Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 10:26, 08 maj 2018

Ja ogólnie przeżywam bardzo każdą stratę roślin w ogrodzie.. i jak tylko coś zaczyna się dziać stresa mam... więc domyślam się co czułaś, wrecz płakać się chce... . niby człowiek się musi liczyć, że coś zmarznie, coś zje nam grzyb czy szkodniki ale mimo wszystko żal... tak samo z miodówką - choć teraz po lekturze wiem, że to bardzo popularny szkodnik bukszpanu i tak jak piszesz ciesze się, że to tylko ona a nie ćma

Pryskałam także mospilanem, planuję dla spokojności powtorzyć oprysk...
Makusia 09:17, 09 maj 2018

Angi melduję, że ja pryskałam decisem. Też za 7 dni powtórzę.
Co do ćmy, to gdzieś mi mignęła rada Toszki, żeby workiem foliowym szczelnie owinąć buksa na min. 2 godziny. Ćmy podobno padną, a buksy przeżyją Czyli 1:0 wychodzi Ale trzeba doczytać, bo tylko w biegu oko zawiesiłam.

Powiedz mi jeszcze- jakoś specjalnie rozchylasz buksy przy pryskaniu? Ja przyznam, że tylko "po wierzchu" ale im nie żałuję.

Umbry czym zapodałaś?
kasja83 10:50, 09 maj 2018

AngelikaX napisał(a)
A propo ogrodu w weekend majowy chcąc nie chcąc czekało mnie cięcie żywopłotu na lawendowej... wypatrzyłam na niej miodówkę bukszpanową tzn... we wczesnym stadium, pełno białych jakby wełnianych niteczek... trzeba było na szybko ciąc i robić oprysk... żeby było ciekawiej zakupione bukszpany na żywopłot w gaiku brzozowym przyjechały także z takim towarzystwem
Kolejno pryskałam umbry na zgniliznę mam nadzieję, że już powinno być ok....
Potem Conikę - przędziorek zaatakował go na maksa jak żadnego roku...
Jeden buks złapał grzyba - także po oprysku, obecnie pod obserwacją
Niepokoił mnie też mój rodek na nóżce - pąki kwiatowe pięknie pękły i dalej cisza są zamknięte jakby zlepione kielichy miały... Mazan zdiagnozował szarą pleśń - dziś będę pryskać...

Chwila oddechu od prac ogrodowych i mam wrażenie że wszelkie grzyby, gryząco-ssące czekały na taki moment aby zaatakować paskudy

Ale nieciekawe wieści...aż sama obejrzę swoje bukszpany. Mimo, że skulkowałam je w kwietniu-muszę to zrobić jeszcze raz...wypuściły kupę młodych przyrostów poza obrys kuli i wyglądają niechlujnie.
AngelikaX 13:21, 09 maj 2018

Kasiu dlugo moj ogród omijaly wszelakie plagi... byla to kwestia czasu zeby grzyb czy szkodniki i do mnie zawitały... troche termin kijowy sobie wybraly, ale co zrobic

Moje kulaski tez czekaja na cięcie
AngelikaX 13:26, 09 maj 2018

Makusia napisał(a)
Angi melduję, że ja pryskałam decisem. Też za 7 dni powtórzę.
Co do ćmy, to gdzieś mi mignęła rada Toszki, żeby workiem foliowym szczelnie owinąć buksa na min. 2 godziny. Ćmy podobno padną, a buksy przeżyją Czyli 1:0 wychodzi Ale trzeba doczytać, bo tylko w biegu oko zawiesiłam.

Powiedz mi jeszcze- jakoś specjalnie rozchylasz buksy przy pryskaniu? Ja przyznam, że tylko "po wierzchu" ale im nie żałuję.

Umbry czym zapodałaś?

Makus umbry topsinem pryskalam...

Bukszpanowy żywopłot mam mega gęsty (i dlugi... w sumie 25m dlugosci cięcia i pryskania bylo) i ciezko mi dotrzec do wszelakich zakamarkow robiac oprysk tylko po wierzchu nawet bardzo solidny... staralam sie dysze co kawalek wkladac tez do srodka.

O cmie musze zglebic temat w razie czego
nicol21 19:19, 09 maj 2018

Powodzenia w remoncie i monitoruj te buksy bo ta ćma i gąsiennice są mega szybkie.

Ja pryskałam decis'em i wg pana w ogrodniczym wszystkie opryski na ssące zadziałają, jeśli będą miały styczność z gąsiennicą. Większość zebrałam ręcznie i nawet parę sztuk szybko obje krzaczek. a masz piękne te buksy!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
AngelikaX 21:00, 09 maj 2018

Dzięki Nicol chciałabym już mieć po zdecydowanie łatwiej budować nowe, zamykać ten cały syf na cztery spusty i wracać do czystego domu niż mieszkać w tym całym bałaganie, zwłaszcza z dziećmi i ich trylionem zabawek, gumeczek, wszelakich pierdułek, etc. Zabezpieczanie wszystkiego dookoła to jakąś mordęga - folia strecz śni mi się

Tyle ile mogę na chwilę obecną poświecić na ogród poświecam... mam nadzieję, że jeśli ćma ma wpaść bez zaproszenia pójdzie okrężną drogą i trochę jej to zejdzie

Współczuje Tobie i Twoim buksom, mam nadzieję, że się pozbierają i obędzie sie już bez zbednych niespodzianek.

Pozdrawiam

Jaskier 09:57, 10 maj 2018

AngelikaX napisał(a)
O cmie musze zglebic temat w razie czego

Nie będziesz musiała daleko szukać. Jest o niej wątek na naszym forum

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7857-cydalima-perspectalis-cma-bukszpanowa

Zaglądam do Ciebie od dawna, bo masz cudowny ogród.
dorczix 11:23, 10 maj 2018

Angeliko a jak tam Twoje ambrowce? Bardzo jestem ciekawa jak wyglądają
inka74 09:26, 13 maj 2018

Plag współczyję i trzymam kciuki za uratowanie roślinek