Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 11:22, 23 mar 2019

Magleska napisał(a)
Angela ...ja też zbierałam kosiarką ….ale później jeszcze dograbiałam ….chociaż ten mój pseudo -trawnik ,bardziej chwastownik -to i tak nie wiem ,czy cokolwiek mu pomoże

w dodatku chyba pędraki pod darnią znalazłam raz spikałam jakimś tam preparatem ogólno dostępnym ,ale nie wiem ,czy to cokolwiek pomoże ….

znasz jakiś skuteczny preparat ,żeby wybić te robale ?

szkoda ,że fotek nie ma

Monika pisała o Dursbanie i my też go głównie stosowaliśmy... z tym, że u nas sporo ręcznie wybraliśmy jak zerwaliśmy trawnik, potem eM lał. Dopiero później kładzony był trawnik.
Kolejne 3 lata jeszcze profilaktycznie stosowaliśmy oprysk, bo czytałam, że za jednym razem nie pozbędziesz się tego cholerstwa. Na razie spokój... jak gdzieś kopie w ogrodzie na natrafiam już na te paskudy. Co do stosowania najlepiej przed deszczami, bo ten środek "gazuje" w glebie i ważne żeby jak najgłebiej się dostał. Jeśli deszczu brak trzeba to porządnie zlać wodą.

A i jeszcze napiszę Ci, że dursban wydziela przy laniu okropny chemiczny zapach, maska to podstawa. Ja nie pozwalałam dzieciom wychodzić.
Uważaj na psa.
AngelikaX 11:24, 23 mar 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)
Hej Angel
Jutro będziecie wertykulować?
Mnie też to czeka, może młodego trochę nagnam , nieraz mi pomagał, taczkami filc wywoził, zawsze to szybciej.
Też kosiarką wciągam... zawsze każdy sie przygląda jakbym oszalała, że jeszcze za wcześnie na koszenie. Ile razy mi sie dopytywali, trochę jakby się śmiali. Pewnie rolnicy to myślą, że za wcześnie, no bo łaki koszą w czerwcu

Już po Syn się postarał, nie wiem może O. czyta

ps. Dobrze, że u mnie wkoło szczelnie zakryte... pewnie nie raz sąsiedzi, albo przechodnie drapali by się po głowie co tam znowu kombinuje
AngelikaX 11:25, 23 mar 2019

wiunia napisał(a)

No właśnie to kosiarka, którą mam drugi sezon i w opisie napisano "nie zbiera liści". Mnie również to zdziwiło i niestety nie miałam jeszcze okazji jej sprawdzić na tym polu. Będę próbować
Pozdrawiam serdecznie

Nie umiem sobie tego wyobrazić, żeby nie wciągała liście
Powodzenia życzę

Pozdrawiam
AngelikaX 11:26, 23 mar 2019

Kasiolaaa napisał(a)
dzieki Angeliko cenne sa twoje rady mi tez sie raz to przydarzyło ze nasiona poplynely wiosna i dosialam

Proszę moje wyciagałam jeszcze długo potem miedzy szczelinami kostki
eVka 15:43, 23 mar 2019

Angelika a przed wertkulacją nie kosisz niziu trawnika? Tak Sanusia pisze i w sumie nie wiem jak zrobić u siebie.
AngelikaX 16:36, 23 mar 2019

Ta, najpierw koszę
sylwai 20:38, 23 mar 2019

AngelikaX napisał(a)

Monika pisała o Dursbanie i my też go głównie stosowaliśmy... z tym, że u nas sporo ręcznie wybraliśmy jak zerwaliśmy trawnik, potem eM lał. Dopiero później kładzony był trawnik.
Kolejne 3 lata jeszcze profilaktycznie stosowaliśmy oprysk, bo czytałam, że za jednym razem nie pozbędziesz się tego cholerstwa. Na razie spokój... jak gdzieś kopie w ogrodzie na natrafiam już na te paskudy. Co do stosowania najlepiej przed deszczami, bo ten środek "gazuje" w glebie i ważne żeby jak najgłebiej się dostał. Jeśli deszczu brak trzeba to porządnie zlać wodą.

A i jeszcze napiszę Ci, że dursban wydziela przy laniu okropny chemiczny zapach, maska to podstawa. Ja nie pozwalałam dzieciom wychodzić.
Uważaj na psa.

My kupiliśmy lance doglebową do opryskiwacza kwazar i tą lance wbijaliśmy w glebę i aplikowaliśmy dursban z opryskiwacza.Pomogło!
SlonecznyOgrod 20:48, 23 mar 2019

AngelikaX napisał(a)

Już po Syn się postarał, nie wiem może O. czyta

ps. Dobrze, że u mnie wkoło szczelnie zakryte... pewnie nie raz sąsiedzi, albo przechodnie drapali by się po głowie co tam znowu kombinuje

He he , no dokładnie bo my ogrodnicy to tacy dziwacy-cudacy jesteśmy
Drzewa przycinamy, zimą podlewamy...

Wiesz co, tak to jest jak chwalisz to się psuje a jak pomarudzisz to o dziwo w drugą stronę. Powiedziałaś, że syn nygusek i proszę...
A mój jaki śmierdzący leń...
Magleska 20:56, 23 mar 2019

Angela dzięki byłam dziś w C..e -ale nie mieli tego dursbanu -chyba prze neta zamówię
powiedz ,a po rabatach też profilaktycznie zlać ? w rabatach znalazłam może ze 3 sztuki małe mizerne ….więc tam ich mało ….ale sama nie wiem ….
roślin nie pouszkadza ten preparat ?
musze poczytać o nim ,bo faktycznie problem z psem -ile czasu trzeba odczekać ,żeby psa móc puścić do ogrodu ?

przepraszam ,że Cię tak zamęczam pytaniami
Miłego wieczorku
AnkaK 21:24, 23 mar 2019

Ha, wczoraj chwaliłam więc dziś dzieci się zepsuły. Na szoping z babcią pojechali a ja z myjką i wertykulatorem walczyłam cały dzień!