Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

barbara_kraj... 17:06, 22 paź 2018

I ja podziwiam te jesienne przebarwienia; kalina i winorośl cudne, i te złote w słońcu brzozy...
marba 20:17, 22 paź 2018

anpi napisał(a)
Moje brzózki też ścielą dywanik,może lepiej, że teraz przed wiatrami i deszczem,to da się większość zgrabić z trawnika,bo potem wszędzie będzie ich z wiatrem pełno. A ta milionka to z jednorocznych?

Aniu, milionki, podobnie jak surfinie, są niestety jednoroczne, ale za to kwitną od wiosny do późnej jesieni. Żadna bylina nie da tak długiego efektu. Niestety, nie spotkałam w sprzedaży nasionek.
greg66 20:26, 22 paź 2018

Moje brzozy jeszcze bardzo zalistkowane ale podobno od jutra ma przyjść mocny wiatr, w sobotę będzie grabienie.
Piękne zdjęcia brzóz i dywanu z liści.
Pozdrawiam Basiu
marba 20:41, 22 paź 2018

mirkaka napisał(a)

Basiu, spaceruję po twoim ogrodzie, cofam się i cofam i nie mogę się zatrzymać

Tu pokazujesz uczep, to jednoroczna roślinka, piszesz że jej nasionka zimują.
Ja mam b podobną do niego bylinę, to nachyłek.
Mam Basiu u siebie kawałek lasku gdzie jest b sucho i słonecznie, zastanawiam się co mogę tam posadzić żeby rosło w takich warunkach. Możesz mi pomóc i podać jakie masz roślinki w swoim jarze, bo tam też jest chyba b sucho?

Mireczko, cieszę się że do mnie zaglądasz. Na suche i słoneczne stanowiska jest wbrew pozorom bardzo dużo roślin. U mnie na skarpach jaru jest dużo szydlastych floksów, macierzanek, smagliczek, płożących jałowców i rozchodników. Gorzej, jeśli jest suchy cień, tu wybór roślin jest mniejszy. Epimedium zdaje się daje radę w takich warunkach Jeśli masz kawałek lasku to oczywiście można go czymś podsadzić, np. paprociami, bluszczem, rododendronami, ale te akurat lubią mieć wilgotno. Jakoś las nie kojarzy mi się z sucholubami, ale jeśli w Twoim jest, jak piszesz, sucho i słonecznie to możesz spróbować, zawsze można też pozostawić go w stanie naturalnym.
Ładnie zagospodarowany lasek widziałam ostatnio w Bajkowym Ogrodzie Weroniki, może tam znajdziesz inspiracje.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
marba 20:44, 22 paź 2018

anabuko1 napisał(a)
Jesień jeszcze bogata w kolory.
Jeszcze przyjemnie ja się ogląda
Ale codziennie liści mniej.
Zaraz będą puste gole gałązki.

Aniu, słyszałam prognozy, że niestety ta kolorowa jesień już się kończy. Szkoda.
marba 20:47, 22 paź 2018

barbara_krajewska napisał(a)
I ja podziwiam te jesienne przebarwienia; kalina i winorośl cudne, i te złote w słońcu brzozy...

Tak, Basieńko, jest pięknie, szkoda, że te kolorowe, słoneczne dni tak szybko przemijają.
marba 20:49, 22 paź 2018

greg66 napisał(a)
Moje brzozy jeszcze bardzo zalistkowane ale podobno od jutra ma przyjść mocny wiatr, w sobotę będzie grabienie.
Piękne zdjęcia brzóz i dywanu z liści.
Pozdrawiam Basiu

Dziękuję, Grzesiu. Odpozdrawiam.
ryska 20:55, 22 paź 2018

Basiu, Bogusiu dziękuję za głos w sprawie niedźwiedziego futra.

Dywan z liści rewelacyjny
marba 21:18, 22 paź 2018

ryska napisał(a)
Basiu, Bogusiu dziękuję za głos w sprawie niedźwiedziego futra.

Dywan z liści rewelacyjny

Nie lubię futer, ale niedźwiedzie jest w porządku, jestem jak najbardziej za.
Uwielbiam takie jesienne dywany z liści, zwłaszcza w ciepły słoneczny dzień.
ryska 21:33, 22 paź 2018