Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

makadamia 14:09, 17 lut 2017

No to może porozmawiajmy o przesadzaniu:

Margerytka40 napisał(a)
Asiu ,udało mi się trochę opisów zrobić. Wrzucę zdjęcia jeszcze raz żeby już się nie wracać

Masz tutaj dwa klony jesionolistne (flamingo i variegatum). Podobno ładne póki młode, ciąć trzeba mocno, bardzo śmiecą - ogólnie nie są polecane na O. Na pewno tutaj nie pasują. Przesadzisz czy wyrzucisz?
Tą kulkę przy niwaki bym zostawiła, niebieskiego jałowca out, klon japoński pasuje do niwaki, ale trochę bym go odsunęła (między tuje a świerka), tuje posadzić w trójkącie, te azalie dać pod klona.

Ya kuleczka między paprociami jest na pieńku, czy mi się wydaje? Na podokienną bym ją dała. A paprocie między kaliny.

Jałowca sabińskiego bym wykorzystała (może w rogu, tam gdzie masz przejście do części użytkowej? I pigwowca, jeśli Ci na nim zależy, też bym tam dała
(on ładnie kwitnie, jako jedna z pierwszych roślin, ale ma bardzo nieporządny pokrój i strasznie się zachwaszcza - ja się go pozbywam)

Margerytka40 napisał(a)

kaliny bym tu zostawiła, nie mam zdania co do cyprysików (na tył? one jakoś marnie wyglądają), dla pigwowców i kolkwicji tutaj chyba za ciemno trochę.
Przed kaliny - hortensje dać. Jeszcze bym zimozielonych tutaj dodała.
makadamia 14:11, 17 lut 2017

Kawa napisał(a)

patrząc na plan wszystko fajnie wygląda - jak zwykle na papierze(komputerze)

wcale nie jak zwykle - wystarczy popatrzeć na poprzednie plany

anna_t 14:36, 17 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Też myślę że teraz na planie jest trochę odstająca od reszty ale nie wiem. Sama też próbowałam ją zmienić ale wtedy kiełbasiło mi się wszystko inne co moim zdaniem jest bardzo dobre.
Chyba już nic nie zmieniamy. Czasem może się okazać, że właśnie ta rabata będzie najlepsza. A może za jakiś czas jakiś pomysł jeszcze przyjdzie na to miejsce

a mi się jej kształt właśnie podoba jest taka nie banalna i kształt trawnika jest świetny. według mnie linia trawnika jest czasem bardziej dla oka zauważalna
Margerytka40 15:08, 17 lut 2017

Asia ,ja nie chciałam Ci d.zawracać (na razie)bo mam trochę wyrzuty sumienia że poświęcasz mi tyle czasu.
Oczywiście jeśli nie jestem Ci jeszcze kulą u nogi to przesadzamy jak najbardziej

Tutaj tak jak sugerujesz niebieskiego iglaka wywalę ,kulka zostanie ale co do klonów
Ten szczepiony Flamingo nie pasuje tu kompletnie -wiem i chyba się go pozbędę bo przesadzić już nie dam chyba rady i gdzie?. Drugi Variegatum jest jeszcze mały i przyznaję się że mam ochotę go zostawić, może (na pewno)nie tutaj(gdzie?)ale powalczyłabym o niego. Wiem że nie polecany ale trudno
Ten bordowy klon ....no tego bym prędzej wywaliła bo jakoś słabo mi rośnie ,trochę zmarzł zeszłej zimy i jakiś taki goły.
Paprocie wywalam ,nie chcę ich już i koniec.

Ta tujka -kulka nie jest na nóżce aczkolwiek chyba dałoby się ją tak uformować. Azalie ok.

Tutaj te małe cyprysiki jak gdzieś wcisnę to przesadzę ,duży wyleci . Kaliny zostaną ,co najwyżej trzeba je odsunąć od siebie bo w kupie rosną . Pigwowce wylatują. Nie wiem co z tą kaliną Watanabe ,napewno ją zostawię ale czy tutaj, zobaczę.
Kolkwicja ma tam stanowczo za ciemno i albo ją przesadzę albo wyrzucę,jak nie znajdę miejsca.
makadamia 15:12, 17 lut 2017

Utrafiłaś Aniu w punkt - wszyscy projektują rabaty, a mnie się wydaje, że to trawnik najpierw trzeba zaprojektować (w sensie - nadać mu ładny kształt, a nie tylko potraktować go jako nieważną resztkę po rabatach).

Miałam jeszcze o roślinach pisać, ale już chyba nie zdążę.
Trzymajcie kciuki, żeby w Szklarskiej choć trochę śniegu się utrzymało
ren133 15:13, 17 lut 2017

Ja to nie umiałabym tak skupić sie na kilku rabatach ... może weźmy tylko dwie w obroty? np te z bonsai?
Margerytka40 15:13, 17 lut 2017

anna_t napisał(a)

a mi się jej kształt właśnie podoba jest taka nie banalna i kształt trawnika jest świetny. według mnie linia trawnika jest czasem bardziej dla oka zauważalna

Aniu ja myślę że tak jak napisałaś chyba to kształt trawnika się wyznacza a nie kształt rabat w pierwszej kolejności.
ren133 15:14, 17 lut 2017

a te trzy tuje co masz to jaka odmiana?
Margerytka40 15:17, 17 lut 2017

O i napisałam dokładnie to ,co Asia(ale jestem mądra.. hi,hi)

Asiunia miłego wyjazdu Ci życzę . Baw się dobrze
makadamia 15:23, 17 lut 2017

Asiu - dzięki!

Reniu, masz rację, sama chciałam już zacząć rozrysowywanie poszczególnych rabat, ale jeśli Asia się nie zmobilizuje, to będzie to musiało poczekać do następnego tygodnia.
A na razie tylko ogólnie uzgodnić, co do przesadzenia, a co do wywalenia