Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 09:44, 24 mar 2017

Aniu,spinam się no pewnie bo tak baaaardzo chciałabym żeby było piknie, jak my wszyscy zakręceni tego chcemy.

Pewnie jak już coś mi w końcu wyjdzie to uwierzę że dam radę i mi przejdzie
makadamia 09:44, 24 mar 2017

Nie znam tej odmiany. Z tego co czytam, ona rośnie wolniej i jest mniejsza od daniki, co w tym przypadku nie jest zaletą. Te kule powinny mieć wielkość taką samą lub ciut większą niż hortensje, żeby nie było wrażenia, że hortensje je "zjadły".
Ale jeśli masz te woodwardii to ich użyj i hortensje wybierz jakieś mniejsze - nie limki czy anabelki.
Margerytka40 09:50, 24 mar 2017

Póki co mam je więc je wykorzystam i zobaczę ale tak na moje oko to one wyglądają jednak na większe. Mniejsza z tym-najwyżej je wymienię kiedyś.
anbu 09:53, 24 mar 2017

Dziewczynki może mnie zabijecie ale nie zgodzę się w jednym w planie Asi
Inversa to soliter typowy, powinien być wyeksponowany i podsadzony czymś niskim.
To typowy gwiador, który nie potrzebuje już żadnej oprawy

Skąd to wiem? Toszka mi powiedziała w związku z moim Inversa, którego też mam i muszę go gdzieś ulokować
Dlatego mojego boroka podsadzę wrzosami niech błyszczy (choć na razie nie ma jeszcze czym hi hi)
makadamia 10:08, 24 mar 2017

Sama się mocno zastanawiałam, czy dawać mu te daniki i hortensje do towarzystwa. Ale skoro mają być niższe tuje i hortensje (do wysokości 1 m) to powinno być ok. Od przodu (tj. widok z altany) faktycznie byliny mogłyby być niższe (te wrzosy faktycznie cudnie by do niego pasowały) niż piwonie czy liliowce. Może bylica Schmidta nana? ona tworzy takie ładny poduchy. Oczywiście powtórzyć ją wtedy w innych miejscach (przy nidiformisach będzie w sam raz).
Margerytka40 10:10, 24 mar 2017

Aniu, masz rację-najlepiej jak Inversa jest posadzony jako soliter ale ja jednak zostawię go tu bo pewnie przesadzania nie przeżyje. Myślę że nie będzie tragicznie. Spróbuję przynajmniej,co mi szkodzi
Margerytka40 10:15, 24 mar 2017

Nie znam tej byliny ,zaraz znajdę coś o niej

Już obejrzałam sobie
pestka56 10:35, 24 mar 2017

A co z tym, że wrzosy muszą mieć kwaśno i bez wapnia ?
Hortensje też, ale nie tak bardzo
Margerytka40 10:46, 24 mar 2017

Póki co wszystko się zgadza. Derenie,hortki,świerki,tuje wszystko lubi prawie jednakowe podłoże. Wrzosy mnie aż tak strasznie nie pociągają i tu ich nie będzie. Koło tego świerka mogły by też rosnąć bodziszki-mam takie fajne kompaktowe maks.15,20cm wysokie do tego ich liście jesienią są pięknie czerwone,kwitną różowo i sporo ich u mnie
AnnaCh 10:58, 24 mar 2017

Margerytka40 napisał(a)
Zaraz zamawiam te derenie i chyba od tej rabaty zacznę.
Asiu, właśnie myślę, że powinnaś od tej rabaty zacząć Nie popełniaj np. mojego błędu i nie rozgrzebuj kilku miejsc na raz Leć zbierać te kamienie, wyznacz kółko i działaj