Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

pawel_snopek 12:33, 21 maj 2018

Mam parę pytań
Te ambrowce były kopane czy ukorzeniane w doniczkach?. Ambrowce dość długo trzymają liście lecz troszkę mnie martwi to czemu się nie przebarwiły i nie opadały. Jeszcze mam dwa pytania jak wyglądało podlewanie tych ambrowców po posadzeniu oraz czemu tak późno były sadzone?.
Osobiście nigdy nie sadzę o tej porze drzew bo wiem że będzie problem z przezimowaniem najlepszym miesiącem jest wrzesień i październik.
kasja83 13:33, 21 maj 2018

AngelikaX napisał(a)
Mari ja bym prysnęła, z tego nalotu (jaj) wylęgną się coś ala mszyce Moich właśnie kolor zaniepokoił nie był taki soczyście zielony (piszę o młodych przyrostach) i podwiędłe... taże zaczynały już żreć...

Na grzyba też zapobiegawczo prysnęłam...

Uczyniłam to samo-mam nadzieję, że miodówka pójdzie sobie.
eVka 13:41, 21 maj 2018

Oczywiście, że masz podstawę do reklamacji. Już nie raz reklamowałam rośliny, które się nie przyjęły i nigdy nie miałam kłopotu w uznaniem reklamacji. Mam nadzieję, że sprzedawca będzie uczciwy.
nawigatorka 21:33, 21 maj 2018

AngelikaX napisał(a)
Dori zaglądam co jakiś czas do środka... u mnie to na 100% jest miodówka - młode przyrosty zaczynały im więdnąć (a miodówka włąśnie nimi się żywi) i już zaczynały przeistaczać się w jakby coś podobnego do zielonej mszycy.
Co nie oznacza, że ćma do mnie nie dotrze... dzięki za czujność - będę mocno uczulona na ich punkcie

Napisz proszę jak z nimi walczyłaś... tak dla pewności zaraz pójdę kuknąć im do środka znów
przy miodówce wiedniecie? Raczej skręcane liscie i sporo wełny na bukszpanie gdy się potrząśnie. Robaczki z wełna tez widać gdy się przyjrzeć. Może masz jednak cos innegi?
_Martini_ 21:51, 21 maj 2018

O, ja mam to, o czym pisze Asia! Czym pryskać? I czy pryskać też na grzyba jednocześnie?
Wiaan 11:05, 22 maj 2018

U mnie w ubiegłym roku bukszpany zaczęły brązowieć, tak jakby złapały jakiegoś grzyba, na targach ogrodniczych polecono mi taką tabletkę rozpuszczaną w wodzie do oprysku tylko bukszpanów topbuxus (zielono niebieski kolor) - podcięłam wszystko co zaatakowane, zrobiłam oprysk i są piękne. Zarówno maleństwa, jak i kule w donicach. Pryskam tak jak zaleca producent 5x w roku. Jest do tego także nawóz w granulkach typowo do bukszpanów, rosną pięknie, nie wiem czy to jego zasługa ale u mnie się sprawdziło
nicol21 07:35, 23 maj 2018

AngelikaX napisał(a)
Dzięki Nicol chciałabym już mieć po zdecydowanie łatwiej budować nowe, zamykać ten cały syf na cztery spusty i wracać do czystego domu niż mieszkać w tym całym bałaganie, zwłaszcza z dziećmi i ich trylionem zabawek, gumeczek, wszelakich pierdułek, etc. Zabezpieczanie wszystkiego dookoła to jakąś mordęga - folia strecz śni mi się

Tyle ile mogę na chwilę obecną poświecić na ogród poświecam... mam nadzieję, że jeśli ćma ma wpaść bez zaproszenia pójdzie okrężną drogą i trochę jej to zejdzie

Współczuje Tobie i Twoim buksom, mam nadzieję, że się pozbierają i obędzie sie już bez zbednych niespodzianek.

Pozdrawiam

remontu nie zazdraszczam, ale efekt po to już co innego . Oby ten czas upłynał jak najszybciej i nie owocował w zaognione sytuacje.
z tą ćmą jest tak śmiesznie że mogą być 2 buksy obok i jeden jest zjedzony a drugi nie tknięty. Trochę mam tak u siebie,choć nie do konca został skonsumowany. Ale w drodze z pracy na rondzie jest takie poletko buksowe i 90% jest zżartych a w rogu z 5-7sztuk jeszcez zieleniutkie jakgdyby nigdy nic. Z drugiej strony przecież nie będziesz oglądać buksów każdego dnia skoro masz ich tyle.

Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Makusia 08:49, 23 maj 2018

Kochana kiedy wrócisz ogrodowo? Jak tam ten remont? Pusto bez Ciebie- wracaj!
Mari 16:03, 24 maj 2018

Wysłałam priv.
AngelikaX 19:46, 24 maj 2018

Odpisałam