Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek

Toszka 07:32, 17 wrz 2018

do kopania kora grubsza - 40-60mm.
Rabatę poszerz - w stopy cisowe dasz jakieś rosliny, trawki i wypełniacze i będzie superzaście
Dodam, że te wypełniacze trzeba posadzić min. 45cm od podstawy pieńka.
Zuzka25 07:37, 17 wrz 2018

To może nie robić takiego uskoku z miłorzębem i całą rabatę zrobić na 120-130 szeroką? Cisy rozsunę na całą długość rabaty. Tylną rabatę też będę wiosną poszerzać, bo wszystko rośnie za gęsto
Toszka 07:51, 17 wrz 2018

Tez myślę, że sporo darni poleci
Zuzka25 08:34, 17 wrz 2018

Wiosną planuję położyć tylko mały dywanik z trawy na środku, reszta pójdzie out, z tego akurat się cieszę.
Zuzka25 06:46, 19 wrz 2018

Na rabacie z cisami chciałabym posadzić niskie, rabatowe róże i trawami i nie mogę się zdecydować jakie trawy wybrać. W głowie mam wizję jakby całej rabaty, ale jak przechodzę do konkretów, to mam mętlik.
Zuzka25 08:10, 19 wrz 2018

-Zastanawiam się nad bukszpanową obwódką, ale ze względu na ćmę, nie wiem czy to dobry pomysł i nie wiem, czy rabata nie będzie zbyt formalna.

-carex etala- bardzo mi się podoba i byłby fajny kontrast z tujami i cisami, ale jest dość duża
-turzyca prairie fire ma śliczny kolor i mogłabym ją gdzieś pomiędzy posadzić
-jeszcze myślę o konwaliku i Evergold, ale tak ostatnia słabo odznaczałaby się przy kostce granitowej

Nie wiem co posadzić wzdłuż koski granitowej?
Zuzka25 07:57, 20 wrz 2018

Czy teraz pod tuje mogę rozsypyć kompost, czy lepiej wiosną?
Toszka 08:07, 20 wrz 2018

Możesz, kompost rozsypać...ale najpierw oczyść ze środka tuje. Z tego suchego całego. Suche na kompost. a to co zostanie na rabacie to przykryjesz kompostem.

Co do wyboru obwódki.
Ja bym zrobiła ciut inaczej.

prairie fire u nas ma problemy z zimowaniem. Lepiej jest nastawić się, że to jednoroczna trawka.

Evergold jest spory i wyleje się na trawnik. Kostki nie będzie widać. Może mniejsze 'Ptasie Łapki', czyli Variegata?

Konwalnik musi rosnąć z czymś kontrastującym, tak by podbić jego ciemny kolor. Jednak to powolniak i musisz z tym się liczyć.
Zuzka25 08:23, 20 wrz 2018

Dziękuję bardzo za pomoc W weekend planujemy przekopać ziemię pod całą przyszłą rabatę, tak jak radziłaś z wszystkimi dobrociami i porozrzucam kompost pod tujami. I spróbuje dokupić trawki.

Może posadzę Ptasie Łapki wzdłuż kostki( już mam je posadzone przed domem przy cisach kolumnowych). A pomiędzy różami posadzę prairie fire, wiosną dosadzę Stipię i grupka konwalik np. przy tawułach?

Odległość miedzy cisami będzie ok. 130cm, to czy zmieszczą mi się tam 2 małe róże Lavender, czy lepiej po jednej sadzić?
Zawsze mam problem , w jakich odległościach sadzić rośliny. Zazwyczaj sadzę je za gęsto i za chwilę jest za ciasno.
Zuzka25 08:52, 20 wrz 2018

Bardzo podobają mi się żółte turzyce i ogólnie jasno zielone plamy w ogrodzie, przy ciemnych tujach czy cisach fajnie to kontrastuje