Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 14:43, 24 kwi 2017

Elu,brzoza i tak jest przeznaczona do wycięcia bo mam inny plan na rabatę gdzie teraz rośnie. Poza tym wg mnie jest brzydka bo nie cięłam jej od początku. To brzoza youngi. Lubię te brzozy i kiedyś pewnie jeszcze sobie taką posadzę.

Co do flavimarea dałaś mi do myślenia. Fakt,że nie miałam go nigdy,ujął mnie kolorem pędów ale teraz to już sama nie wiem. Może faktycznie posadzę iglasty żywopłot i już
Margerytka40 17:44, 24 kwi 2017

Hortensja pnąca ma już pąki kwiatowe

A tu w całej okazałości

Margerytka40 17:46, 24 kwi 2017

AnkaK 22:23, 24 kwi 2017

Dobrze widzę, że hortensja rośnie pod drzewem? Jak sobie radzi? Czy ona też potrzebuje tyle wody co bukietowe?
Dojrzałam też szklarnię - co sadzisz?
Przejeżdżałam tradycyjnie, ale nawet machnąć nie zdążyłam bo jechałam w krytycznym czasie i udało mi się w ostatnich sekundach czmychnąć.
Myślałam, że Ty już masz te Derenie Flaviraema do zagospodarowania, ale jeśli masz kupować to tak jak radzi Ela chyba Elegantissima i Sibirica ładniejsze. Jesienią z przebarwionymi drzewami będzie energetycznie
Margerytka40 23:20, 24 kwi 2017

Hortka faktycznie pod drzewem ale nie przy samym. Gdzieś ze dwa metry od niego jest wsadzona. Wody tak dużo nie potrzebuje,właściwie prawie jej nie podlewam,chyba że w upały.
Szklarnia to miejsce gdzie wyżywa się moj M. Co roku mamy w niej pomidory,ogórki,paprykę. Siejemy tam też koper i wczesną rzodkiewkę i sałatę.

Chyba zdecyduję się jednak na sibricę. Dobrze,że jeszcze nie zamówiłam tych flavirama.
Jak one takie rozłażące się to chyba dam sobie z nimi spokój.
Ja też nie wyglądałam akurat bo przypomniało mi się że na noc do pracy idę,więc musiałam się jeszcze ogarnąć po ogrodzie. Jutro jestem cały dzień w domu to może Cię przyuważę.
makadamia 08:03, 25 kwi 2017

Asiu, o ile sobie dobrze przypominam, to wybrałaś kombinację flavimerea/sibirica, żeby mieć w zimie dwa kolory pędów.

O drzewach w tym miejscu już chyba kiedyś rozmawiałyśmy.
Były proponowane brzozy, klony, jarząby.
Pszczelarnia 08:07, 25 kwi 2017

Fajna informacja o takim dzieleniu berberysu. Co się dzieje teraz w szklarni?
Margerytka40 08:28, 25 kwi 2017

makadamia napisał(a)
Asiu, o ile sobie dobrze przypominam, to wybrałaś kombinację flavimerea/sibirica, żeby mieć w zimie dwa kolory pędów.

O drzewach w tym miejscu już chyba kiedyś rozmawiałyśmy.
Były proponowane brzozy, klony, jarząby.

Niby tak wybrałam a teraz po wpisach dziewczyn mam wątpliwości co do f. Jak ma mi się to rozłazić bez opamiętania to dziękuję bardzo 4m szerokości może osiągnąć. Pewnie można by go ograniczać ale sadzić i później z tym walczyć?
Zostanę jednak przy samym s. Będzie czerwono
Drzewa to pewnie klony jednak ,szukam odmiany . Trzeba będzie je wsadzić żeby trochę górą zasłoniły ten nowy budynek.
Margerytka40 08:34, 25 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Fajna informacja o takim dzieleniu berberysu. Co się dzieje teraz w szklarni?

Ewa, w szklarni teraz posialiśmy rzoodkiewkę i sałatę oraz koper. W wekend może uda się wsadzić pomidory,choć nie wiem czy jeszcze nie za wcześnie. Zimno ciągle zapowiadają.

Ogólnie w tym roku jakoś wszystko opóźnione,pogoda robi swoje a my też w ciągłym kołowrocie z niczym nadążyć nie możemy.
AnkaK 09:34, 25 kwi 2017

Zazdraszczam Ema dłubiącego przy warzywach. Mój jest chętny głównie do podjadania
Z dereniami i klonami będzie piękna płonąca jesienią ściana.
Muszę zatem spróbować z tą hortensją. Szybko ona rośnie?