Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

ElzbietaFranka 22:12, 16 lut 2017

Asia wiesz, już mam taki bałagan w głowie, że za każdym razem zaglądam w każdy wątek żeby głupstw nie napisać u ciebie jestem na 2 stronie i widzę pierwsze zdjęcie i sobie mówię, że już tutaj byłam poznaję po tym iglaku w czapeczkach.
Muszę ci powiedzieć, że ja kiedyś też miałam gołąbki. Na Śląsku to w każdym domu były gołębie, więc trochę się znam na tych ptakach.
Margerytka40 07:39, 17 lut 2017

No to Elu miałabyś wspólny temat z moim eMem bo mnie z tego wszystkiego to raczej nie gołębie a to co one wydalają interesuje . No ale przynajmniej jakiś pożytek z tego.
makadamia 07:45, 17 lut 2017

W takim razie, skoro najwyraźniej stanęło na ostatniej wersji - od czego masz zamiar zacząć?
Myślę, że nie ma sensu wydzielać od razu wszystkich rabat, bo nie zdążysz ich obrobić i tylko zaproszenie dla chwastów będzie.
Co w takim razie pójdzie na pierwszy ogień?
Przeróbka ciurkadełka i kółko przy ławeczce?
Ogrodzenie?
Margerytka40 08:03, 17 lut 2017

Myślę Asiu że w pierwszej kolejności front, ta rabata z sumakami ,ogrodzenie i cała reszta . W samym ogrodzie to nie wiem ale pewnie coś bym tam jednak wyznaczyła choćby prowizorycznie a na pewno muszę pomyśleć gdzie wsadzić to co większe. Wiesz chodzi mi o to żeby jeśli mam coś przesadzić to jak najszybciej,póki się da. Cała ta reanimacja pewnie potrwa u mnie kilka sezonów bo niestety mam tylko dwie ręce(a przydało by się więcej ) a i portfel mi nie wytrzyma .
Co do ciurkadełka to muszę jeszcze dowiedzieć się jakie tak naprawdę chcę, jakie by pasowało. Ostatnio podobają mi się dzbany. Tam i tak trzeba rozwalić to stare , zlikwidować skarpę..... już mnie łapy swędzą
makadamia 08:11, 17 lut 2017

Nie dziwię się. Chętnie bym Ci pomogła z tą skarpą
Margerytka40 08:19, 17 lut 2017

Chyba też pod topór pójdzie ta rabata wzłuż domu bo mi ogólnie nie pasuje . Ona jest wyżej ,usypana na jakimś starym gruzie bo nie wiadomo było co z nim zrobić. To pierwsze co powstało. Teraz chyba wywalę ten cały gruz i zrobię ją płaską bez tych kostek granitowych.
makadamia 08:24, 17 lut 2017

Tak sobie jeszcze myślę: skoro będziesz zaczynała od ogrodzenia, to i do ścieżki pewnie się przymierzysz.
Może nie robić jej z płyt chodnikowych (wykorzystać je przy ławeczce i altanie) tylko z otoczaków?
https://pl.pinterest.com/pin/173951604331296377/
https://pl.pinterest.com/pin/399342691944506657/

Nie jest to mój pierwszy wybór, ale coś z tymi otoczakami i tak przecież musisz zrobić.
Między te kamienie trzeba by posadzić coś w rodzaju macierzanki, żeby nie zarastały chwastami, tylko bardziej cienioznośnego.
makadamia 08:25, 17 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Chyba też pod topór pójdzie ta rabata wzłuż domu bo mi ogólnie nie pasuje . Ona jest wyżej ,usypana na jakimś starym gruzie bo nie wiadomo było co z nim zrobić. To pierwsze co powstało. Teraz chyba wywalę ten cały gruz i zrobię ją płaską bez tych kostek granitowych.

Dobry plan.
Tylko mam nadzieję, że Twój M stanie na wysokości zadania, bo widzę, że w tym sezonie same kamieniarskie roboty planujesz.
Margerytka40 08:37, 17 lut 2017

makadamia napisał(a)
Tak sobie jeszcze myślę: skoro będziesz zaczynała od ogrodzenia, to i do ścieżki pewnie się przymierzysz.
Może nie robić jej z płyt chodnikowych (wykorzystać je przy ławeczce i altanie) tylko z otoczaków?
https://pl.pinterest.com/pin/173951604331296377/
https://pl.pinterest.com/pin/399342691944506657/

Nie jest to mój pierwszy wybór, ale coś z tymi otoczakami i tak przecież musisz zrobić.
Między te kamienie trzeba by posadzić coś w rodzaju macierzanki, żeby nie zarastały chwastami, tylko bardziej cienioznośnego.

Kiedyś myślałam żeby wybrukować tak cały wjazd bo z kamieniami tzn.z ich nabyciem nie miałabym problemu . Asiu -karmik ościsty chyba znosi ocienienie.

Mój eM jeszcze nie do końca wie o moich planach ale liczę,że nie będzie tak źle. Zawsze w końcu robi to o co go poproszę
makadamia 08:50, 17 lut 2017

"w końcu"

O karmniku po zimie będę mogła wydać jakąś opinię. W pierwszym sezonie mnie zachwycał (mam odmianę aurea), ale wyczytałam, że z biegiem czasu ma skłonności do łysienia. Zobaczymy.