Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 21:09, 24 kwi 2017

polinka napisał(a)
Asiu pisałaś, że podobają Ci się ogrody Kokoszki i Navi. Jeśli chcesz iść w tym kierunku to może ogranicz liczbę gatunków roślin

Nie wiem jakie wymiary ma ta rabata nad którą obecnie myślisz ale czy zmieszczą Ci się tam trzy graby fastigiata? Popieram pomysł z drzewem wielopniowym Może do tego kulki buksowe różnej wielkości i jeden gatunek niskiej trawy? Wysypać to żwirkiem i masz elegancką rabatkę

Zastanawia mnie ten berberys z tyłu przed płotem. Czy to Twoje najwyższe piętro w tej cześci? Czy tam rosną również jakieś buki? Czy to już ostateczna wersja nasadzeń w tej podwyższonej rabacie?

Przepraszam za tyle pytań

Polinko wszystkie pytania cenne!
Dobry pomysł z tymi różnej wielkości bukszpanami. Vis a vis pod oknem też mam buksy i Carexy, ale Fishers Form. Więc będzie korespondowało.

Kwestia płotu jest jeszcze do obsadzenia. Berberysy - jak już pisałam są pamiątką po moim okresie ogrodniczej nieświadomości
Ale to innym razem. Moze Nawet nie w tym roku.

Co do drzewa, myślę. Jeszcze to pewnie chwilę potrwa...
nawigatorka 21:12, 24 kwi 2017

Hmmm nie wiem gdzie ta rabata ale tak czy owak doniczek tam nie widzę... drzewo to co innego tylko na środku nie sadź bo nuda będzie
Johanka77 21:36, 24 kwi 2017

nawigatorka napisał(a)
Hmmm nie wiem gdzie ta rabata ale tak czy owak doniczek tam nie widzę... drzewo to co innego tylko na środku nie sadź bo nuda będzie

Dzięki Asia! Już mi się wszystko składa
Gruszka_na_w... 22:38, 24 kwi 2017

Toszka napisał(a)

Hakonechloa macra na patelni jak najbardziej będzie rosła bez problemu i będzie gwiazdą. Gleba pod nią musi być organiczna, dość luźna i dobrze zaprawiona, zwłaszcza korą. Pierwszy rok musi się zadomowić i wymaga podlewania. Kolejne lata rośnie bez problemu.
Mam hakone od przeszło 6 sezonów. Na absolutnej patelni. Rośnie wściekle i gwiazdorzy Podstawą dobrze przygotowane stanowisko i brak szmaty, bo nie będzie miała się jak rozrastać. Kamienie też odpadają.

Błędnie mi się zapisała na twardym dysku Pewnie zakwalifikowałam ją tak samo jak żółtolistną na półcieniste stanowisko.
Johanko, przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Toszka 22:48, 24 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Błędnie mi się zapisała na twardym dysku Pewnie zakwalifikowałam ją tak samo jak żółtolistną na półcieniste stanowisko.
Johanko, przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Pewnie dlatego, że kolorowe bardziej były na topie

Kolorowe ładne, ale macra bije je na głowę... zielenią też
Gruszka_na_w... 23:19, 24 kwi 2017

Toszka napisał(a)

Pewnie dlatego, że kolorowe bardziej były na topie

Kolorowe ładne, ale macra bije je na głowę... zielenią też

Mam obie. Muszę im lepiej przygotować stanowisko/ Może się odwdzięczą. Wreszcie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 23:42, 24 kwi 2017

natka098 napisał(a)
może jako trzecie rozchodniki ? one raczej bezproblemowe. graby sa cudne ale czy 3 tu wejda? jaki wymiar tej rabaty? fajne to podwyzszenie z tylu z czego to?

edit. albo jakies fajne jezowki

Dziękuję Natka!
A to obrzeże z takiego granitu.

No i tu dobrze widać, że pod płotem jeszcze nic nie ma
Johanka77 07:35, 25 kwi 2017

Toszka napisał(a)

Maj

październik

Ostatnie pytania hakonowe.
Co to za trawa Toszko za nią? Towarzystwo jakich traw ona lubi?

I czy ja ziemię mogę przemieszać z korą przekompostowaną?
Toszka 08:22, 25 kwi 2017

Z tyłu za nią widać molinię.
Jakie trawiaste towarzystwo lubi macra?... hm, chyba towarzystwo jej nie lubi, bo skutecznie zaciemnia podłoże naokoło i nawet chwasty nie rosną

U mnie jakiś czas rosła z miskantami. Macra potrzebuje miejsca i sama w sobie jest atrakcyjna. W buksach porobiła mi dziury, bo słońce zasłaniała.

Ziemia obowiązkowo na 10-15cm musi być przekopana z korą która rozluźnia podłoże i z upływem czasu dostarcza próchnicy i węgla organicznego. Kora raczej drobna do średniej frakcji. Jesli ziemia mało próchniczna to kompost wskazany. Przekopanie musi być sporo szersze niż sadzonka, bo rozłogi muszą się bez trudu rozrastać.
frezja 08:26, 25 kwi 2017

Toszko, chcę dosypać torf odkwaszony do skrzyni na uprawę ogórków. Jakie powinien mieć ph ?