Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 20:55, 27 mar 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Stare stipy gorzej zimują, bo łapią więcej wilgoci do wnętrza kępy. Od kilku lat podczas wycinki stipy, "pazurkami usuwam 3/4 starej kępy. Często jest nadgnita od nadmiaru wilgoci. To, co zostawiam, bardzo ładnie odbija, a w sezonie świeżo się prezentuje.
Co do turzyc, to pamiętam, że Polinka zalecała, aby podczas ich ciecia uważać na tzw. "serce". Zwykle znajduje się ono w środku kępy. Jeśli się to "serce" uszkodzi (poprzez zbyt niskie ciecie), to trawa zamiera. Zalecała cięcie w półkulę, tak aby środek był wyżej niż brzegi. Kosiarka mogła te "serca" poturbować.
Zobacz na wszelki wypadek, czy nie da się pobrać odrostów. Przydadzą się do ewentualnego zastąpienia tych uszkodzonych.

Hania, tych ID mam tam tyle, że coś tam zawsze zadarni
Basia_KRK 22:26, 27 mar 2021

Johanka77 napisał(a)

A w ogóle to było pod nimi mnóstwo ślimaków! Już wiem, gdzie browar będę w tym roku rozstawiała...

Mąż dziś wykosił i zwertykulował trawnik.
Jutro nawożenie.

Johanka, jakie ślimaki tam są? Te okropne bez muszli? W zeszłym roku u mnie była plaga, wszystko mi pozżerały...

A trawnik miałaś już po zimie suchy? Ja czekam z tą wertykulacją, ale ciągle mam jeszcze wilgotny trawnik, u mnie jest dużo mchu, więc wszystko od razu wyrwie.. muszę mieć bardzo sucho... Nie wiem jednak kiedy to nastąpi, do znów leje deszcz.. pocieszyłam się słońcem tylko 12 godzin... Dramat z tą pogodą...
Johanka77 22:38, 27 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

Johanka, jakie ślimaki tam są? Te okropne bez muszli? W zeszłym roku u mnie była plaga, wszystko mi pozżerały...

A trawnik miałaś już po zimie suchy? Ja czekam z tą wertykulacją, ale ciągle mam jeszcze wilgotny trawnik, u mnie jest dużo mchu, więc wszystko od razu wyrwie.. muszę mieć bardzo sucho... Nie wiem jednak kiedy to nastąpi, do znów leje deszcz.. pocieszyłam się słońcem tylko 12 godzin... Dramat z tą pogodą...

Basia ślimaki w skorupkach na szczęście. Ale i to szkodniki...

Trawnik mieliśmy suchy. Zresztą tu u nas piach, więc chyba nie mieliśmy nigdy takiego problemu, o jakim mówisz.
Ale ciepełko to by się już przydało. Ja tylko chwilę dziś byłam w ogrodzie, a już mnie spowrotem w gardle drapie...
Ja to jednak kocham lato.
Basia_KRK 22:49, 27 mar 2021

Johanka77 napisał(a)
A z nowinek, to złowiliśmy w LM trzy sadzonki Tęgosza `mocnego, który mnie strasznie nęci od czasów Mai w Ogrodzie u Pana Mikołaja pod Poznaniem.
Pamiętacie to piękne stepowisko z tęgoszem?

OMG, on ma niesamowity ten ogród.. je jestem nim zachwycona, Panem Mikołajem także
Basia_KRK 22:50, 27 mar 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Te posadzone gaury zabezpiecz tymczasowo czymś od góry. Je się tnie wyjątkowo późno,bo bywają kapryśne jeśli chodzi o zimowanie, a zapowiadają za tydzień przymrozki.

Oczywiście, u nas idą przymrozki, bo dawno ich nie było.. ehhh...
Sebek 11:25, 28 mar 2021

Johanka77 napisał(a)
A jeśli chodzi o Leroy Merlin, to chciałam Wam donieść, że owszem, markety budowlane będą zamknięte, ale Ogród zewnętrzny będzie czynny

Zaskoczyłaś mnie

Tegosze super! Trzymam za nie kciuki
Johanka77 12:57, 28 mar 2021

Sebek napisał(a)

Zaskoczyłaś mnie

Tegosze super! Trzymam za nie kciuki

Mam właśnie zagwozdkę donicową, bo minimum 10L muszą mieć.
I jeszcze ceramiczna żeby nie przewróciły.
Johanka77 17:57, 28 mar 2021

Oto i trawnik po wertykulacji i nawożeniu

Wiolka5_7 17:59, 28 mar 2021

Trawnik wygląda świetnie ja swój wygrabiłam,bo młody...
Cieszę się ,że hakonki w donicy przetrwały mrozy bo moje też będą zimować na dworze...
Johanka77 18:02, 28 mar 2021

A moje stare śmiałki wyglądają tak.
Egzemplarze po strzyżeniu i rwaniu:

I takie co to już nic ich nie uratuje: