Wszyskie ogrodniczki odpisaly o których dzisiaj myślałam na porannym spacerze z telefonem. Chodzę i myślę wstawiać fotki czy nie bo nikt specjalnie do mnie nie zagląda oprócz żelaznych ogrodniczek.
Danusiu bardzo się cieszę pewnie jeszcze zakwitną oby dwie bo to dopiero początki muszą się rozbujać.
Aniu Madame dla ciebie. Jej żadna inna nie dorowna w tej klasie pięknym kwiatem i zapachem
Kolędy bardzo proste w przechowaniu.
Jesienią pobierasz obnóżki i wstawiasz do wody jak wypuszcza korzenie wsadzasz do donicy i przechowujesz na parapecie sobie powoli przez zimę rosną. Nawet później ok marca znowu możesz pobrać obnóżki i posadzić.
Mam dwa krzaki które mają po 70 cm wzdłuż i wszerz zrobię fotke. Jeden rośnie na balkonie a drugi pod ścianą na działce aby grad go nie pokiereszował.
Te co pokazałam są z siewu. Jesienią z nich pobiore gałązki. Nie będę się już bawiła w zasiewy.
Justyna tak aby łodygi nie sterczały, aby miały coś zielonego. Nie wiem jaka wysokość u ciebie ma ta lawenda, ale ciachnij tak aby wyglądały elegancko. Pewnie masz w środku nowe odrosty to będą kwitły.
Nigdy tak nie jest że możesz ciachnac nożycami wszystkie bo część młodych gałązek ma paczki kwiatowe.
Nie bój się tnij jak uważasz ty jesteś gospodynią swojego terenu....
Moje jeszcze kwitną bo później u mnie wszystko więc pewnie za ok 2 tygodnie. Na razie uporałam się z kocimiętkami.
Przechodząc obok moich lilii przypomniałam sobie Gosiu o tobie. To ty mi uzmysłowiłam, że to przepiękne lilie Martagony
W zeszłym roku miały ponad 1,5 m w tym roku nawet 1 metra wysokosci
Tutaj pewnie Gobasiowa kwitnie bo takiej lilii nie sądziłam jechała do mnie prawie 3 m-ce. Wiem, że ja tutaj posadziłam. Ta w środku bialo-rozowa.
U góry róża Sunny Sky tutaj jej miejsce podpasowało.
To jest jedna róża. Chętnie kupiłabym jeszcze jedna, ale teraz nie mam miejsca. Może spróbuję ja zaszczepić jutro albo za tydzień. Ona jest dosyć droga.
W tej chwili wysoka ok 1 metra szer 50-60 cm to wszystko zależy ile pędów wypuści.
To jest róża wielkokwiatowa to nie krzaczasta gdzie pędy lecą w każdą stronę. Jest sztywna kwiaty się deszczu nie boją.
U mnie ona jest od 6-7 lat. Nigdy się na niej nie zawiodłam.
Kupuj i nie myśl o szerokości.
Asia ona jest tak piękna, że bym nie sądziła obok niej żadnej róży. W nogi posadz jakaś bylinę.
Ma zdrowe błyszczące ciemnozielone liście.
U mnie obok 1,5 m rośnie Nowalis ( matowe liście) Jednak Nowalis nie zawsze dobrze kwitnie 2 lata temu miała tyle pędów i grona kwiatów. W zeszłym roku nie za bardzo. W tym roku trochę lepiej.
Madame to żelazna dama.
Jeszcze mi przyszło do głowy spójrz na róże Sunny Sky też ładna.
Pisze o tych różach bo te mam i są zdrowe i ładne. Może są ładniejsze po pytaj.