Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

Piters 16:12, 28 sty 2017

Cześć! Wpadam z rewizytą. Piękny ogród. Będę obserwować Twój wątek.
AngelikaX 16:43, 28 sty 2017

Hej zapraszam - spaceruj do woli
AngelikaX 16:47, 28 sty 2017

Sebek napisał(a)
Angelika - u mnie co roku sprawdza się co innego Ale tak smao jak Ty wilcami byłem zachwycony
W 2016 polączyłem kocanki z szaro-fioletowymi surfiniami - wyszło świetnie Trzeba się bawić co roku czyms innym
Podsyłam pare swoich inspiracji doniczkowych Chyba wiem czemu poświęce dzisiejszy wieczór - dawno tam nie siedziałem
https://pl.pinterest.com/sebastiancholew/pots-and-containers/

Staram się także zmieniać co sezon
W ubiegłym w pojedyńczych donicach fajnie komponowała się u mnie czarna surfinia, podsadzona białą drobną, pnącą surfinią

Dzięki za insporki - kilka ukradłam
AngelikaX 16:54, 28 sty 2017

UlaB napisał(a)

wow, ale Ci sie bujnęły wilce, Pieknie!
to niebieskie na pierwszej fotce do bakopa?

Ula to skrętnik 'Blue Fountain' - Pan w ogrodniczym mi go polecił - ponoć klienci w ubiegłym bardzo zachwalali

Wzięłam na próbę i na początku byłam zła na niego - ma grube, mięsiste, dośc łamliwe liście i bardzo delikatne kwiaty -przy dość mocnych majowych wiatrach prawie nic z nich nie zostało - ale w sezonie pięknie się rozrósł, na pewno swoją urodą przebił bacopę i lobelię, które pod koniec lata czas swojej świetności miały już za sobą. Skrętnik pięknie wyglądał do przymrozków. Polecam - ale raczej w zaciszne miejsca - ja swojego potem chowałam do domu jak przewidywane były burze
AngelikaX 17:05, 28 sty 2017

UlaB napisał(a)

Co do ledów - te 7-8 lat temu były inne niz teraz (w duzym skrócie - technologicznie poszły do przodu). Porównanie nie bedzie łatwe
Dlaczego mam w ograniczonym zakresie w domu? Ze względu na to jakie dają światło. Nie ma pełnej wiedzy jaki jest ich wpływ na człowieka. Na pewno wiadomo, ze zaburzają cykl cyrkadialny człowieka, a to z kolei wiąże sie ze wzmozona zachorowalnsocia na nowotwory hormonozalezne. Sa juz tez wyniki badan wpływu LEDów na oczy na myszach i szczurach - w szczegóły nie bede chyba wchodzić, ale nie wygląda to dobrze. LEDy za krótką sa na rynku, zeby dało sie zauwazyc efekty ich oddziaływania na wzrok człowieka (bo badan takich jak na myszach i szczurach na człowieku nie mozna zrobić), a producenci wdrożyli je omijając watpliwości naukowców. Wiadomo - kasa. Teraz, po kilku latach wygląda na to, ze coraz wiecej naukowców podnosi te watpliwości, ale nie ma juz raczej odwrotu. Klienci juz sa w większości przekonani. Doceniam mozliwosci jakie daja ledy, bawię sie nimi do różnych celów, ucze studentów jakie cuda mozna z nimi zrobic, ale w oswietleniu ogolnym nadal jestem na nie. W swoim domu mam je tylko jako oswietlenie schodowe (oczywiscie wszelkie ekrany to tez ledy, wiec nie do konca jest to prawda). I na tych schodach, które oglądam codziennie nawet bez pomiarów widze róznice w ich sposobie swiecenia. Po tych niemal 10 latach (tak, tyle juz u mnie swiecą) swiatła jest z nich jakies 30% wartosci poczatkowej - na oswietleniu stopni to nie problem. Oczywiscie w porownaniu do żarówki wynik rewelacyjny, ale w jakosci źródła nie chodzi tylko o czas swiecenia. Z mojej perspektywy szybkosc "przepalania się" źródła i rachunek za prąd to za mało bym poszła w ledy w domu dopoki mam alternatywę. W domu mam swietlówki kompaktowe, a u dzieci również żarówki (i zrobiłam zapas na jakis czas ).

Kurcze nie za fajnie to wygląda
Świetlówki mam u dzieci w pokojach, ledy salon (jako dodatowe) - holl - kuchnia (blat roboczy) - łazienka - jako punkty świetlne w małych oprawkach.

ps. Idąc tym tropem TV, laptopy, tablety, komórki to też ledy - czyli tak samo należy je kwalifikować jako szkodliwe dla zdrowia jak w oświetleniu?
AngelikaX 17:11, 28 sty 2017

sylwai napisał(a)
A wiesz że też szukam inspiracji do donic.Ale u mnie raczej na biało.do wysokiej donicy posadzę trawę frosted curls(miałam w zeszłym roku i wyglądała fajnie).Do drugiej donicy białe pelargonie rabatowe ze zwisającym bluszczem a do trzeciej jeszcze nie wiem.Przerabiałam już lobelie białą ale nie bardzo mi się podobała.Może bakopa,sama nie wiem

Wspólne szukanie = większa ilości ciekawych pomysłow także zapraszam

u mnie musowo kffiatki w donicach chociaż by jako dodatek w kompozycji- zieleniny mam sporo na ogrodzie

koliber 17:13, 28 sty 2017

Mnie również zainteresował temat ledów. Hmmm...
AngelikaX 17:47, 28 sty 2017

Basia prosiła o foty lamp, a więc wrzucam

stoją i pięknie świecą choć ciężko było je sfotografować zwłaszcza na takim zimnie - fotki nie oddają ich uroku

MirellaB 17:55, 28 sty 2017

Oooooo jak ładnie Wyobrażam sobie, że w realu lampy jeszcze lepiej się prezentują

Moja propozycja hortensje ogrodowe do donic w połączeniu z limonkowymi żurawkami, albo trawami np.hakone czy carex everillo
MirellaB 17:57, 28 sty 2017

A co to za kwiatki wilce? To te białe i niebieskie? Nie znam takich. To są jednoroczne? Wilce to ich pełna nazwa?