Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 13:39, 22 mar 2019

koliber napisał(a)
Oj, to już tyle ich masz? Będzie co oglądać Już rączki zacieram

Chodziło mi o to, że aparat (laptop zresztą też) nie widzi karty, muszę nowe kupić
Kasiolaaa 14:22, 22 mar 2019

dzieki Angeliko cenne sa twoje rady mi tez sie raz to przydarzyło ze nasiona poplynely wiosna i dosialam
wiunia 14:44, 22 mar 2019

AngelikaX napisał(a)

Tylko trzeba to robić "na bierząco", tzn. iść za wertykulatorem,bo jak przeorasz cały ogród wertykulatorem wzdłuż i w szerz a potem na koniec pozbierasz kosiarką to może być problem.... aby dałą radę wciągnąć całe kłęby siana

ps. jaka to kosiarka, ktora nie wciąga liści... wir powietrza przy koszeniu chyba automatycznie zasysa wszystko co pod nią

ps2. nie wydaje mi się, że to mój patent, zapewne wiele osób na to wpadło

No właśnie to kosiarka, którą mam drugi sezon i w opisie napisano "nie zbiera liści". Mnie również to zdziwiło i niestety nie miałam jeszcze okazji jej sprawdzić na tym polu. Będę próbować
Pozdrawiam serdecznie
SlonecznyOgrod 14:57, 22 mar 2019

Hej Angel
Jutro będziecie wertykulować?
Mnie też to czeka, może młodego trochę nagnam , nieraz mi pomagał, taczkami filc wywoził, zawsze to szybciej.
Też kosiarką wciągam... zawsze każdy sie przygląda jakbym oszalała, że jeszcze za wcześnie na koszenie. Ile razy mi sie dopytywali, trochę jakby się śmiali. Pewnie rolnicy to myślą, że za wcześnie, no bo łaki koszą w czerwcu
Magleska 17:38, 22 mar 2019

Angela ...ja też zbierałam kosiarką ….ale później jeszcze dograbiałam ….chociaż ten mój pseudo -trawnik ,bardziej chwastownik -to i tak nie wiem ,czy cokolwiek mu pomoże

w dodatku chyba pędraki pod darnią znalazłam raz spikałam jakimś tam preparatem ogólno dostępnym ,ale nie wiem ,czy to cokolwiek pomoże ….

znasz jakiś skuteczny preparat ,żeby wybić te robale ?

szkoda ,że fotek nie ma
koliber 17:44, 22 mar 2019

AngelikaX napisał(a)

Chodziło mi o to, że aparat (laptop zresztą też) nie widzi karty, muszę nowe kupić

Domyśliłam się
18:43, 22 mar 2019
Magleska napisał(a)
Angela ...ja też zbierałam kosiarką ….ale później jeszcze dograbiałam ….chociaż ten mój pseudo -trawnik ,bardziej chwastownik -to i tak nie wiem ,czy cokolwiek mu pomoże

w dodatku chyba pędraki pod darnią znalazłam raz spikałam jakimś tam preparatem ogólno dostępnym ,ale nie wiem ,czy to cokolwiek pomoże ….

znasz jakiś skuteczny preparat ,żeby wybić te robale ?

szkoda ,że fotek nie ma

Podobno dursban daje rade
AnkaK 20:14, 22 mar 2019

Ja mam wertykulator i niby aerator w 1. Elektryczny z marketu, ale na moją powierzchnię wystarcza. Ale ta przystawka co niby ma być aeratorem jest tak elastyczna i miękka, że to raczej elektryczne grabie. I tym też wyczesuję trawnik.
Ja mam dwóch 11-to latków i nie jest łatwo zagonić, ale ja mam na nich 1 argument - jeśli nie pomogą przy pewnych ogrodowych czynnościach to przeprowadzamy się do bloku. A że oni całe życie na wsi to (tak jak mnie) przeraża wizja mieszkania w mieście. Działa na nich jak cholercia więc gdzieś w tych swoich móżdżkach mają zakodowane, że jest jakiś komfort posiadania własnego trawnika. A dopóki nie stać ich na ogrodnika to niech zasuwają. Ale ja wyrodna matka jestem
AngelikaX 11:15, 23 mar 2019

Sprytna mama
u mnie dziś po wertykulacji i w sumie nie kiwnęłam palcam temat ogarnął eM z synem... sam się rwał... nie wiem może ta pogoda dzisiejsza na chęci wpływa... córka też rwała się aby pomagać ja w tym czasie dom ogarnełam

AngelikaX 11:15, 23 mar 2019

MonikA napisał(a)

Podobno dursban daje rade

Tak daje radę