Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

makadamia 13:42, 29 paź 2018

Zdecydowanie zostawić i to oba te świerki.
Jak wytniesz jednego, to zaraz okaże się, że ten co został jest tu i tam łysy, a świerki nie regenerują się.
A bez świerków będzie patelnia, łyso i pusto.

Dosadzić im jedno czy dwa drzewka liściaste (te klony red sunset byłyby dobre - mają wąską koronę), które je zasłonią i będzie git.
Anda 13:47, 29 paź 2018

Jeszcze przypomniało mi się coś fajnego z czerwonym przebarwieniem Nandina domestica. Są różne odmiany o różnych wysokościach.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 14:02, 29 paź 2018

makadamia napisał(a)
Zdecydowanie zostawić i to oba te świerki.
Jak wytniesz jednego, to zaraz okaże się, że ten co został jest tu i tam łysy, a świerki nie regenerują się.
A bez świerków będzie patelnia, łyso i pusto.

Dosadzić im jedno czy dwa drzewka liściaste (te klony red sunset byłyby dobre - mają wąską koronę), które je zasłonią i będzie git.

No istnieje taka możliwość, nie oglądałam jeszcze tego drugiego. Z klonami może by miało to ręce i nogi i czerwieni trochę by jesienią było , ale te dwa co rosną za śliwą wytnę
Anda 14:06, 29 paź 2018

I jeszcze coś mi sie przypomniało Najładniejsze przebarwienie jesienne jak dla mnie ma drzewo Nyssa sylvatica Piękne drzewo, ale dość duże.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 14:06, 29 paź 2018

MonikA napisał(a)
Asiu a ty wciąż walczysz podglądam z doskoku. Mi na zewnątrz już się nie chce, za zimno dla mnie brrr, ale planowanie czemu nie

Ja jeszcze nie czuję zimna, nawet rozbieram się przy robociea za chwilkę mam kilka dni urlopu i strasznie się cieszę bo zapowiadają ciepło.
Margerytka40 14:13, 29 paź 2018

Anda napisał(a)
I jeszcze coś mi sie przypomniało Najładniejsze przebarwienie jesienne jak dla mnie ma drzewo Nyssa sylvatica Piękne drzewo, ale dość duże.

Faktycznie duże, a ta nandina domestica wytrzymuje polskie zimy, czytałam chyba nawet wczoraj o niej, zdaje się zalecane jest okrywanie.
Anda 14:19, 29 paź 2018

Nandina nie lubi przeciągów. Wytrzymuje do ok. -20 stopni. Jeśli u Kasi wytrzymuje Leycasteria, to Nandina powinna przezimować bez problemu. Może w pierwszym roku warto ja trochę przykryć, ale potem powinno być ok. Nandina jest właściwie zimozielona, więc powinna mieć w zimie niezbyt suche podłoże.
Gosiek33 15:56, 29 paź 2018

A może pęcherznice: Andre lub Lady in Red?

Fotergilla major w tym roku długo trzyma liście ale zamiast czerwieni wygląda jak dojrzała morela z rumieńcem, nowa u mnie fotergilla Gardena 'Blue Mist' zaczyna pięknie w mocne czerwienie iść ale to krzaczek do 80cm podobno

Margerytka40 16:56, 29 paź 2018

Gosiek33 napisał(a)
A może pęcherznice: Andre lub Lady in Red?

Fotergilla major w tym roku długo trzyma liście ale zamiast czerwieni wygląda jak dojrzała morela z rumieńcem, nowa u mnie fotergilla Gardena 'Blue Mist' zaczyna pięknie w mocne czerwienie iść ale to krzaczek do 80cm podobno

Fotergille mam na swojej liście, problemem jest tylko, że na kwaśnej u mnie nie ma zbyt dużo słońca i jest ryzyko braku tych pięknych przebarwień jesiennych. Drugiej kwaśnej rabaty już bardziej słonecznej nie będę na razie przynajmniej robić. No ale może kiedyś
Póki co chyba zamówię Kaliny compakta i zobaczę czy mi się spodobają
Gosiek33 17:14, 29 paź 2018

Moje fotergille rosną w półcieniu