Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 15:04, 05 lut 2018

Biję się z myślami od kilku dni bo M zaproponował,żeby może wyciąć te sosny które rosną na frontowej części. Jak zwykle decyzja należy do mnie a ja nie wiem. Te sosny już duże i szkoda mi ich a z drugiej strony jak pomyślę,że w przyszłości wielgachne drzewska gołe dołem będą...
W sobotę M robił tam trochę porządek bo po zimie dużo gałęzi połamanych. Chciałam pod nie dać rh które z czasem zrobiłyby trochę zasłonę ale może lepiej je usunąć i posadzić żywopłot np z choiny? Tyle ,że to kolejny wydatek ..ech,nie wiem.

Czy takie duże sosny można ograniczyć żeby już nie rosły do góry? Ze trzy z nich mają pewnie ze 4 m albo więcej.
AnkaK 17:24, 05 lut 2018

Czy to jest pas od bocznej drogi? Dobrze poznaję?
Margerytka40 17:33, 05 lut 2018

Dokładnie.
AnkaK 18:01, 05 lut 2018

Znaczy się, że mąż ewoluuje ogrodowo Moje zdanie znasz Ale czy ja dobrze kojarzę, że Wy tam jakieś zapłocie macie? Nie ma tam takiego kilku ziemi za płotem? Ta boczna droga jest chyba trochę odsunięta?
Margerytka40 18:09, 05 lut 2018

Sama się zdziwiłam ,że wyszedł z tą inicjatywą. Tak ,istotnie jest tam kawałek ziemi,między naszym ogrodzeniem a drogą ale nie należy do nas. To teren kolejowy i co najgorsze zaniedbany. Sama widzisz jak to wygląda w sezonie. Czasem M wytnie tam pas przy siatce żeby chwasty nam na działkę nie weszły i tyle.
AnkaK 18:16, 05 lut 2018

Wiesz, że ja wychodzę z założenia, że szkoda miejsca na coś, co nam nie leży i że jest wiele ładnych roślinów, które można by na to miejsce posadzić. Ale ja mam niewielką powierzchnię i wolę liściaste od iglastych, więc mną się nie sugeruj. Ale pogadam sobie, a co
Margerytka40 18:27, 05 lut 2018

Na razie myślę,ale jakbym miała wywalić te sosny to trzeba by było kuć żelazo
makadamia 19:06, 05 lut 2018

Asiu, sosny rosną w górę w lesie, jak muszą konkurować o światło. Jak rosną "luzem", to rosną bardziej na boki i mają bardziej malowniczy pokrój.

Czy te sosny to Ci w czymś przeszkadzają, że chcesz je wycinać?
Margerytka40 19:21, 05 lut 2018

Jeszcze nie wiem czy chcę. Pomyślałam o tym jak M rzucił hasło i rozmyślam .Ty byś zostawiła? Przyznam ,że za pozostawieniem ich najbardziej przemawiają do mnie względy ekonomiczne no i to ,że oszczędzam też czas bo pozbycie się ich,ogarnięcia terenu i posadzenie czegoś na ich miejsce zajmie sporo czasu.
AnkaK 19:25, 05 lut 2018

A plany na ten rok i tak napięte... Rododendronowa z frontu miała aż do nich się ciągnąć?