Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Kawa 14:08, 16 lis 2017

Asia
ja Ciebie rozumiem
samej mi szkoda było nawet hakuro
przesadziłam i i owszem po 2 latach odrosły
ale teraz znowy jestem zła bo musze je znowu wykopać żeby posadzić zywopłot
robota głupiego
a i tak na urodzie straciły bo już 8 lat mają
wiosną pójdą out
i nawet mi nie będzie żal..

działaj jezeli tylko chęci i siły są
to ma być TWÓJ ogród
Margerytka40 20:20, 16 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Asia, nie tnij już tych dereni. Możesz je ponownie ściąć nawet do zera za 4 lata. Niech się korzenią. Każde cięcie osłabia roślinę. Co innego, jeśli chodzi o pokrój (uformować) albo żywopłot.

Mnie się tylko wydaje,że Ty je za bardzo "na ścisk" posadziłaś.

EDIT: Ty piszesz o żywopocie a na wątku dereniowym widzę co innego. Pokażesz to miejsce?

Ewa bo ja na wątku dereniowym inne pokazywałam a te w żywopłocie posadziłam w odstępach ok 1,20m. Tu pokazywałam.
Margerytka40 20:41, 16 lis 2017

Kawa napisał(a)
Asia
ja Ciebie rozumiem
samej mi szkoda było nawet hakuro
przesadziłam i i owszem po 2 latach odrosły
ale teraz znowy jestem zła bo musze je znowu wykopać żeby posadzić zywopłot
robota głupiego
a i tak na urodzie straciły bo już 8 lat mają
wiosną pójdą out
i nawet mi nie będzie żal..

działaj jezeli tylko chęci i siły są
to ma być TWÓJ ogród

Kamila dzięki za wsparcie. Tak sobie właśnie myślę-to moja piaskownica i moje zabawki . Po prostu po cichutku zrobię to ,co mam zrobić żeby nie prowokować zbędnych dyskusji.
Margerytka40 11:11, 17 lis 2017

Czuję się dzisiaj jakby mi skrzydła wyrosły. Pamiętacie jak usuwaliśmy jałowce na froncie te niektóre komentarze? Właśnie usłyszałam od jednej z tych osób co wtedy z taką krytyką podchodzili do tego,że teraz to będzie pięknie. W sumie nie wiem jak to zobaczyli bo dookoła wykopy,ziemia się wozi ale niech tam
sylwia_slomc... 11:56, 17 lis 2017

Margerytka40 napisał(a)

Ja też kiedyś zbierałam wszystko ,wszystko było ładne i do tej pory podoba mi się wiele roślin ale już jestem na takim etapie,że nie muszę ich mieć . Kiedyś kupowałam roślinę,bo ładna a potem drapałam się w głowę gdzie ją wsadzić,gdzie będzie pasować. Teraz staram się planować roślinne zakupy i po pierwsze miejsce a później roślina.

U mnie jak uplanuję i kupię potem przymierzam to okazuje się , że jednak gdzie indziej będzie lepiej i zupełnie gdzie indziej sadzę niż uplanowane było
ale rośliny , które potem jeszcze przesadzałam to by można pewnie na palcach policzyć....staram się sadzić docelowo
Bogdzia 18:34, 17 lis 2017

Widziałam u Ciebie piekną pryzmę, pewnie to te liscie z pracy przywiezione i derenie tez widziałam , super.Pozdrówka.
Margerytka40 19:27, 17 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie jak uplanuję i kupię potem przymierzam to okazuje się , że jednak gdzie indziej będzie lepiej i zupełnie gdzie indziej sadzę niż uplanowane było
ale rośliny , które potem jeszcze przesadzałam to by można pewnie na palcach policzyć....staram się sadzić docelowo

Fajnie,że Ci się tak udaje,znaczy masz wyczucie . Ja teraz myślę i myślę najpierw co ,później gdzie. Staram się bez pośpiechu wszystko przemyśleć żeby później już nie ruszać. Zobaczymy jak to wyjdzie.
Margerytka40 19:34, 17 lis 2017

Bogdzia napisał(a)
Widziałam u Ciebie piekną pryzmę, pewnie to te liscie z pracy przywiezione i derenie tez widziałam , super.Pozdrówka.

Uuu,Bożenko tak za bardzo to się nie przypatruj bo widok jeszcze beee . Najgorsze że pewnie tak na gotowo już chyba nie uda nam się tego w tym sezonie zrobić i do wiosny będzie taki bitewny krajobraz. Przydałby się jeszcze miesiąc jako takiej pogody.
Margerytka40 13:36, 19 lis 2017

Wczoraj M udało się wyciepać pozostałe karpy po jałowcach i w końCu mam czysty teren. Jak pogoda pozwoli dalej będę nawozić tam ziemię,kompost ,piasek. Czekam na dostawę obornika. Pewnie póki zima nie skuje wszystkiego lodem będę miała zajęcie. Kusi mnie żeby posadzić hortensje ale chyba już za późno na przesadzanie.
sylwia_slomc... 13:59, 19 lis 2017

Margerytka40 napisał(a)

Fajnie,że Ci się tak udaje,znaczy masz wyczucie . Ja teraz myślę i myślę najpierw co ,później gdzie. Staram się bez pośpiechu wszystko przemyśleć żeby później już nie ruszać. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Na pewno wyjdzie fajnie i będzie pięknie rosło w tak przygotowanym podłożu, ale teraz już hortensji bym nie ruszała. Ja mam w jednym miejscu samosiejkę krzewuszki, dałam jej podrosnąć i muszę przesadzić bo by róże zjadła, ale czekam już do wiosny, bo będzie bezpieczniej