Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Alei Lipowej...

Ogród w Alei Lipowej...

Madzenka 22:44, 18 kwi 2012

królewny kweitniują dobre.
Ja sie na wertykulacji nie znam ale mój M tylko delikatni trawnik przeczesała a pełno suchych ździebeł wyczesał. Ja bym jednak delikatniej to zrobiła, lepiej powtórzyć niż przeorać trawnik. Tak warto przeorać gdy jest bardzo zbity i gęsty.
justi 22:48, 18 kwi 2012

Mój chyba bedzie porządnie zaorany, cos tak czuję Zobaczymy w piatek jak to wyjdzie.
MilenaP 23:00, 18 kwi 2012

Justi obejrzałam Twoje kanciki-piękne a z bukszpanami to nas wzięło obie ja sprawdziłam wczoraj te z jesieni- mam 14.Obliczyłam, że na obwódkę mojego kółka potrzebuję ok. 66, więc się dziś wzięłam do roboty i nacięłam 73 szt. Ciekawe czy do jesieni się ukorzenią.
KasiaBialofi... 08:19, 19 kwi 2012

Wspaniała nazwa wątku. Kojarzy się z "Pieśnią o Ludziach Lodu". Tam była Lipowa Aleja.
justi 09:05, 19 kwi 2012

MilenaP napisał(a)
Justi obejrzałam Twoje kanciki-piękne a z bukszpanami to nas wzięło obie ja sprawdziłam wczoraj te z jesieni- mam 14.Obliczyłam, że na obwódkę mojego kółka potrzebuję ok. 66, więc się dziś wzięłam do roboty i nacięłam 73 szt. Ciekawe czy do jesieni się ukorzenią.

Na pewno się ukorzenią, tylko w upały trzeba pilnować żeby ziemia nie przeschła i podlewać.
W tamtym roku posadziłam obwódkę, cały lipiec był deszczowy, wszystkie mi sie ukorzeniły. Potem dosadzałam jesienia w inne miejsce, te chyba padną, przed zima nie wytworzyły korzonków, ale jeszcze siedzą w ziemi.
justi 09:10, 19 kwi 2012

bialofiolet napisał(a)
Wspaniała nazwa wątku. Kojarzy się z "Pieśnią o Ludziach Lodu". Tam była Lipowa Aleja.

Ja mieszkam w Alei Lipowej, ale adres inny, bo kiedys coś mieszali i pozmieniali.
Rosną tu stare oznakowane lipy - zabytki.
viva 11:34, 19 kwi 2012

Justynko, widzę że wertykulator zakupiony (tym razem też kupiliśmy tej samej firmy tylko inny model , mieliśmy boscha, ale szybko nam padł)
Zastanawiasz się jak robić - to wszystko zależy w jakim stanie masz trawnik, my robiliśmy nożami ustawionymi na 3 i w jednym kierunku (nie na krzyż). Jeżeli masz słaby trawnik to wydaje mi się, że możesz ustawić na 4 i zrobić porządne wsiewki. Masz urodzajną ziemię to będziesz miała szybko ładny trawnik.
justi 14:08, 19 kwi 2012

Dziękuję vivo za rady, tak pewnie zrobię jak piszesz. Poczekam jeszcze na artykuł Danusi i tak dziś mżawka więc gleba nie wysycha. Trawnik to różny u mnie, zależy w którym miejscu. Przy ulicy chwaściki i badylka, na podwórku mech, stokrotki (prawie wytępione) i wjazd ujeżdzony. Będę wszystko wertykulować i dosiewać.
Martek 14:13, 19 kwi 2012

Cześć,Jutsti zapytaj Rysia on na mur będzie wiedział .Ja teraz tak przeczytałam co pisze ci Viva i chyba też pomyślę o moim trawniku,żeby jeszcze raz zrobić ten zabieg i dosiać w niektórych miejscach.
justi 14:16, 19 kwi 2012

Marta u Ciebie też tak brzydko?
Mówisz, żeby zajrzeć do Rysia, no to zajrzę