Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 11:49, 24 mar 2019

A widzisz chęci na moje dzieci przeszły
Współczuję samotnej walki, wertykulacja to nie jest praca na kobiece ręce... za to myjką to ja bardzo lubię kostkę poczyścić... choć chyba jako jedyna z sąsiadek, bo z reguły faceci się tym zajmują Zawsze dziwnie ludzie na mnie patrzą
AngelikaX 11:58, 24 mar 2019

Magleska napisał(a)
Angela dzięki byłam dziś w C..e -ale nie mieli tego dursbanu -chyba prze neta zamówię
powiedz ,a po rabatach też profilaktycznie zlać ? w rabatach znalazłam może ze 3 sztuki małe mizerne ….więc tam ich mało ….ale sama nie wiem ….
roślin nie pouszkadza ten preparat ?
musze poczytać o nim ,bo faktycznie problem z psem -ile czasu trzeba odczekać ,żeby psa móc puścić do ogrodu ?

przepraszam ,że Cię tak zamęczam pytaniami
Miłego wieczorku

Zamiast dursbanu raz używaliśmy inny środek, ale nie mogę sobie przypomnieć nazwy coś na O...
eM lał wszystko... znajoma ogrodniczka mówiła mi, że roślin nie uszkodzi, to jej zaufałam. Kolejne profilaktyczne opryski już tylko na trawnik....
Co do wielkości pędraków to tylko się cieszyć, że maleństwa masz.... znaczy że młode... bo u nas były też takie tłuściutkie. Z tego co wyczytałam, pędraki w glebie siedzą 3 lata (ich wielkość zależna jest właśnie od wieku) potem przeistaczają się w chrabąszcze. Można łatwo je rozpoznać, latają blisko drzew i rynien... latają jakby były pijane, albo jakby swoich dupek nie mogły unieść

Co do psa, to nie wiem - może w ulotce jest napisane?
AngelikaX 12:00, 24 mar 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)

He he , no dokładnie bo my ogrodnicy to tacy dziwacy-cudacy jesteśmy
Drzewa przycinamy, zimą podlewamy...

Wiesz co, tak to jest jak chwalisz to się psuje a jak pomarudzisz to o dziwo w drugą stronę. Powiedziałaś, że syn nygusek i proszę...
A mój jaki śmierdzący leń...

Hihih I jak dziś poprawa?

Taaa... zwłaszcza dla typowych mieszczuchów co dobrze nie wiedza do czego grabie służą
AngelikaX 12:00, 24 mar 2019

sylwai napisał(a)

My kupiliśmy lance doglebową do opryskiwacza kwazar i tą lance wbijaliśmy w glebę i aplikowaliśmy dursban z opryskiwacza.Pomogło!

eM z konewką śmigał.... też pomogło
SlonecznyOgrod 20:44, 24 mar 2019

AngelikaX napisał(a)

Hihih I jak dziś poprawa?

Taaa... zwłaszcza dla typowych mieszczuchów co dobrze nie wiedza do czego grabie służą

No dziś jeszcze nie bo niedziela...
Ale jutro wertykulacja zaplanowana, no i powiem Ci jutro czy to cos dało, może nygus mi pomorze
Magleska 20:52, 24 mar 2019

dzięki Angela na razie spróbuję z tymi bardziej ekologicznymi opryskami -.....boję się o psa ...a jak to nie pomoże ,to wtedy kupię ten Dursban
AngelikaX 09:57, 25 mar 2019

Spoko nie mam zwierząt, ale też bym miałą obawy Tym bardziej jak nie miałaś takiego wysypu jak u nas jak zrywaliśmy darń to w korzeniach była dosłownie wydrążone sieć tunel... ilość leżących pędraków nas przeraziła, dosłownie co 10-15cm ... bleee... na samą myśl mnie otrząsa jak pomyślę, że zbierałam te paskudy rękami, oczywiście przez rękawiczki
AngelikaX 09:58, 25 mar 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)

No dziś jeszcze nie bo niedziela...
Ale jutro wertykulacja zaplanowana, no i powiem Ci jutro czy to cos dało, może nygus mi pomorze

Hihihi czekam na relację
AngelikaX 10:01, 25 mar 2019

U nas po cudnym weekendzie dziś ma być "załamanie" pogody... znaczy deszcz. Cieszy mnie on niezmiernie, ponieważ właśnie wróciłam z ogrodu. Sypnęłam nawóz na trawnik, na wszystkie hortensje i bukszpany. I czekam

Wrzosów nie udało się przyciąć, to i nawóz do ich czeka...
Kawa 10:48, 25 mar 2019

Angela
sezon grillowy otwarty
ja zapomiałam o nawozie mogłam wczoraj rozrzucić
w sobotę brakło czasu i sił
i zapowiedziałam emowi ze jak chce mieć zieloną trawę sam ją będzie wiosną grabił!!!
to jest męka!!

macham trochę deszczowo