Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 12:51, 06 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ja się tego (dziadostwa przetaczników) pozbyć nie mogę. Zawsze odrastają i prą do przodu.

Też się pozbywam, czyli jest to działanie normalne (chyba).

Aaaa,no to dobrze ,że to normalne
Ewa lecę zaraz do Cię bo muszę dopytać się o derenie
Margerytka40 12:52, 06 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Normalne, normalne
Każden jeden młody ogrodnik kupuje oczami i jest jak dziecko w sklepie z zabawkami
Potem się dorasta, wyrasta, na zimno kalkuluje. Coś się sprawdza, coś nie, coś inaczej rośnie niż chcemy, coś się znudzi...i jest okazja do mian

U mnie przetacznik też się sieje i wyrasta gdzie chce....ach, gdyby ten niski tak chciał się siać...

A jaki niski? Masz jakiś sprawdzony ,taki co nie robi się błeee?
Margerytka40 12:55, 06 wrz 2018

Anda napisał(a)
Dokładnie tak jest i to niezależnie od wielkości ogrodu

W małym ogrodzie chyba łatwiej coś zmienić,zamienić
Anda 13:06, 06 wrz 2018

Margerytka40 napisał(a)

W małym ogrodzie chyba łatwiej coś zmienić,zamienić

Łatwiej i szybciej, bo mniejsza powierzchnia, ale i trudniej, bo... mniejsza powierzchnia Błędy o wiele szybciej widać. Czasem trudno znaleźć odpowiednio mniejsze rośliny. Wg mnie małe ogrody trudniej zaprojektować tak, żeby wyglądały ciekawie, a nie na jedno kopyto. W większych można poszaleć z powierzchnią, różnorodnością, za to trudniej i drożej jeżeli chodzi o samo wykonanie/kopanie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Toszka 13:09, 06 wrz 2018

Margerytka40 napisał(a)

A jaki niski? Masz jakiś sprawdzony ,taki co nie robi się błeee?

Przetacznik 'Ulster Dwarf Blue', a np. własnie ten
Toszka 13:13, 06 wrz 2018

Zgadzam się z Andą. U mnie przy wąskim ogrodzie niektóre rosliny wyglądają jak mutanty...a gdzie indziej normalnie.
Muszę szukać miniaturowych zamienników, a niestety wyboru wielkiego nie mam. Jakiś czas temu wierciłam Andzie dziurę w brzuchu o niskie, pełne, wielkokwiatowe róże...bo tę co znalazłam...szkoda słów, wychodzi na to, że tylko w wiązankach ślubnych pięknie wygląda
Margerytka40 13:16, 06 wrz 2018

Toszka napisał(a)

Przetacznik 'Ulster Dwarf Blue', a np. własnie ten

Niebieski
Margerytka40 13:20, 06 wrz 2018

No to wypada mi się cieszyć ,że mam spory ogród ,ale dziś mnie to jednak nie podnosi na duchu
Anda 13:22, 06 wrz 2018

Margerytka40 napisał(a)
No to wypada mi się cieszyć ,że mam spory ogród ,ale dziś mnie to jednak nie podnosi na duchu

Zajrzyj do mnie i zobacz, jak musiałabyś się ograniczać mając mały ogród
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 13:29, 06 wrz 2018

No to jesteśmy normalni.

Kiedyś wydawało mi się dziwnym wywalanie roślin z ogrodu - a teraz już to rozumiem.

Ewolucja ogrodowa.

Co do dereni, tnij na przedwiośniu śmiało. Tylko warto im dać po tym jakąś pożywkę witaminową. Ja swoim zawsze ładuję obornik troszkę zleżały (żeby nie ociekał). Chyba im służy, choć nie wiem, czy ma witaminy ale azot derenie lubią. I ściółkę taką żyzną.