Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Gruszka_na_w... 21:37, 19 lip 2018

polinka napisał(a)

Mojego drugiego ogrodu nie brałabym wcale pod uwagę. Jak Hania słusznie napisałaś to zupełnie inna koncepcja Choć jeśli posadziłabym tam drzewa liściaste i żywopłot z każdej strony to taki styl mega trawiastego ogrodu bardzo mi pasuje

W pierwszym ogrodzie nie ma co ukrywać ale wiosną jest pusto. Po ścięciu traw nie zostaje nic co by mogło zachwycać dlatego wprowadziłam kostki buksowe pod grabami, które w tamtym roku zamieniłam na cisy i to jedyne rośliny zimozielone oprócz smaragdów. Wiem, że wiele osób krytykuje mój ogród ale to właściciel ma się dobrze w nim czuć a w mojej duszy grają trawy i jeśli tylko miałabym większy teren w pierwszym ogrodzie to poszłabym w potężne łany traw jak NAvi.
Dodam, że obecnie projektuje drugą częsć ogrodu obok powstającej altany i tam oczywiście też będą same trawy plus żywopłot cisowy

I o to właśnie się "bijemy"- o te zimozielone akcenty. W odpowiednich proporcjach. To nie mogą być jakieś mikroskopijne "wypierdki". Ta planowana rabata jest potężna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 22:01, 19 lip 2018

To się bijcie
Johanka77 22:17, 19 lip 2018

mrokasia napisał(a)
Asiulka, ten Twoj żwirek nie jest biały tylko jasno szary .
Ja też bym nie mieszała kolorów żwirku...
No i zastanowiłabym się jednak nad małymi grupami buksow przy przeciwległych końcach pasów z ID.

Niech będzie, ze jasno szary
Nazywa się ligran sól-pieprz.

Mogę nie mieszać, ale wydaje mi się, że pod ścieżkę muszę sypnąć ciemnego. Bo płyty są takie same i pytanie, czy to się nie zleje za bardzo.

Może w weekend zrobię próbę, jak to wygląda ze sobą.

Johanka77 08:07, 20 lip 2018

Wszędzie ładne zdjęcia o poranku, a ja wrzucę niezbyt ładne

Dla Oli i nie tylko ta frontowa z różnych perspektyw.

A tu będzie leciała dalej ta ścieżka w dół do paleniska - które oczywiście zupełnie rozbudowane będzie

08:12, 20 lip 2018
Johanka77 napisał(a)
Wszędzie ładne zdjęcia o poranku, a ja wrzucę niezbyt ładne

patrze na to zdjęcie ...to duzy masz ten spadek terenu.

wiesz jaka jest róznica wysokości miedzy chodnikiem przy domu a tuja w narożniku za pergolą

PS, wuecej takich zdjęć powinnaś pokazywać ...łatwiej jest sie rozeznac co i jak planujesz i gdzie
Johanka77 08:17, 20 lip 2018

eee_taam napisał(a)

patrze na to zdjęcie ...to duzy masz ten spadek terenu.

wiesz jaka jest róznica wysokości miedzy chodnikiem przy domu a tuja w narożniku za pergolą

PS, wuecej takich zdjęć powinnaś pokazywać ...łatwiej jest sie rozeznac co i jak planujesz i gdzie

Tak. Spadek bardzo duży, dlatego też zdecydowaliśmy , że ogród będzie dwupoziomowy. Stąd ta górka przy skarpie, żeby były dwa w miarę równe tereny przy tarasie i poniżej.
anna_t 08:26, 20 lip 2018

Asia a jaka będzie odległość tej nowej ścieżki od tej istniejącej pod drzwiami domu?

kurcze nie chce Ci sie narażać ()ale moze wzdłuż tej ścieżki przy domu zamiasta takiej wielkiej żwirowej rabaty zrobić z 2m trawnika a potem rabata z ice dance i rozplenice z grabami?

powiem Ci że ja mam identyczną rabate jak ty, toćka w toćke tylko źwiru nie sypałam i lawendy są poprostu w ziemi i jednak zmieniam na trochę więcej trawnika. Tak że przy podjeżdzie będzie pasek trawnika a głębiej dopiero rabata. czuję że to będzie lepiej wyglądało.
Magda70 13:30, 20 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Dlaczego? Ja swoje wiosną przycięłam i dość szybko wystartowały. W przeciwieństwie do Silver Sceptre...

ich za szybko nie ma co przycinać. w/g mnie najlepiej poczekać jak zakwitną i dopiero calość ciąć. Bo jak ciełam wiosną to potem najpierw kwitły....kwiaty "pokładały się" i znów musiałam kwiaty usuwać i dopiero potem cała trawa ruszala.
Magda70 13:35, 20 lip 2018

Johanka77 napisał(a)

Jej bezproblemowość powoduje, że ja też zdecydowanie....

U Magdy super irga się komponuje, ale nie będziemy przecież wszystkiego papugować

Ja nie mam z tym żadnego problemu

Carex ID jestem na tak. Ogród pod 3 dębami ma w masie właśnie id.
Magda70 13:37, 20 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A nie zastanowiłaś się, dlaczego tam pojawiła się irga? Sporo później niż reszta nasadzeń.

bo mnie się jałowiec żółty przestał podobać