Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Gosiek33 18:05, 29 paź 2018

Jeszcze przypomniała mi się hortensja piłkowana Preziosa, ma piękne barwy liści
Margerytka40 18:34, 29 paź 2018

Gosiek33 napisał(a)
Jeszcze przypomniała mi się hortensja piłkowana Preziosa, ma piękne barwy liści

No tak hortki też przebarwiają się, moje ogrodówki nawet te zwykłe nabrały rumieńców, te z serii everbloom też
Gruszka_na_w... 19:00, 29 paź 2018

Zdjęcia z dalszej perspektywy powodują, że zupełnie inaczej ocenia się dane miejsce.
Popieram Makadamię. Te dwa świerki w rogu dobrze się wkomponowują w tło. Potrzebne są tylko drzewka między narożnikiem a brzozami, ale to już wiesz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 19:20, 29 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zdjęcia z dalszej perspektywy powodują, że zupełnie inaczej ocenia się dane miejsce.
Popieram Makadamię. Te dwa świerki w rogu dobrze się wkomponowują w tło. Potrzebne są tylko drzewka między narożnikiem a brzozami, ale to już wiesz.

Nie specjalne te zdjęcia przez to moje modyfikowanie ale tam środkiem jeszcze te stare rabaty włażące w kadr i nie chciałam żeby myliło to widok na to co chciałam pokazać najbardziej. Mam nadzieję, że przyszły sezon przyniesie uporządkowanie tego wszystkiego i będzie widać kształty właściwych rabat. To już bułka z masłem bo przesadzanie kilkunastu bylin to nie ta mordercza harówa jak w tym roku z usuwaniem 3metrowych tuj.
Myślę Haniu, że jakby doszły drzewa przy tych świerkach to już chyba by ich starczyło. Mam przecież pagodowego derenia na cypelku i chcę przesadzić klona przed złączeniem żywopłotów choinowego i szmaragdowego. To będą spore drzewa kiedyś
yolka 19:32, 29 paź 2018

Jestem na bieżąco, no prawie na bieżąco wspaniałe dzieło tworzysz - siłaczko
Margerytka40 19:50, 29 paź 2018

yolka napisał(a)
Jestem na bieżąco, no prawie na bieżąco wspaniałe dzieło tworzysz - siłaczko

Jolu, do wspaniałości to jeszcze daleko, trudno dostrzec na razie nie wtajemniczonym. Krajobraz na razie mocno ubogi się robi bo z dużych krzewów znowu mam malutkie jak za czasów pierwszych nasadzeń kilkanaście lat temu . Ale to co było urosło nie wiem kiedy nawet przy mojej niewiedzy ogrodowej, teraz mam nadzieję też nim się obejrzę będzie jakiś efekt
20:07, 29 paź 2018
Margerytka40 napisał(a)

Ja jeszcze nie czuję zimna, nawet rozbieram się przy robociea za chwilkę mam kilka dni urlopu i strasznie się cieszę bo zapowiadają ciepło.

Też to słyszałam ale kiedy to ciepło przyjdzie? Może jeszcze coś się zrobi
m_gocha 22:55, 29 paź 2018

Asia dzisiaj u mnie było w ciągu dnia +22 i cudne słońce. Podobno do piątku ma być taka pogoda. Niestety na razie w pracy ale szykuję się na piątek i sobotę z cebulowymi a tych... nawet nie chcę liczyć ile

Co do świerków na razie bym zostawiła bo dobry parawan tworzą. Choć chęć eMa do wycięcia bezcenna

Czytam, że nasadzenia w szpalerkach Ci nie pasują. Przyznam, że obsadzając moją skarpę też w pierwszej chwili ustawiłam rzędami miskanty, przed nimi hortki, przed hortkami rozchodniki itd. Nijak mi się to nie widziało, choć u innych podziwiam i wzdycham do takich uporządkowanych nasadzeń
Jednak moje serducho do bardziej naturalnych założeń się wyrywa
magnolia 07:51, 30 paź 2018

tez tak myślę jak dziewczyny- zostaw świerki oba. Dobra robotę robią wizualnie, są dośc daleko hortek, więc wielkich szkód nie robią,
AgataP 08:21, 30 paź 2018

podpisuję się pod uratowaniem świerków