Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 19:30, 07 sie 2018

Magleska napisał(a)
śliczne wnętrza,bardzo mi się ten kolor na ścianie w kuchni podoba -super.... .masz świetny gust

i ogród jak zawsze też cudowny

Dziękuję mnie też kolorek bardzo się podoba... zwłaszcza, że kuchnia bardzo zyskała, pewnie też przez tą białą ścianę oddzielającą salon (wcześniej była ciemna tapeta ) i metrów wizualnie jakby więcej w niej

Ogrodowo także dziękuję
AngelikaX 19:31, 07 sie 2018

kasiab napisał(a)
Angela mogłabyś mi napisać z jakiej firmy masz akcesoria do sprzątania? Czytałam cały Twój wątek i nie wiem gdzie to znajdę

Cały???? Że Ci się chciało

Zaraz podeślę priva
AngelikaX 19:37, 07 sie 2018

paulina_ns napisał(a)
Angelika piękne masz wnętrze domu o ogrodzie już nawet nie wspomnę, wchodząc właśnie do takiego ogrodu jak Ty masz łapie doła ogrodowego ale trzeba cieszyć się tym co się już ma

A przepraszam co Twojemu brakuje?

AngelikaX 19:45, 07 sie 2018

effka napisał(a)

A kiedy powinnam zacząć ciąć i jak?

Daj swoim jeszcze czas jak takie niziutkie

My swoje ciachaliśmy, bo kupiliśmy wysokie chudzinki (5 metrów miały i po kilka gałązek) wyglądały tak:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1251-metamorfozy-ogrodowe?page=99

Tnie się w styczniu/lutym zależnie od pogody (bez mrozu) my cięliśmy przewodnik i górne gałązki
Johanka77 20:03, 07 sie 2018

AngelikaX napisał(a)

My swoje ciachaliśmy, bo kupiliśmy wysokie chudzinki (5 metrów miały i po kilka gałązek) wyglądały tak:

Tnie się w styczniu/lutym zależnie od pogody (bez mrozu) my cięliśmy przewodnik i górne gałązki

Zupełnie, jak moje
To co, w lutym mam już ciąć??? Ja chciałam im dać z rok...
kasiab 22:01, 07 sie 2018

Dziękuję za PW a wątek czytało się jak dobrą książkę do tego piękne zdjęcia
eVka 22:13, 07 sie 2018

AngelikaX napisał(a)

Dziękuję za wytyczne nieźle urosły przez 3 lata!
BasiaLT 10:53, 08 sie 2018

AngelikaX napisał(a)
Dzięki Basiu za pochwały

Firanki to rolety rzymskie - kupowałam lokalnie, szyte na zamówienie - lubię dotknąć materiał, w necie wszystkie identycznie wyglądają, choć splot tkaniny jest różny... kiedyś przyjechała do mnie babeczka z próbkami (suma summarum nie zamówiłam u niej bo miała kosmicznie drogo) i ilość materiałów a'la woal mnie powaliła... ciężko było się zdecydować i wierz mi były też takie, że jakbym zamówiła przez neta to bym się wkurzyła (coś na wzór cieniutkiej pieluchy tetrowej) także lepiej podotykać sobie
Sam materiał jest bardzo tani, wszystkie te dodatki typu uszczywniacze, obciążniki i sam mechanizm rolety rzymskiej swoje kosztuje. Te ostatnie mam od 9 lat jak przychodzi co do czego przy wymianie nie dostaję zawału

U dzieciaczków na piętrze mam imitację rolet rzymskich tzn nie ma możliwości podwijania ich... i jest to na pewno spora oszczędność

Angeliko jesteś genialna po prostu. Przecież ja mam koleżankę krawcową która szyje wszystko łącznie z płaszczami i kieckami ślubnymi to przecież firanom też da radę. Ja nie potrzebuję podwijania czyli obyłoby się bez mechanizmu podnoszenia. Muszę się tylko rozejrzeć za odpowiednim materiałem po sklepach bo tak jak piszesz - internetowi nie wierzę. Muszę dotknąć materiał.
Obecne firany miałam robione na zamówienie, nie są złe ale już mi się opatrzyły.
AnnaCh 12:20, 08 sie 2018

