Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

mrokasia 13:06, 14 lut 2018

Oooo, widzę że już sezon zaczynasz . Zakupy imponujące .
Ja zdecydowanie wolę zakupy stacjonarne, choć w zeszłym roku kupiłam rozplenice przez internet - przyszły malutkie sadzonki, które w ciągu sezonu urosły ze 3 razy!!! Mam nadzieję, że wszystkie przezimują w dobrej kondycji .
Pszczelarnia 13:34, 14 lut 2018

130 doniczek, już jest pięknie, bo reszta (sadzenie, etc.) to pikuś.
Margerytka40 21:02, 14 lut 2018

Kawa napisał(a)
o matulu
a ja w lesie ze wszystkim
no ale u mnie głęboka zima i tak jakoś ze zdziwieniem czytam jak pisze że "po zimie dużo gałęzi" hihiih
udanego Walentynkowania

Ha,ha...Kamilka,no faktycznie napisało mi się "po zimie" ale tak właśnie czuję. Zakupy zamówione,zaraz będę wysiewy w domu zaczynać -wiosna tuż,tuż.
Walentynki niestety do doopy,jakaś zaraza mnie chwilowo dorwała i ze świętowania nici. Mam nadzieję ,że to nie jelitówka ale wszystko na to wskazuje. Dopiero teraz wieczorem trochę zaczęło mnie puszczać. Macham i odkopuj się z tej swojej zimy
Margerytka40 21:08, 14 lut 2018

mrokasia napisał(a)
Oooo, widzę że już sezon zaczynasz . Zakupy imponujące .
Ja zdecydowanie wolę zakupy stacjonarne, choć w zeszłym roku kupiłam rozplenice przez internet - przyszły malutkie sadzonki, które w ciągu sezonu urosły ze 3 razy!!! Mam nadzieję, że wszystkie przezimują w dobrej kondycji .

Nic im na pewno nie będzie,u mnie nigdy rozplenice nie ucierpiały zimą. Jeśli tylko mają dobre przepuszczalne miejsce będzie ok.Stacjonarnie to u mnie Kasiu niewiele jest i trzeba długo szukać,jeździć. Szkoda mi czasu
Margerytka40 21:12, 14 lut 2018

Pszczelarnia napisał(a)
130 doniczek, już jest pięknie, bo reszta (sadzenie, etc.) to pikuś.

Pewnie,że pikuś . Już nie mogę się doczekać kiedy będzie można tak urobić się po pachy i jeszcze być z tego powodu mega szczęśliwą
Margerytka40 08:06, 16 lut 2018

Niby odłożyłam rozważania nad zaplanowaniem tej mojej rabaty ze świerkami i sosnowym niwakiem ale nie mogę zupełnie przestać myśleć o tym miejscu. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Gdyby przedzielić ten teren żywopłocikiem,taką niby obwódką zimozieloną i od strony ronda przy altanie dać jakieś niewielkie drzewka najlepiej kolumnowe?

???
Efffa 08:27, 16 lut 2018

Margerytka40 napisał(a)
Aniu
Głównie trawy,hakone ,seslerie,carexy,liriope i takie tam

Wow,jakie zakupy cudne,jakie seslerie zamówiłaś,?
Ja w tamtym roku poczyniłam takie wielkie zakupy z trawami,ale radość była.Ciesze się z Tobą
Margerytka40 08:47, 16 lut 2018

Efffa napisał(a)

Wow,jakie zakupy cudne,jakie seslerie zamówiłaś,?
Ja w tamtym roku poczyniłam takie wielkie zakupy z trawami,ale radość była.Ciesze się z Tobą

Seslerie heufleriana,na próbę. Jak mi się spodobają będę dzielić. A ja dopiero u Ciebie byłam,carex variegata oglądałam
makadamia 09:07, 16 lut 2018

Margerytka40 napisał(a)
Niby odłożyłam rozważania nad zaplanowaniem tej mojej rabaty ze świerkami i sosnowym niwakiem ale nie mogę zupełnie przestać myśleć o tym miejscu. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Gdyby przedzielić ten teren żywopłocikiem,taką niby obwódką zimozieloną i od strony ronda przy altanie dać jakieś niewielkie drzewka najlepiej kolumnowe?

???

Myślę....
Linię żywopłotu poprowadziłabym trochę inaczej, ale to detal.
Taki żywopłot trzeba byłoby powtórzyć w innym miejscu - gdzie?
Powinien mieć różną wysokość: wysoki przy świerkach, niski przy niwaku;
coś w tym rodzaju:
https://pl.pinterest.com/pin/163748136425772541/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859235313/

Kolumnowe powiadasz? I nieduże? To byłyby chyba amanogawy i/lub kruszyna fine line.
A co pod nimi?
Margerytka40 09:34, 16 lut 2018

makadamia napisał(a)

Myślę....
Linię żywopłotu poprowadziłabym trochę inaczej, ale to detal.
Taki żywopłot trzeba byłoby powtórzyć w innym miejscu - gdzie?
Powinien mieć różną wysokość: wysoki przy świerkach, niski przy niwaku;
coś w tym rodzaju:
https://pl.pinterest.com/pin/163748136425772541/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859235313/

Kolumnowe powiadasz? I nieduże? To byłyby chyba amanogawy i/lub kruszyna fine line.
A co pod nimi?

Ten drugi pin to jedna z moich pierwszych inspiracji zapisanych na P
Wiem ,że trzeba by powtórzyć tę obwódkę,na razie nie wiem gdzie ale myślę że spokojnie znajdzie się miejsce
Czyli z grubsza myślisz ,że zamysł jest ok? Myślę o trawach pod tymi drzewami. Miskanty z tych średnich albo trzcinniki,może rozplenice. Trzeba by było tylko dobrać im towarzystwo kwitnące latem i wiosenne.
Amanogawy mogłyby chyba być,kruszyny nie znam. Muszę pobuszować po necie