu forum jest! Tu nikt nie czyta, o co się Wątkodajka pyta, tylko na zdjęcia patrzy i plecie co mu ślina na język (klawiaturę) przyniesie!

Estetycznie, to mi ten trójkąt (rodek, trzcinniki, buksy) bardzo się widzi.
Ale ogrodniczo patrząc, to najlepiej by go chyba było podsadzić azaliami i turzycami.

Ale zasadniczo, to też bym wolała podyskutować o ścieżce i skarpie, i pluję sobie w brodę, że akurat u Ciebie postanowiłam być uprzejma i nie poruszyłam tego tematu jak planowałaś skarpę tylko dopiero teraz wypłynął
Anda 11:05, 11 wrz 2017

Heh, usmialam sie

Do rodka to bardziej pasowalaby jakies kwasoluby i/lub cienioluby, np. pierisy, paprocie, ciemierniki, carexy, epimedium, pachysandra, hosty, pulmonaria, Aruncus aethusifolius - takie niskie parzydlo lesne. Do rodka pasuja mi najbardziej rosliny lubiace lasy, tereny przy lasach. Trzcinnik do rodka mi jakos kompletnie nie pasuje. To roslina bardziej preriowa. Moze zamiast rodka posadzilabys tam cos innego, moze trzmieline oskrzydlona, graba lub buka?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Johanka77 11:08, 11 wrz 2017

makadamia napisał(a)
Kochana - tu forum jest! Tu nikt nie czyta, o co się Wątkodajka pyta, tylko na zdjęcia patrzy i plecie co mu ślina na język (klawiaturę) przyniesie!

Estetycznie, to mi ten trójkąt (rodek, trzcinniki, buksy) bardzo się widzi.
Ale ogrodniczo patrząc, to najlepiej by go chyba było podsadzić azaliami i turzycami.

Ale zasadniczo, to też bym wolała podyskutować o ścieżce i skarpie, i pluję sobie w brodę, że akurat u Ciebie postanowiłam być uprzejma i nie poruszyłam tego tematu jak planowałaś skarpę tylko dopiero teraz wypłynął

Kocham Cię normalnie!

Tak, tak! Ścieżkę i skarpę konsultowałam na forum, więc teraz cichosza
Mąż się narobił a mi się podoba.
Kropka.

Co do roślin, azalii odpadają, bo nie mam pewności, czy ten rodek przetrwa. Więc jeśli mam do niego dostosować rabatę to:

1. Powinna być pasująca do.rodka
2. Ale i pasująca do reszty ogrodu aby w razie co nie pozostała nam w spadku kłopotliwa rabata.
makadamia 11:10, 11 wrz 2017

Ewciu, w imieniu Asiu Ci napiszę: o tym rodku już była dyskusja i największy z nim problem to ten, że nie ma dla niego innego miejsca. A to prezent i na ładne miejsce zasługuje
Ale i tak sobie myślę, że ta miejscówka na długo mu nie wystarczy, bo rodki raczej duże rosną, a ta rabatka maciupka jest
Anda 11:12, 11 wrz 2017

Asiu, a myslisz ze ten rodek to duzy urosnie w tym miejscu? Sorry za uszczypliwosc, nie mialam nic zlego na mysli. Takie klopotliwe prezenty to tylko bol glowy sprawiaja
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Johanka77 11:15, 11 wrz 2017

Anda napisał(a)
Heh, usmialam sie

Do rodka to bardziej pasowalaby jakies kwasoluby i/lub cienioluby, np. pierisy, paprocie, ciemierniki, carexy, epimedium, pachysandra, hosty, pulmonaria, Aruncus aethusifolius - takie niskie parzydlo lesne. Do rodka pasuja mi najbardziej rosliny lubiace lasy, tereny przy lasach. Trzcinnik do rodka mi jakos kompletnie nie pasuje. To roslina bardziej preriowa. Moze zamiast rodka posadzilabys tam cos innego, moze trzmieline oskrzydlona, graba lub buka?

Ewa szkopuł w tym, że to jest rodek prezent i to jest jedyne osłonięte miejsce w którym może rosnąć.
Ja mam świadomość że mój ogrod jest inny niż lubią rodki
Anda 11:17, 11 wrz 2017

Rozumiem. Napisalam pare roslin pasujacych do rodkow. Moze cos sobie dopasujesz
Johanka77 11:23, 11 wrz 2017

Anda napisał(a)
Rozumiem. Napisalam pare roslin pasujacych do rodkow. Moze cos sobie dopasujesz

Dziękuję Ewa!
nawigatorka 11:53, 11 wrz 2017

makadamia napisał(a)

ha ha ja tez tak zrobiłam ale teraz cisza bo bura bedzie