pomysł z ID mi się podoba, właśnie kilka dni temu zrobiłam multum sadzonek na przyszłość
Jest jeden ogród na forum, w którym są masowe nasadzenia turzyc. Co prawda tam jest nierozłażący się Carex Morrowii Variegata, ale ID też będzie fajnie wyglądać.
Mojego drugiego ogrodu nie brałabym wcale pod uwagę. Jak Hania słusznie napisałaś to zupełnie inna koncepcja Choć jeśli posadziłabym tam drzewa liściaste i żywopłot z każdej strony to taki styl mega trawiastego ogrodu bardzo mi pasuje
W pierwszym ogrodzie nie ma co ukrywać ale wiosną jest pusto. Po ścięciu traw nie zostaje nic co by mogło zachwycać dlatego wprowadziłam kostki buksowe pod grabami, które w tamtym roku zamieniłam na cisy i to jedyne rośliny zimozielone oprócz smaragdów. Wiem, że wiele osób krytykuje mój ogród ale to właściciel ma się dobrze w nim czuć a w mojej duszy grają trawy i jeśli tylko miałabym większy teren w pierwszym ogrodzie to poszłabym w potężne łany traw jak NAvi.
Dodam, że obecnie projektuje drugą częsć ogrodu obok powstającej altany i tam oczywiście też będą same trawy plus żywopłot cisowy
Rozchodzenie się ID to najmniejszy problem Można wkopać ograniczniki i po kłopocie Mam to rozwiązanie u siebie wypróbowane i tak jak Red BAron, tak i Ice Dance rosną w rządku
Leonku ta ścieżka nie będzie od czapy, tylko od grilla
Tu było o niej. To ta w dole, poniżej skarpy. Żeby goście kółka nie musieli robić i przez taras nie skakać. Jej początek jest na frontowej i biegnie tak w dół. Wieczorem może Ci narysuję widok z góry ogrodu.
Czasem szczegóły robią istotna różnicę. Na cytowanej połaci są nie tylko trawy kępkowe (to istotne, bo nie rozłażą się, wprowadzają porządkujący rytm). Rosną tam też wrzosy, może wrzosiec? (dają kolor liście i kwiaty) i są zimozielone kule.
Rozłogowe turzyce w nowoczesnym żwirowym ogrodzie tylko z ogranicznikami.
Widziałam w Wojsławicach jednolitą połać turzycy ID w połowie maja- nie wyglądało to najlepiej.