Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 22:30, 13 mar 2022

daszum napisał(a)
U nas od kilku dni noce są mroźne, ale w dzień jest słonecznie i +7 stopni.
Obcięłam już wszystkie duże trawy i hortensje, zostały mi niskie trawki.
Po raz pierwszy obcięłam nisko 6-letnie berberysy, mam nadzieję że wyrośnie dużo nowych młodych pędów.

Ale po zimie jakoś sił brak

Danusiu sil brak? Mnie się nogi plączą

Dzisiaj sobie sama nogę podstawilam i się przewróciłam na szczęście bez uszczerbku na zdrowiu.

Berberysy na pewno odrosną. Też miałam taki zamiar ale zrezygnowałam. W przyszłym roku wynajmuje ekipę i niech wszystko tną i rozdrabniają. To jest wszystko dobrze przy małych ilościach cięcia rozdrabniania to zaczyna być już prawie przemysłówka

U mnie z trawami już spokój. Hortensje radykalnie przycielam trzeba to było kiedyś zrobić.

Nawet róże dla ciebie przycielam, ale nie mogę jej wyciągnąć bo ziemia zmarznięta. U nas było przy gruncie -8 przez kilka dni. A w dzień dzisiaj powyżej 10 w cieniu na słońcu przepięknie.
ElzbietaFranka 22:47, 13 mar 2022

pestka56 napisał(a)
Dziesięć pojemników ! Super jak na jeden raz

Okropnie zimno. Podobno caly marzec taki będzie

Kasiu sosnowe to szybko się zapełniają. Sosna czarna ma duże igły.
Liściaste powoli bo to same drewno.
Ja mam już wprawę w tej robotyce. Kiedyś syn zaczął rozdrabniać to mu to w ogóle nie szło. Q

W dzień ciepło nie jest tak źle najgorsze te mroźne noce.

Pozdrawiam
Milka 13:42, 14 mar 2022

My Ela przestaliśmy mielić, zbierać, w zasadzie cały tydzień robię wszystko sama, mąż w pracy, a w weekend czasu nie za dużo, więc jego część celebrujemy, odpoczynek potrzebny. Robię i robię, końca nie widać. Mało się zmienia w ogrodzie bo susza totalna i wszystko pyli.
Martka 18:51, 14 mar 2022

Elu, kawał pracy za Wami. Ja też tylko w maseczce rozdrabniam (choć od niedawna rozdrabniam), jest też na tych gałęziach i trawach dużo kurzu, maseczka bardzo pomaga. Mrozy wciąż jeszcze blokują wiosnę, u mnie prognozy nieciekawe, prawie do końca marca noce na minusie i bez deszczu, a sucho jest bardzo. Chyba będę musiała podlewać... ? Pozdrawiam, Elu!

daszum 20:47, 14 mar 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Nawet róże dla ciebie przycielam, ale nie mogę jej wyciągnąć bo ziemia zmarznięta. U nas było przy gruncie -8 przez kilka dni. A w dzień dzisiaj powyżej 10 w cieniu na słońcu przepięknie.

Elu zdążymy
U mnie jest też zacieniona niewielka część ogrodu i tam ziemia jest nadal zamarznięta.
Mam tam posadzone 2 modrzewie na pniu, które przechylił wiatr i nie mogę ich wyprostować.
ElzbietaFranka 23:14, 14 mar 2022

Martka napisał(a)
Elu, kawał pracy za Wami. Ja też tylko w maseczce rozdrabniam (choć od niedawna rozdrabniam), jest też na tych gałęziach i trawach dużo kurzu, maseczka bardzo pomaga. Mrozy wciąż jeszcze blokują wiosnę, u mnie prognozy nieciekawe, prawie do końca marca noce na minusie i bez deszczu, a sucho jest bardzo. Chyba będę musiała podlewać... ? Pozdrawiam, Elu!

Martka ten wschód i centrum zawsze wiosna ma przechlapane. Chociaż w tym roku jednakowo daje mróz.
Co z tego, że piękna pogoda w dzień jak w nocy mrozi.

Ja podlewalam wczoraj zimozielone. Pod rododendrony wolałam po konewce letniej wody. Ziemia zmarznięta to podlewalam kilka razy pod jeden krzak aby ziemia odtajala.
Anusia2 09:00, 15 mar 2022

Tak Elu ziemia wszędzie tak samo zmarznięta. W całym kraju noce z minusową temperaturą. Codziennie sprawdzam pogodę w necie i nadal mają być w nocy przymrozki.
Piszesz o radykalnym cięciu hortensji. Ile lat już maja Twoje, które przycięłaś?
Martka 10:52, 15 mar 2022

Elu, niestety, nie chce być inaczej, zachodnia i południowa Polska nie musi tyle czekać na wiosnę. O widzisz, już podlewałaś, trzeba jednak wodę lać, susza fizjologiczna, moje pierisy też dają wyraźnie znać, że trzeba.
Kasiek 11:11, 15 mar 2022

Ela, dziekuje za podpowiedzenie o watku z lotosem, skorzystam z cennych rad. Chetnie jednak i Ciebie wypytam o Twoje spostrzezenia.
U mnie cieplo i slonecznie, wczoraj podlewalismy po raz pierwszy caly ogrod Alpejskie slonko i halny bardzo wysuszaja ziemie. Zapowiadaja niby deszcz, ale...Wykorzystalam przyjaciol do podlewania, smiechu bylo co niemiara bo i ogrod caly podlany i my przy okazji; taki troche wczesniejszy smigus dyngus Na koniec ognisko i pyszne jedzonko. Sezon rozpoczety
daszum 22:50, 15 mar 2022

Dzisiaj u nas (okolice Opola) było ponad 13 stopni.
Widać już wiosnę, żeby tylko ponownie nie zaatakował duży mróz, bo rośliny są rozhartowane.