Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 08:41, 19 lip 2018

makadamia napisał(a)
Dla mnie taka ścieżka ma wartość estetyczną, nie tylko użytkową, tylko musi być ładnie poprowadzona

O to to to to też
leon60 08:43, 19 lip 2018

makadamia napisał(a)
Dla mnie taka ścieżka ma wartość estetyczną, nie tylko użytkową, tylko musi być ładnie poprowadzona

Owszem ale jakiś sens musi mieć by nie wyglądać od czapy
mrokasia 08:57, 19 lip 2018

leon60 napisał(a)

Ta ścieżka ma pozwalać gościom którzy przyjechali na grilla przejście bezpośrednio z podjazdu do miejsca balowania .
Johanka77 09:00, 19 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Ta ścieżka ma pozwalać gościom którzy przyjechali na grilla przejście bezpośrednio z podjazdu do miejsca balowania .

Dziękuję. Dokładnie. Zresztą o tym już było

Wieczorem do Was wrócę to poodpisuję. Lecę pracować
Miłego grzebania w ziemi!

PS
U nas lało całą noc...
iwka 10:01, 19 lip 2018

pomysł z ID mi się podoba, właśnie kilka dni temu zrobiłam multum sadzonek na przyszłość

Jest jeden ogród na forum, w którym są masowe nasadzenia turzyc. Co prawda tam jest nierozłażący się Carex Morrowii Variegata, ale ID też będzie fajnie wyglądać.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4039-ogrod-pod-trzema-debami?page=150
polinka 12:31, 19 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jeśli już planujesz jakieś kamyczki to raczej ciemno szare, nie białe.

Polinka w żadnym miejscu nie ma turzyc w jednolitej masie ma dużej frontowej przestrzeni. Drugi jej ogród to zupełnie inna koncepcja nasadzeń. Nie wiem, na ile rabaty w drugim ogrodzie nawiązują do architektury budynku.
Pierwszy ogród to mieszane, ale rytmiczne nasadzenia 3-4 gatunków traw, zimozielonych akcentów, wysokich grabów, hortensji i tuj. Do tego elementy architektoniczne i placyk.

Mojego drugiego ogrodu nie brałabym wcale pod uwagę. Jak Hania słusznie napisałaś to zupełnie inna koncepcja Choć jeśli posadziłabym tam drzewa liściaste i żywopłot z każdej strony to taki styl mega trawiastego ogrodu bardzo mi pasuje

W pierwszym ogrodzie nie ma co ukrywać ale wiosną jest pusto. Po ścięciu traw nie zostaje nic co by mogło zachwycać dlatego wprowadziłam kostki buksowe pod grabami, które w tamtym roku zamieniłam na cisy i to jedyne rośliny zimozielone oprócz smaragdów. Wiem, że wiele osób krytykuje mój ogród ale to właściciel ma się dobrze w nim czuć a w mojej duszy grają trawy i jeśli tylko miałabym większy teren w pierwszym ogrodzie to poszłabym w potężne łany traw jak NAvi.
Dodam, że obecnie projektuje drugą częsć ogrodu obok powstającej altany i tam oczywiście też będą same trawy plus żywopłot cisowy

polinka 12:33, 19 lip 2018

makadamia napisał(a)
Tak! Bez żadnego mieszania.
I w pasach też bez żwiru, zwłaszcza jeśli planujesz ekspansywne carexy, które zaraz rozejdą się po całości.

Między rozplenice dałabym np.: irysy reticulata albo orliki.

Uprzejmie przypominam, że ja do tych pasów proponowałam jeszcze kulkowisko z buksów

Rozchodzenie się ID to najmniejszy problem Można wkopać ograniczniki i po kłopocie Mam to rozwiązanie u siebie wypróbowane i tak jak Red BAron, tak i Ice Dance rosną w rządku
Johanka77 17:28, 19 lip 2018

leon60 napisał(a)

Leonku ta ścieżka nie będzie od czapy, tylko od grilla
Tu było o niej. To ta w dole, poniżej skarpy. Żeby goście kółka nie musieli robić i przez taras nie skakać. Jej początek jest na frontowej i biegnie tak w dół. Wieczorem może Ci narysuję widok z góry ogrodu.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=328
Johanka77 17:29, 19 lip 2018

iwka napisał(a)
pomysł z ID mi się podoba, właśnie kilka dni temu zrobiłam multum sadzonek na przyszłość

Jest jeden ogród na forum, w którym są masowe nasadzenia turzyc. Co prawda tam jest nierozłażący się Carex Morrowii Variegata, ale ID też będzie fajnie wyglądać.

Ten ogród to petarda!
Dzięki!
Gruszka_na_w... 21:31, 19 lip 2018

iwka napisał(a)

Czasem szczegóły robią istotna różnicę. Na cytowanej połaci są nie tylko trawy kępkowe (to istotne, bo nie rozłażą się, wprowadzają porządkujący rytm). Rosną tam też wrzosy, może wrzosiec? (dają kolor liście i kwiaty) i są zimozielone kule.
Rozłogowe turzyce w nowoczesnym żwirowym ogrodzie tylko z ogranicznikami.
Widziałam w Wojsławicach jednolitą połać turzycy ID w połowie maja- nie wyglądało to najlepiej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies