Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Magda70 13:40, 20 lip 2018

leon60 napisał(a)

Biały żwir nieeeeeeeeeeeee !

nie kuście mnie abym teraz biały żwir zamieniała na szary!!!
Jak go kupowałam to na szary jeszcze nie zerkalam.... tak dawno to było.

Ale może kiedyś na razie mnie aż tak nie razi
Magda70 13:50, 20 lip 2018

Jak zwykle pomieszałam carexy...
Ja mam morrowi variegata Te się nie rozłażą.
leon60 13:54, 20 lip 2018

Johanka77 napisał(a)

Ta wielka żwirowa rabata już jest przecięta chodnikiem z kostki nie wiem czy przecinałabym ją płytami.... trochę tego za dużo jak dla mnie
Goście do paleniska nie dojdą chodnikiem z kostki ?
anna_t 14:03, 20 lip 2018

Chodzi mi o to

Czyli trawnik tu gdzie zielone linie

Tak dokładnie tą linią gdzie zaczyna sie rabata z carexem się nie sugeruj, tak na oko rysuje.trawnik nie musi się licowac że skarpa
Johanka77 15:00, 20 lip 2018

Kochane jesteście. Wieczorem się odniosę do wszystkiego.
Efffa 17:41, 20 lip 2018

leon60 napisał(a)

Ta wielka żwirowa rabata już jest przecięta chodnikiem z kostki nie wiem czy przecinałabym ją płytami.... trochę tego za dużo jak dla mnie
Goście do paleniska nie dojdą chodnikiem z kostki ?

Całkowicie popieram Ole w postach dotyczących płyt.
Ania też na dobry pomysł.
mrokasia 18:22, 20 lip 2018

A ja rozumiem zamysł Johanki. Ogród musi być nie tylko estetyczny ale również funkcjonalny by korzystanie z niego było przyjemnością. Wg mnie pomysł ze ścieżką rozdzielającą tą rabatę i idącą wprost do grilla jest fajny.
Natomiast Ania zainspirowała mnie tym trawnikiem - ja bym te płyty ułożyła tam gdzie chcesz Asiu ale w trawniku a nie w żwirku. Byłoby to powtórzeniem już istniejącego motywu, trochę też rozbiłoby dość dużą połać żwiru...
alis 18:27, 20 lip 2018

anna_t napisał(a)
Asia a jaka będzie odległość tej nowej ścieżki od tej istniejącej pod drzwiami domu?

kurcze nie chce Ci sie narażać ()ale moze wzdłuż tej ścieżki przy domu zamiasta takiej wielkiej żwirowej rabaty zrobić z 2m trawnika a potem rabata z ice dance i rozplenice z grabami?

powiem Ci że ja mam identyczną rabate jak ty, toćka w toćke tylko źwiru nie sypałam i lawendy są poprostu w ziemi i jednak zmieniam na trochę więcej trawnika. Tak że przy podjeżdzie będzie pasek trawnika a głębiej dopiero rabata. czuję że to będzie lepiej wyglądało.

Tak samo pomyślałam sobie jak Ania dałabym pas zieleni optycznie zmniejszyłaby się rabata żwirowa.
anna_t 19:09, 20 lip 2018

Za duży mi wyszedłm ten trawnik, w realu pewnie o wiele mniejszy by był
nakręciłam się wiem że pewnie nie skorzystasz bo chcesz zostawić tą żwirową rabatę ale sobie porysowałam
anna_t 19:28, 20 lip 2018

tutaj z lawendą i np. różami the fairy na skarpie - te róże sa też w ogrodzie pod trzema dębami.i proporcje trochę zmieniłam.
nie rysowałam już ale te graby z frontu można by aż do altany powtórzyć