Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Gruszka_na_w... 18:43, 23 kwi 2017

Mam swoją opinię o hakone. Nie odważyłabym się robić z niej gwiazdy rabaty na patelni, bo nie masz tam cienia. To eksponowane miejsce. Potrzebne są pewniaki. Sprawdź ją najpierw jak będzie rosła. No chyba, że się uprzesz.Co będziesz robić z donicą zimą?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 18:49, 23 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mam swoją opinię o hakone. Nie odważyłabym się robić z niej gwiazdy rabaty na patelni, bo nie masz tam cienia. To eksponowane miejsce. Potrzebne są pewniaki. Sprawdź ją najpierw jak będzie rosła. No chyba, że się uprzesz.Co będziesz robić z donicą zimą?

Hania, to jest akurat miejsce, skąd znika najszybciej słońce. Idzie za dom (z boku domu). Ona jest na wschodnim rogu.

Hakone boję się dać do gleby, bo moja gleba jaka jest, każdy wie.
Dlatego pomyślałam o tych donicach - mam 2 takie.
Na zimę do garażu, jak będzie trzeba.
Garaż mam nieocieplany, więc powinno być ok.

Drzewko dała bym jednak bardziej w lewo, choć i tak muszę przesunąć, bo jest za bardzo przy burcie. Tak od razu za pierwszą donicą.

Gruszka_na_w... 18:51, 23 kwi 2017

Chcesz mieć ogród formalny, uporządkowany. Jeśli powiedziałaś A, to trzeba być konsekwentnym w wyborach. Żadnego misz- maszu. Berberysy powinny mieć taki sam pokrój i kolor liści. Nie przesadzaj z nagromadzeniem ciemnolistnych, bo kiedy podrosną, w duzej masie ten kolor moze przygnębiać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 18:54, 23 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Chcesz mieć ogród formalny, uporządkowany. Jeśli powiedziałaś A, to trzeba być konsekwentnym w wyborach. Żadnego misz- maszu. Berberysy powinny mieć taki sam pokrój i kolor liści. Nie przesadzaj z nagromadzeniem ciemnolistnych, bo kiedy podrosną, w duzej masie ten kolor moze przygnębiać.

Tak, też mi się teraz te zielone i żółte bardziej podobają.
Te są z okresu mojej nieświadomości ogrdowej
Gruszka_na_w... 18:57, 23 kwi 2017

Rób więc eksperyment. Jeśli się uda, to będziesz miała radochę. Spróbuj złapać do pomocy dziewczynę z doświadczeniem w ogrodach formalnych. To miejsce jest ważne strategicznie, bo z przodu. Szkoda, żebyś się miotała. Podpatrz u Madzenki, Oli- Leona ich frontowe nasadzenia. Tu trzeba posadzic raz, a dobrze. Może Toszka się nawinie.
Johanka77 19:00, 23 kwi 2017

Tylko 9 tuj udało nam się posadzić, bo grad, deszcz, śnieg, a później znowu grad i deszcz nas przegoniły.

Na koniec moje takietam

Johanka77 19:00, 23 kwi 2017

dublecik
Efffa 19:16, 23 kwi 2017

No właśnie,ma ktoś na ogrodowisku typowo formalny ogród?
Johanka77 19:25, 23 kwi 2017

Efffa napisał(a)
No właśnie,ma ktoś na ogrodowisku typowo formalny ogród?

Ma, ma... przynajmniej taki, który mi się podoba
Asia z Typografii, Madżen, Malkul...
Bardziej formalnego mi nie trzeba
Gruszka_na_w... 20:29, 23 kwi 2017

Johanko, świetnie wyglądają te tuje, Przestało być płasko, są ramy. Zupełna zmiana perspektywy.

Nie bój się drzew. To właśnie one z patelni robią ogród. Zobacz, ile drzew nasadziła Nawigatorka, ile Madżenka. Musi być najwyższe piętro. W przeciwnym razie dom nie ma możliwości wpisania się w krajobraz i sterczy, nie przymierzając, jak złota jedynka w szczęce.
Acha, dlaczego te brzozy Yongii nie są wplecione w rabatę? Szanowny mąż Twój uwielbia kosić na czworakach chłostany brzozową witką, czy co? Za 4 lata dostanie szału w tym miejscu. Tylko nie pisz, że on to lubi i kiedyś się to zmieni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies