Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

katel 09:07, 04 maj 2018

Przepięknie jest o każdej porze roku, tulipany świetnie dobrałaś kolorystycznie - ta rabata przy domu wymiata kolorystycznie. Pozdrawiam
eVka 11:10, 04 maj 2018

Cudownie tulipanowo, przepiękne zestawienia kolorystyczne, nie wpadlabym żeby połączyć Queen z tymi różowymi, super.
nicol21 14:33, 04 maj 2018

Piękne masz te tulipany i ogród wymuskany aż miło!
Świetne zestawienia kolorystyczne!!!
Super!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Makusia 11:38, 07 maj 2018

Subtelnie zauważam, że dzisiaj 07 maja i już po majówce! Gdzie się podziała?
SlonecznyOgrod 12:20, 07 maj 2018

O cho, Angela cicho siedzi, to zaraz jak wyskoczy to padniemy.
AngelikaX 08:27, 08 maj 2018

Dziewczyny i Sebku zbiorowo dziękuję za pochwały tulipanów... choć ich czas wiadomo już się kończy.

Daria nie szykuje się nic

Makuś weekendowo-majowo niestety pracowicie... mam sajgon w domu - remont ruszył... w piątek burzyliśmy ścianę i od wczoraj mam fachowców... kolejne trzy tygodnie (tak optymistycznie zakładam) będzie wycięte z życiorysu ogrodowego....
AngelikaX 08:35, 08 maj 2018

A propo ogrodu w weekend majowy chcąc nie chcąc czekało mnie cięcie żywopłotu na lawendowej... wypatrzyłam na niej miodówkę bukszpanową tzn... we wczesnym stadium, pełno białych jakby wełnianych niteczek... trzeba było na szybko ciąc i robić oprysk... żeby było ciekawiej zakupione bukszpany na żywopłot w gaiku brzozowym przyjechały także z takim towarzystwem
Kolejno pryskałam umbry na zgniliznę mam nadzieję, że już powinno być ok....
Potem Conikę - przędziorek zaatakował go na maksa jak żadnego roku...
Jeden buks złapał grzyba - także po oprysku, obecnie pod obserwacją
Niepokoił mnie też mój rodek na nóżce - pąki kwiatowe pięknie pękły i dalej cisza są zamknięte jakby zlepione kielichy miały... Mazan zdiagnozował szarą pleśń - dziś będę pryskać...

Chwila oddechu od prac ogrodowych i mam wrażenie że wszelkie grzyby, gryząco-ssące czekały na taki moment aby zaatakować paskudy

dorczix 09:37, 08 maj 2018

AngelikaX napisał(a)
A propo ogrodu w weekend majowy chcąc nie chcąc czekało mnie cięcie żywopłotu na lawendowej... wypatrzyłam na niej miodówkę bukszpanową tzn... we wczesnym stadium, pełno białych jakby wełnianych niteczek... trzeba było na szybko ciąc i robić oprysk... żeby było ciekawiej zakupione bukszpany na żywopłot w gaiku brzozowym przyjechały także z takim towarzystwem
Kolejno pryskałam umbry na zgniliznę mam nadzieję, że już powinno być ok....
Potem Conikę - przędziorek zaatakował go na maksa jak żadnego roku...
Jeden buks złapał grzyba - także po oprysku, obecnie pod obserwacją
Niepokoił mnie też mój rodek na nóżce - pąki kwiatowe pięknie pękły i dalej cisza są zamknięte jakby zlepione kielichy miały... Mazan zdiagnozował szarą pleśń - dziś będę pryskać...

Chwila oddechu od prac ogrodowych i mam wrażenie że wszelkie grzyby, gryząco-ssące czekały na taki moment aby zaatakować paskudy

Angeliko co do bukszpanów to mocno uczulam bo we Wrocławiu prawie wszystkie bukszpany zaatakowane są przez ćmę bukszpanową...gąsienic na nich jest cała masa..na niektórych działkach wystarczył tydzień aby pożarły całe bukszpany..koszmar..pojawiają się też niteczki, tzw oprzędy jakie snuje gasienica..mi ledwo udało się uratować moje bukszpany ale niestety szkody były..i pewnie to nie koniec walki z gąsienicami..a niestety nie ma jeszcze skutecznego środka na nie..
Oglądaj więc swoje bukszpany bardzo dokładnie..

AngelikaX 09:45, 08 maj 2018

Dori zaglądam co jakiś czas do środka... u mnie to na 100% jest miodówka - młode przyrosty zaczynały im więdnąć (a miodówka włąśnie nimi się żywi) i już zaczynały przeistaczać się w jakby coś podobnego do zielonej mszycy.
Co nie oznacza, że ćma do mnie nie dotrze... dzięki za czujność - będę mocno uczulona na ich punkcie

Napisz proszę jak z nimi walczyłaś... tak dla pewności zaraz pójdę kuknąć im do środka znów
dorczix 10:09, 08 maj 2018

AngelikaX napisał(a)
Dori zaglądam co jakiś czas do środka... u mnie to na 100% jest miodówka - młode przyrosty zaczynały im więdnąć (a miodówka włąśnie nimi się żywi) i już zaczynały przeistaczać się w jakby coś podobnego do zielonej mszycy.
Co nie oznacza, że ćma do mnie nie dotrze... dzięki za czujność - będę mocno uczulona na ich punkcie

Napisz proszę jak z nimi walczyłaś... tak dla pewności zaraz pójdę kuknąć im do środka znów

Tak jak pisałam..i tak jak piszą wszystkie mądre głowy..nie ma na to skutecznego środka..ja się ratowałam Mospilanem i chyba pomogło bo na razie spokój..co wcale nie jest powiedziane, że złożone w środku jaja nie powtórzą historii.. To jest prawdziwy dramat..bukszpany wyglądają jak kokony w tych nitkach..w dodatku wyżarte..serce pęka.. Latam jak głupia i ciągle pryskam..a i oczywiście usuwam też ręką te potwory i zabijam.. Było tak, że z jednego krzaka ściągnęłam tak pobieżnie 15 sztuk..

Ciesz się, że to tylko miodówka u Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies