Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

mrokasia 12:02, 11 wrz 2017

Johanka77 napisał(a)

Ewa szkopuł w tym, że to jest rodek prezent i to jest jedyne osłonięte miejsce w którym może rosnąć.
Ja mam świadomość że mój ogrod jest inny niż lubią rodki

No, ja też kocham takie prezenty . Ale najważniejsze, ze darczyńca zadowolony .

Wiesz Asia, mnie do tego rodka to by bardziej cisy pasowały zamiast buksów, kula i stożek na przykład. I ciemierniki. A dołem carexy np. silver sceptre. Tylko wiesz, ja się nie znam...
Johanka77 16:56, 11 wrz 2017

nawigatorka napisał(a)
ha ha ja tez tak zrobiłam ale teraz cisza bo bura bedzie

A Ty Ty Ty!
Johanka77 16:58, 11 wrz 2017

mrokasia napisał(a)

Wiesz Asia, mnie do tego rodka to by bardziej cisy pasowały zamiast buksów, kula i stożek na przykład. I ciemierniki. A dołem carexy np. silver sceptre. Tylko wiesz, ja się nie znam...

Znasz się znasz...
Ciemierniki powiadasz....
Hmmm...

A obdarowany też się cieszył Inaczej by rodkowi rabaty nie mościł
Toszka 17:30, 11 wrz 2017

mrokasia napisał(a)

Prócz Silverów cała lista zasadolubnych.

Z własnego doświadczenia wiem, że z ciemną zielenią rodka super komponuje się ML. Dodatkowo jest zwiewny i pięknie przeplata się z dużymi liśćmi różanecznika.
Beatlesy za monotonnie zielone (akurat w tej kompozycji). Jakieś carexy z dodatkiem białego.

IMHO
rodkowi sprawdź ph.
Johanka77 17:52, 11 wrz 2017

Toszka napisał(a)

Prócz Silverów cała lista zasadolubnych.

Z własnego doświadczenia wiem, że z ciemną zielenią rodka super komponuje się ML. Dodatkowo jest zwiewny i pięknie przeplata się z dużymi liśćmi różanecznika.
Beatlesy za monotonnie zielone (akurat w tej kompozycji). Jakieś carexy z dodatkiem białego.

IMHO
rodkowi sprawdź ph.

Super! ML to dobry pomysł. Ale posadzę wiosna bo teraz to już za późno.
Zebrinusa po prawej zostawię na razie bo w sumie podoba mi się.
Na przedzie powtórzę Carexy Fisher Form.

Toszko a nie rozpoznajesz przypadkiem tej mojej roślinki zwanej pseudo krwawnikiem?

Co to IMHO? :/
Toszka 17:55, 11 wrz 2017

IMHO. Angielski skrót od wyrażenia In my humble opinion oznaczający moim skromnym zdaniem

Zebrinus rośnie na wielkie bydle. I szybciej od rodka....no ja nie wiem czy to dobry pomysł...
Johanka77 18:08, 11 wrz 2017

Toszka napisał(a)
IMHO. Angielski skrót od wyrażenia In my humble opinion oznaczający moim skromnym zdaniem

Zebrinus rośnie na wielkie bydle. I szybciej od rodka....no ja nie wiem czy to dobry pomysł...

To może bydlę wiosną wykopię w inne miejsce

IMHO ogarnęłam. U mnie BTW się przyjęło i mój kolega ostatnio przetłumaczył sobie jako Bo Tak W ogóle
Gruszka_na_w... 22:12, 11 wrz 2017

Zebrinus jest sztywny. Rodek tez jest sztywny. Za dużo sztywności. Rozluźnij atmosferę zwiewnym ML. Słuchaj się Toszki!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 22:27, 11 wrz 2017

makadamia napisał(a)
Kochana - tu forum jest! Tu nikt nie czyta, o co się Wątkodajka pyta, tylko na zdjęcia patrzy i plecie co mu ślina na język (klawiaturę) przyniesie!D

o nie wypraszam sobie..
ja czytałam dokładnie o co Asia pytała, w komponowaniu nie doradzę bo nie umiem ale wyraziłam swoje zdanie w kwestii moim zdaniem równie istotnej.
I własnie dlatego ze to jest forum
bo niestety coraz cześciej czytam jedynie ciuciuruciu jak tu pięknie :/
Zana 22:44, 11 wrz 2017

Johanka77 napisał(a)
Oto podokienna po małej rozpierduszce

Wydaje mi się, że cały problem z tym rodkiem polega na tym, że on nie pasuje do charakteru nasadzeń pobliskiej skarpy i rabaty z lawendami i trawami po drugiej stronie. Tam masz nasadzenia tak geometrycznie. Więc może zrobić tu też tak trochę symetrycznie czyli rodka na środek a kule po bokach i podsadzić zimozieloną turzycą. Może wtedy chociaż tą symetrią połączy się z pozostałymi rabatami. No nie wiem...