Angelika, nadrabiam bardzo wolno i cichaczem zaległości na forum, ale u Ciebie muszę napisać. Masz przepięknie i w domu i w ogrodzie. Twój wątek to jeden z moich ulubionych i zawsze tu zaglądam, a powiem Ci, że ostatnio pokazałam go koleżance z pracy i wsiąkła, czyta od początku
W domu zazdroszczę tych przestrzeni, ja mam dużo mniejszy chyba dom i salon. Z drugiej strony sprzątania więcej
W ogrodzie zazdroszczę tych już dużych roślin. Teraz bardzo żałuję, że nie robiłam ogrodu jeszcze w czasie budowy.
Mam przy okazji do Ciebie dwa pytanka. Pierwsze domowe: widzę, że chyba masz klimatyzator, daje radę na tak dużej przestrzeni? Przy tych upałach teraz coraz częściej myślę o zakupie. U mnie bardzo problematyczna jest góra, sensownym miejscem byłoby założenie go w korytarzu i otwierać drzwi do sypialni. Jakby kupić jakiś duży, to może dałby radę na dużą powierzchnię, co?
A drugie ogrodowe: Pamiętasz może jakiej wielkości i kiedy kupowałaś swoje dorenboosy? I ile teraz mają mniej więcej wysokości?
Dzięki z góry i buziaczki
AngelikaX 13:28, 08 sie 2018

To tak jak ja, nie mogę nadrobić forum, te upały, czas wakacyjny jakoś tak wpływają chyba
Na fotkach przestrzeń zawsze wydaje się większa nie mam lotniska, choć nie powiem wyburzając ścianę pokoju córki (tu gdzie jest część jadalniana)dało trochę oddechu
Miło mi bardzo, to bardzo mobilizujące wiedząc, że Zielona trawka jest w Twojej "czołówce"... człowiek nie zdaję sobie sprawy, że wątek może być "ciekawą" lekturą, a tym milej mi jeśli Twoją koleżankę zaciekawił na tyle iż postanowiła przeczytać cały pozdrów ją koniecznie

Co do klimatyzacji to tak daje radę... zdecydowaliśmy się pod wpływem impulsu, że jeśli prujemy ściany to warto za jednym bałaganem zamontować niż za rok czy dwa wyskakiwać... także pomysł padł, eM przyklasnął i kolejnego dnia mieliśmy już Fachowca z wyceną Szczegółów nie podam Ci, bo w ferworze remontu nie pytałam o nie, Pan stwierdził, że na taką powierzchnię ten zewnętrzny musi być taki i taki, a ten w środku przesłał zdjęcia trzech do wyboru. Chłodzi ładnie w te upały mamy max 24 C i wyłączam bo mi zimno (choć wiadomo, że piętra nie wychłodzi - musiałby być drugi) sąsiedzi narzekają, że nawet 30C w domach mają...
Myślę, że jeśli znajdziesz dobrego fachowca to bez problemu doradzi, wszystko zależy od tego czy ten korytarz jest w linii prostej nie ma zakrętów itd., nasi znajomi wzięli namiar mieszkają na poddaszu i okazało się, że właśnie z racji zakrętasów musieli zamontować aż dwa na górze...

Dodam tylko jeszcze, że podobno spokojnie można ogrzewać dom w ten sposób (do temp.zewnętrznej -5C) zamierzam przetestować, choć nie liczę aby cały dom udało się, raczej takie jesienno czy wczesno wiosenne dogrzewanie

Ufff… się rozpisałąm

Buziaki ślę

Co do dorenbosów to kupiłam o wysokości 4-5m za 220zł/szt to było 3 lata temu i z tego co wiem ceny poszły sporo do góry od tego czasu, teraz mają z 6m.