Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 18:18, 23 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Murek ładnie wygląda, ale współczuję koszenia trawy przy nim, a raczej wycinania ręcznie, bo kosiarką nie skosisz. Planujesz przy nim szeroki kant czy trawa do samego murku zostanie?

Już Mąż uzupełnił trawką
On jest mistrz koszenia, lubi wszystkie sprzęty, Podkaszarka to fajna zabawka jest
Gruszka_na_w... 18:24, 23 kwi 2017

zanim dotarłam do zdjęcia z posadzonym drzewkiem, chciałam Ci napisać, że ten narożnik będzie dobrym wyborem. Śliwy wiśniowe, bo to chyba one, można podkrzesywać tzn. wycinać im najniższe gałązki. Uzyskuje się wtedy wielopniowe drzewko.
Na tej rabacie wzdłuż podjazdu dobrze wyglądałyby graby fastigiata- tak na oko ze 3.
Carexy bardzo ładne kupiłaś. Nie trzeba już ich strzyc. W przyszłym sezonie ciachniesz je marzec/kwiecień na jeżyka.
Myśl o drzewach, bo rabatom brakuje najwyższego piętra. Są płaskie i przez to tracą na urodzie. Ta zbędna śliwa, prowadzona wielopniowo, może być centralnym punktem rabaty z turzycą i bukszpanami. Można tam jeszcze dodać kilka berberysów Bagatelle lub Admiration, białe tulipany lub narcyzy i będzie fajnie. Zobacz u Madzenki.
PS. Jakie berberysy posadziłaś wzdłuż płotu?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 18:24, 23 kwi 2017

Tak dziś na rabacie podokiennej:
Szałwia omszona ma się na kwitnienie. Ptasie łapki mają łapki.

Czosnek też przeżył i okazuje to pąkami.

A to jest chyba jakiś intruz. Zdominował inne czosnki. Nie wiem co to, ale białych kwiatków nie sadziłam

Johanka77 18:27, 23 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
zanim dotarłam do zdjęcia z posadzonym drzewkiem, chciałam Ci napisać, że ten narożnik będzie dobrym wyborem. Śliwy wiśniowe, bo to chyba one, można podkrzesywać tzn. wycinać im najniższe gałązki. Uzyskuje się wtedy wielopniowe drzewko.
Na tej rabacie wzdłuż podjazdu dobrze wyglądałyby graby fastigiata- tak na oko ze 3.
Carexy bardzo ładne kupiłaś. Nie trzeba już ich strzyc. W przyszłym sezonie ciachniesz je marzec/kwiecień na jeżyka.
Myśl o drzewach, bo rabatom brakuje najwyższego piętra. Są płaskie i przez to tracą na urodzie. Ta zbędna śliwa, prowadzona wielopniowo, może być centralnym punktem rabaty z turzycą i bukszpanami. Można tam jeszcze dodać kilka berberysów Bagatelle lub Admiration, białe tulipany lub narcyzy i będzie fajnie. Zobacz u Madzenki.
PS. Jakie berberysy posadziłaś wzdłuż płotu?

Myślisz żeby tę śliwę tam zostawić, czy ją lekko przesunąć w prawo?

A berberysy? Baldego pojęcia nie mam. Dwa lata już mają.
Zaraz powrzucam też ich fotki.
Gruszka_na_w... 18:30, 23 kwi 2017

Szkoda, że nie zapamiętałaś nazw tych berberysów. Tam fajnie wyglądałby łan green carpet. Śliwę dałabym na rabatę z donicami. To chyba inna rabata niż ta , na której rosła do tej pory.
Chwila, spróbuje skopiować Twój rysunek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 18:34, 23 kwi 2017

Szafirki połówki i krwawnik

Kocimiętka jest królową tej rabaty

Zebrinus startuje
Gruszka_na_w... 18:36, 23 kwi 2017

Cos takiego mialam na mysli

Johanka77 18:37, 23 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Szkoda, że nie zapamiętałaś nazw tych berberysów. Tam fajnie wyglądałby łan green carpet. Śliwę dałabym na rabatę z donicami. To chyba inna rabata niż ta , na której rosła do tej pory.
Chwila, spróbuje skopiować Twój rysunek.

To ta sama rabata
Gruszka_na_w... 18:38, 23 kwi 2017

Szafirki sa jeszcze młodziutkie. Staruja z pojedynczych cebulek. Za rok bedą piękne.
Johanka77 18:40, 23 kwi 2017

Takie tam są pojedyńcze sztuki.
Rabata jeszcze nie uporządkowana

Między nimi rosna też trzmielinki, ale jakieś malutkie.
Generalnie z tymi berberysami tam to bardzo dobry pomysł.