Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 19:48, 24 maj 2018

Makusia napisał(a)
Kochana kiedy wrócisz ogrodowo? Jak tam ten remont? Pusto bez Ciebie- wracaj!

Marti jeszcze dobry tydzień, może półtora
Wierz mi chciałabym już mieć po i na spokojnie zając się ogrodem i posiedzieć na O.

Macham :*
AngelikaX 19:49, 24 maj 2018

nicol21 napisał(a)

remontu nie zazdraszczam, ale efekt po to już co innego . Oby ten czas upłynał jak najszybciej i nie owocował w zaognione sytuacje.
z tą ćmą jest tak śmiesznie że mogą być 2 buksy obok i jeden jest zjedzony a drugi nie tknięty. Trochę mam tak u siebie,choć nie do konca został skonsumowany. Ale w drodze z pracy na rondzie jest takie poletko buksowe i 90% jest zżartych a w rogu z 5-7sztuk jeszcez zieleniutkie jakgdyby nigdy nic. Z drugiej strony przecież nie będziesz oglądać buksów każdego dnia skoro masz ich tyle.

Dziś był monitoring buksów - nic nie znalazłam niepokojącego

Mam nadzieję, że efekt będzie ok
AngelikaX 19:50, 24 maj 2018

Wiaan napisał(a)
U mnie w ubiegłym roku bukszpany zaczęły brązowieć, tak jakby złapały jakiegoś grzyba, na targach ogrodniczych polecono mi taką tabletkę rozpuszczaną w wodzie do oprysku tylko bukszpanów topbuxus (zielono niebieski kolor) - podcięłam wszystko co zaatakowane, zrobiłam oprysk i są piękne. Zarówno maleństwa, jak i kule w donicach. Pryskam tak jak zaleca producent 5x w roku. Jest do tego także nawóz w granulkach typowo do bukszpanów, rosną pięknie, nie wiem czy to jego zasługa ale u mnie się sprawdziło

Muszę w necie poszperać co to takiego - dzięki

AngelikaX 19:51, 24 maj 2018

_Martini_ napisał(a)
O, ja mam to, o czym pisze Asia! Czym pryskać? I czy pryskać też na grzyba jednocześnie?

Odczekaj może tydzień, bo tak od razu to chyba nie można... z zaznaczeniem na chyba...
AngelikaX 19:53, 24 maj 2018

nawigatorka napisał(a)
przy miodówce wiedniecie? Raczej skręcane liscie i sporo wełny na bukszpanie gdy się potrząśnie. Robaczki z wełna tez widać gdy się przyjrzeć. Może masz jednak cos innegi?

Asia czytałam w necie, że one żywią się sokami z młodych przyrostów, przez co liście tracą soczyście zieloną barwę i wyglądają na zwiędnięte (czy też skręcone ) na 100% to to jest.... znaczy było bo robiłam obchód zaglądnęłam w głąb i nic nie dojrzałam już
AngelikaX 19:54, 24 maj 2018

effka napisał(a)
Oczywiście, że masz podstawę do reklamacji. Już nie raz reklamowałam rośliny, które się nie przyjęły i nigdy nie miałam kłopotu w uznaniem reklamacji. Mam nadzieję, że sprzedawca będzie uczciwy.

Też mam taką nadzieję, spróbuję... co mi szkodzi
AngelikaX 19:54, 24 maj 2018

kasja83 napisał(a)

Uczyniłam to samo-mam nadzieję, że miodówka pójdzie sobie.

U mnie poszła sobie
AngelikaX 20:04, 24 maj 2018

pawel_snopek napisał(a)
Mam parę pytań
Te ambrowce były kopane czy ukorzeniane w doniczkach?. Ambrowce dość długo trzymają liście lecz troszkę mnie martwi to czemu się nie przebarwiły i nie opadały. Jeszcze mam dwa pytania jak wyglądało podlewanie tych ambrowców po posadzeniu oraz czemu tak późno były sadzone?.
Osobiście nigdy nie sadzę o tej porze drzew bo wiem że będzie problem z przezimowaniem najlepszym miesiącem jest wrzesień i październik.

Już odpowiadam

1. Ambrowce był kopane
2. Zamawiałam je w wakacje (jak pamiętam w sierpniu)
3. Dostawa tak się opóźniła właśnie przez długo utrzymujące się liście (choć koniec końców i tak z liśćmi przyjechały)
4. Po sadzeniu podelwane co dzień przez ok 3 tygodnie

Dodam, że w tej dostawie zamawiałam też buki, które formowałam na stelażach i umbre i z nimi nie mam problemu...
AngelikaX 20:06, 24 maj 2018

Makusia napisał(a)
Z ambrowcami nie pomogę nic, a nic- wspieram tylko je i Ciebie
Natomiast przyczajam się na te fotki wieczorem

Fotki są ale net mi strajkuje...
AngelikaX 20:10, 24 maj 2018

lindsay80 napisał(a)
szkoda by było tych ambrowców, ja mam zwykłego i dwa na stelażach i one raczej wcześnie liście mają.

Napisz co objęte remontem masz, bo z opisu wygląda, że cały dom

Za zdjęciami już tęsknię.

Mi też szkoda... ale co zrobić...

Remont głównie parter, ale przy montażu rekuperacji piętro także "delikatnie" ruszone

Może uda mi się coś dziś wgrać