Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

Adela 21:29, 09 paź 2018

marba napisał(a)

Elu, u mnie szczawik po oprysku herbicydem na dwuliścienne zdycha. Potem odrasta jeszcze z nasion, więc zabieg trzeba przez jakiś czas powtarzać aż wzejdą wszystkie rośliny z nasion. W tym czsie nie można dopuścić do zakwitnięcia i zawiązywania nowych nasion. Można też go polubić, to całkiem ładny chwaścik.
Trawka, którą wysiewałam to rozplenica Purple Majesty. Chcesz nasionka? Właśnie przymierzam się do zamówionych wysyłek.

Nie wyraziłam się zbyt jasno chodziło mi o trawnik
Czy to kostrzewa czerwona?
marba 21:32, 09 paź 2018

Gosialuk napisał(a)

Cóż to się tak pięknie przebarwiło?

Gosieńko, to wilczomlecz złocisty w odmianie Bonifire. Lubi suchą i ubogą glebę, a ja lubię takie rośliny. Polecam Ci, wytrzyma długo bez podlewania. Idealny na działki, na których jest się "z doskoku".
Pozdrawiam.
marba 21:56, 09 paź 2018

Adela napisał(a)

Nie wyraziłam się zbyt jasno chodziło mi o trawnik
Czy to kostrzewa czerwona?

Elu, kostrzewę czerwoną mam na niewielkiej powierzni przy altance. To bardzo fajna trawka, taka igiełkowa i wolno rosnąca, więc nie trzeba tak bardzo często kosić. To, co jest na pozostałej powierzchni trudno w ogóle nazwać trawnikiem, jest to koszona dzika łąka, która podchodziła aż pod sam dom, kiedy tu zamieszkaliśmy. Sama, własnymi rękami nie podejmuję się ściągnięcia takiej darni, bo i teren zbyt wielki, i ziemia spieczona jak beton. Wbicie szpadla w to klepisko jest nie lada wyzwaniem, dlatego tak niewiele u mnie rabat. Ale z roku na rok przybywa, choć pomalutku.
anabuko1 07:35, 10 paź 2018

Pierwsze słyszę o kostrzewie czerwonej
anka_ 08:20, 10 paź 2018

W temacie trawniczka z kostrzewy czerwonej- polecam jak ktoś nie oglądał http://majawogrodzie.tvn.pl/416,Wiechlina-roczna---chwast-trawnikow-AO-odc-692,kalendarium-prac.html
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Adela 08:24, 10 paź 2018

anka_ napisał(a)
W temacie trawniczka z kostrzewy czerwonej- polecam jak ktoś nie oglądał http://majawogrodzie.tvn.pl/416,Wiechlina-roczna---chwast-trawnikow-AO-odc-692,kalendarium-prac.html

wlaśnie po tym programie zainteresowałam się nią, a ponadto skojarzyłam z tym, co mi Basia mówiła.
Pozdrawiam
anpi 09:55, 10 paź 2018

Bardzo ciekawy wilczomlecz w tej odmianie B...On nie jest ekspansywny?A jakiej wielkości są te jego rozetki?Może w porównaniu do dłoni ,albo jak by Ci się chciało zmierzyć?Bo cały krzaczek,czytałam że rośnie do 30cm.Jakie są te u Ciebie?Wydają się duże
marba 09:55, 10 paź 2018

anabuko1 napisał(a)
Pierwsze słyszę o kostrzewie czerwonej

Aniu, nie doprecyzowałam, chodzi o kostrzewę czerwoną rozłogową, to bardzo fajna trawka na trawnik. Jeśli kiedyś będę likwidować to moje klepisko-chwastowisko to na pewno wybiorę właśnie tę. Tam gdzie jest świetnie się sprawdza.
marba 10:08, 10 paź 2018

Aniu(Anka), Elu, widziałam ten program, to jest właśnie kolejna zaleta tej kostrzewy czerwonej rozłogowej, że w razie zainfekowania trawnika wiechliną można się jej łatwo pozbyć nie niszcząc przy okazji trawnika.
marba 10:11, 10 paź 2018

anpi napisał(a)
Bardzo ciekawy wilczomlecz w tej odmianie B...On nie jest ekspansywny?A jakiej wielkości są te jego rozetki?Może w porównaniu do dłoni ,albo jak by Ci się chciało zmierzyć?Bo cały krzaczek,czytałam że rośnie do 30cm.Jakie są te u Ciebie?Wydają się duże

Aniu, jest dokładnie tak, jak mówisz, około 30 cm. Zdjęcie było z bliska, dlatego krzaczek wydaje się większy. U mnie na razie nie dają odrostów, ale mam je dopiero pierwszy rok.
Pozdrawiam.