Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek

Toszka 09:21, 20 paź 2018

Za daleko nie są. Przecież rozrosną się w spore czuprynki. Co najwyżej można pomyśleć jak je posadzić, tak by uzyskać efekt kolorystycznej plamy z carexów i konwalnika. Ale to już na wiosnę. Teraz koniecznie wyściółkuj rośliny naokoło kołderką z drobniutkiej kory. Wszystko po to by osłonić korzenie i ziemię.
Zuzka25 09:37, 20 paź 2018

Dzięki Toszka. Pierwotnie właśnie myślałam, żeby za konwalnikami posadzić carexy, żeby był kontrast. Nawet zrobiłam takie zdjęcie, a później w trakcie sadzenia już zmieniłam zdanie Zaraz pojedziemy do korę. Jeszcze chciałam cebule posadzić, ale u nas zimno i deszczowo.
Zuzka25 10:38, 20 paź 2018

Toszka , a jakbym posadziłam wiosną miedzy cisami stipię, byłoby ok? Byłoby carexy widać?
12:06, 20 paź 2018
I jak prace idą, mi jakoś dziś nie chce się wychodzić, w ogóle mam lenia
Zuzka25 12:31, 20 paź 2018

MonikA napisał(a)
I jak prace idą, mi jakoś dziś nie chce się wychodzić, w ogóle mam lenia

, miałam cebulki sadzić, ale trochę popadało z rana, ziemia mokra, nie miałam weny. Teraz do dzieci koledzy przyszli, więc też do ogrodu nie pójdę. A pewnie główny problem w tym, że nie jestem pewna tego czy dobrze posadziłam Nie umiem tworzyć kompozycji i zawsze mam wątpliwości
Zuzka25 21:57, 20 paź 2018

A jednak poszłam do ogródka i nie byłabym sobą gdybym już czegoś nie poprzesadzała Carexy posadziłam bliżej konwalników, a z tyłu zostało miejsce, które wiosną zapełnię. Mam nadzieję, że trawy przeżyją zimę. Posadziłam też wszystkie tulipany Jutro rozsypiemy korę i cyknę jakieś zdjęcia
08:46, 21 paź 2018
Zuzka25 napisał(a)
A jednak poszłam do ogródka i nie byłam bym sobą gdybym już czegoś nie poprzesadzała Carexy posadziłam bliżej konwalników, a z tylu zostało miejsce które wiosną zapełnię. Mam nadzieję, że trawy przeżyją zimę. Posadziłam też wszystkie tulipany Jutro rozsypiemy korę i cyknę jakieś zdjęcia

Chyba też bym tak zrobiła, trawkom wydaje się nic nie będzie
Zuzka25 14:10, 21 paź 2018

Plan na dziś wykonaliśmy Rabata uporządkowana, wszystkie cebule posadzone, trochę oczyściłam ogród i wyczyściłam 15 tui
waldek727 16:00, 21 paź 2018

Zuzka25 napisał(a)
Dzięki Toszka. Pierwotnie właśnie myślałam, żeby za konwalnikami posadzić carexy, żeby był kontrast. Nawet zrobiłam takie zdjęcie, a później w trakcie sadzenia już zmieniłam zdanie

Z niskimi trawami bardzo ładnie komponują się hosty, stopowce i brunery.
Rośliny niekoniecznie muszą być sadzone wszystkie równolegle do siebie. Może spróbuj niskie trawy posadzić po przekątnej rabaty. Trawa za trawą choćby różniła się kolorem też wygląda źle. Przedziel je chociażby wspomnianymi brunerami.
Wiolka5_7 16:01, 21 paź 2018

Zuzka25 napisał(a)
Plan na dziś wykonaliśmy Rabata uporządkowana, wszystkie cebule posadzone, trochę oczyściłam ogród i wyczyściłam 15 tui

Super,ze dałaś carexy z przodu,bo tworzą fajny kontrast i je dobrze widać
już mi się podoba