Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

nawigatorka 20:45, 26 sty 2017

możesz tez przykęcic je np do chodnikowej płytki i te zakopac w ziemi. ja swoje reflektory tak mocuje
Makao_J 22:07, 26 sty 2017

Niezły pomysł Asia
nawigatorka 22:37, 26 sty 2017

Makao_J napisał(a)
Niezły pomysł Asia
chyba eMa jesli dobrze pamietam dawno to było
MirellaB 22:59, 26 sty 2017

Angelika między danicami fajnie będzie wyglądało. Ja właśnie też myślałam u mnie między nimi umieścić
Spore wyglądają na zdjęciu, ale właśnie takie mi odpowiadają.
Jeszcze nie pokazywałam eMowi, czekam na dobry moment, ale zastanawiam się jak u mnie by mogły być skoro nie mam rozprowadzonego prądu po ogrodzie
UlaB 23:15, 26 sty 2017

AngelikaX napisał(a)
Ewelino nie miałaś czasem na myśli solarnych? Ze z czasem mniej świecą, bo w tych co kupiłam można używać zarówek ledowych. (mam w prawie całym domu żarówki ledowe 7 lat jeszcze żadne nie wymieniane)
Ja przy poszukiwaniach koniecznie chciałam podłączone do sieci na stałe - solarne wiadomo nie dadzą pięknej jasnej łuny światła, a akumulatorowe nie nadają się znów na zimę - znaczy akumulator pewnie nie wytrzyma roku i to ładowanie też za dużo zabawy

Angelika, źródła ledowe bardzo długo swieca, po 7 latach własciwie nie ma prawa przestac swiecic, ale ilosc swiatła zmniejsza sie systematycznie od samego poczatku. Jako ze zmiana jest ciągła i bardzo powolna, to niewprawne oko nie zauwazy, ze jest ciemniej. Ale pomiary nie kłamią. Gwarantuje Ci, że Twoim ledom ubyło juz duzo strumienia świetlnego w porównaniu do chwili, gdy je zainstalowaliscie.
Powyższe nie oznacza, że zniechęcam Chociaz w domu z pełną świadomością (zajmuje sie tym zawodowo) ledy nadal stosuje w bardzo ograniczonym zakresie.

A, chciałam jeszcze dodac ze najnowsze tendencje to ograniczanie oswietlenia na zewnątrz po zmroku tam gdzie nie jest to niezbędne. Europa jest zanieczyszczona światłem i jest to bardzo powazny problem środowiskowy. Co nie znaczy ze próbuje zniechęcić - względy etsteyczno-romantyczne i tak długo jeszcze będą wygrywały Ale wiele krajów ma juz wdrozone prawo mające na celu ograniczanie oswietlenia terenów zewnetrznych. Takie kulki to najgorsze zło z tego punktu widzenia, ale trudno sie nei zgdozic ze z punktu widzenai estetycznego są rewelacyjne.
kasja83 07:49, 27 sty 2017

Piękne lampy!!!
AngelikaX 09:59, 27 sty 2017

UlaB napisał(a)

Angelika, źródła ledowe bardzo długo swieca, po 7 latach własciwie nie ma prawa przestac swiecic, ale ilosc swiatła zmniejsza sie systematycznie od samego poczatku. Jako ze zmiana jest ciągła i bardzo powolna, to niewprawne oko nie zauwazy, ze jest ciemniej. Ale pomiary nie kłamią. Gwarantuje Ci, że Twoim ledom ubyło juz duzo strumienia świetlnego w porównaniu do chwili, gdy je zainstalowaliscie.
Powyższe nie oznacza, że zniechęcam Chociaz w domu z pełną świadomością (zajmuje sie tym zawodowo) ledy nadal stosuje w bardzo ograniczonym zakresie.

A, chciałam jeszcze dodac ze najnowsze tendencje to ograniczanie oswietlenia na zewnątrz po zmroku tam gdzie nie jest to niezbędne. Europa jest zanieczyszczona światłem i jest to bardzo powazny problem środowiskowy. Co nie znaczy ze próbuje zniechęcić - względy etsteyczno-romantyczne i tak długo jeszcze będą wygrywały Ale wiele krajów ma juz wdrozone prawo mające na celu ograniczanie oswietlenia terenów zewnetrznych. Takie kulki to najgorsze zło z tego punktu widzenia, ale trudno sie nei zgdozic ze z punktu widzenai estetycznego są rewelacyjne.

Cześć Ula bardzo mnie zaciekawiło to co piszesz o ledach - sumie specjalnie nigdy nie zastanawiałam się nad ich ubytkiem światła - dla laika w tym zględzie jak ja ważne była żywotność i energooszczędność
8 lat temu była to jako taka nowość - pamiętam, że na pewno niedostępna w marketach budowlanych lub była w bardzo okrojonym wyborze. Zamawialiśmy przez internet na zasadzie prób i błędów - biorąc pod uwagę barwę światła czy też ilość punktów świetlnych w danej żarówce. Dla porównania były też halogenówki (które w efekcie końcowym trafiły do sypialni do części oświetlenia bardzo sporadyczni używanego - mimo takiego użytkowania i tak bardzo szybko się przepaliły po ok roku)

W salonie (procz plafonu z takimi bankami mydlanymi którego szczerze nienawidzę - szczególnie przy czyszczeniu) mam 5 ledów jako punkty świetlne - dokupię nowe żarówki i wymienie będę miała porównanie - bardzo dałaś mi do myślenia

Notomiast co do oświetlenia zewnętrznego rozumiem takie tendencję dyktowane ochroną środowiska, także na chwilę obecną bardzo wpasowuje się w owe "trendy" ciemności egipskie u mnie poza tym myślę, że również przy tych dwóch dodatkowych również będę mieścić się w "normie" to front domu a poważnie to zgadzam się z Toba w 100% walory estetyczne przewyższają nad innymi względami nawet w częściach niekoniecznie niezbędnych

ps. Zastanawia mnie Twój wpis o ledach w Twoim domu? Skąd ten wybór?

AngelikaX 10:00, 27 sty 2017

kasja83 napisał(a)
Piękne lampy!!!

AngelikaX 10:04, 27 sty 2017

MirellaB napisał(a)
Angelika między danicami fajnie będzie wyglądało. Ja właśnie też myślałam u mnie między nimi umieścić
Spore wyglądają na zdjęciu, ale właśnie takie mi odpowiadają.
Jeszcze nie pokazywałam eMowi, czekam na dobry moment, ale zastanawiam się jak u mnie by mogły być skoro nie mam rozprowadzonego prądu po ogrodzie

Mus by miał dobry humor w tym czasie mąż na pewno wymyśli jak to ogarnąć - niech też swój udział w tym ma
AngelikaX 10:04, 27 sty 2017

nawigatorka napisał(a)
możesz tez przykęcic je np do chodnikowej płytki i te zakopac w ziemi. ja swoje reflektory tak mocuje

Ciekawy sposób Asia na pewno dodatkowo ją dociąży