Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Monia81 22:04, 07 lip 2019

Margerytka40 napisał(a)

Jeszcze jej nie wykopuję, czekam. Już teraz nie wiem kiedy lepiej posadzić następną, jesienią niebezpiecznie bo jakby zima miałaby być ostra to może zmrozić, wiosną jak znów będzie sucha a po niej upały i letnia susza też źle.

Asia to podlewają ją dalej, w słońcu ją miałaś posadzoną? mój Emuś, żebym miała pewność, że drzewa dostają w tą suszę zeszłoroczną wystarczającą ilość wody, w dnie wiaderek zrobił mi dziurki i metodą kropelkową, drzewa dostawały po dwa wiadra wody i się zabrały, puściły nowe liście i w tym roku dają sobie radę.
mrokasia 22:09, 07 lip 2019

Ja też bym poczekała. Gałązki ma elastyczne?
Moje graby na frontowej całe rude, mają suche liście, jeden jeszcze trochę zielonych liści ma. Ale wszystkie mają elastyczne gałązki.
Dereń szczepiony na pniu przebarwił mi się na ogniście żółty kolor i też zaczynają podsychać mu liście. Klon japoński w połowie łysy a w połowie przypalony. Wszystko sadzone w tym roku w maju. Ale jestem dobrej myśli. Wiosną się odbudują.
Gruszka_na_w... 22:52, 07 lip 2019

Spróbuj ją jeszcze podlewać magiczną siłą na start. Tę, co ma wysoką zawartość fosforu. Kiedy będzie więcej korzonków, to roślinie łatwiej będzie czerpać wodę.
I tak jak pisze Mrokasia, sprawdzaj sprężystość gałązek. W zeszłym roku latem przesadzałam magnolie i ketmię. Też była susza. Mimo podlewania zrzuciły liście, a w tym sezonie ruszyły normalnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 09:26, 08 lip 2019

Monia81 napisał(a)

Asia to podlewają ją dalej, w słońcu ją miałaś posadzoną? mój Emuś, żebym miała pewność, że drzewa dostają w tą suszę zeszłoroczną wystarczającą ilość wody, w dnie wiaderek zrobił mi dziurki i metodą kropelkową, drzewa dostawały po dwa wiadra wody i się zabrały, puściły nowe liście i w tym roku dają sobie radę.

Fajny pomysł z tym wiaderkiem, chyba ściągnę. Magnolia w słońcu i na dodatek blisko ściany budynku, ze 2 m. Pewnie to też ma znaczenie. Myślałam, że dobrze jej tam będzie, zacisznie.
Margerytka40 09:31, 08 lip 2019

mrokasia napisał(a)
Ja też bym poczekała. Gałązki ma elastyczne?
Moje graby na frontowej całe rude, mają suche liście, jeden jeszcze trochę zielonych liści ma. Ale wszystkie mają elastyczne gałązki.
Dereń szczepiony na pniu przebarwił mi się na ogniście żółty kolor i też zaczynają podsychać mu liście. Klon japoński w połowie łysy a w połowie przypalony. Wszystko sadzone w tym roku w maju. Ale jestem dobrej myśli. Wiosną się odbudują.

Sprawdziłam gałązki i część się odłamała zupełnie a kilka jakby jeszcze żyło. Na dwoje babka wróżyła. Nic to leję wodę po malutku by nasiąkało dobrze. Dodatkowo podlałam Korzonkiem.
Margerytka40 09:34, 08 lip 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Spróbuj ją jeszcze podlewać magiczną siłą na start. Tę, co ma wysoką zawartość fosforu. Kiedy będzie więcej korzonków, to roślinie łatwiej będzie czerpać wodę.
I tak jak pisze Mrokasia, sprawdzaj sprężystość gałązek. W zeszłym roku latem przesadzałam magnolie i ketmię. Też była susza. Mimo podlewania zrzuciły liście, a w tym sezonie ruszyły normalnie.

Miałam Korzonek i podlałam a magiczną siłę zamówiłam, pewnie jutro przyjdzie.
Mariposa 20:43, 08 lip 2019

Szkoda by było magnolii. Podlewaj, tak ślicznie kwitła.
A pomysł z wiadrem genialny.
Nawet duże drzewa usychają, u mnie pełno liści od sąsiadów - z jabłonek i brzóz.
Margerytka40 22:14, 08 lip 2019

Mariposa napisał(a)
Szkoda by było magnolii. Podlewaj, tak ślicznie kwitła.
A pomysł z wiadrem genialny.
Nawet duże drzewa usychają, u mnie pełno liści od sąsiadów - z jabłonek i brzóz.

Ona była podlewana Elu cały czas, starałam się nie tak często a dużo. Myślę, że to inna przyczyna. Podejrzewam nawet moje pieski. Obiecałam sobie, że to już ostatnie psy u nas, mawet do M powiedziałam, że jakbym jeszcze kiedykolwiek przebąkiwała coś o jakimś następnym to niech mnie kopnie w cztery litery. Za dużo mam strat przez nie a wszystkiego nie jestem w stanie zabezpieczyć
Margerytka40 22:40, 08 lip 2019

Zapowiadają u nas trochę deszczu na najbliższe dni, miejmy nadzieję, że prognozy się sprawdzą. Podzieliłam dziś pierwiosnki, przesadziłam rozmnożone wiosną bodziszki, przycięłam dzieloną kilka dni temu seslerię i przesadziłam maleńkie jeżówki takie same liście nie kwitnące w tym roku i czekam na ten obiecany deszcz. Prace ziemne ciągle u mnie w toku. Nareszczie M miał trochę więcej czasu i skończył wywożenie zwałów gruzu z frontu. Długo to trwało ale cóż, takie życie. Ale nareszcie zrobiło się czyściej. Wyrównujemy tam teren po tych koparkowych pracach a później zacznę wzbogacanie gleby. Znowu mam hektary do przerobienia

Znacie sposób na szybkie rozmnożenie hortensji Annabell? Mam taką jedną, nie wiem czy to zwykła Annabell, dla mnie trochę się różni. Ma mniejsze kwiaty i jest mniej podatna na wylegiwanie po deszczach. Chciałabym ją rozmnożyć bo potrzebnemi z 10 szt ale krzaczek nie jest jakiś wielki, dzielić go nie chcę. Patrzyłam by może sadzonki z wierzchołków zrobić ale wszędzie kwiaty i nie ma z czego uciąć. Może odkłady zrobić? Da się z takich pędów z kwiatami? Pal sześć, najwyżej poświęciłabym ją w tym roku.
Gruszka_na_w... 22:51, 08 lip 2019

Z odkładów będzie najpewniej. Sadzonki zielne zawsze wymagają większej troski.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies