Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 20:43, 08 sie 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
... I tak prawdę mówiąc tylko ja jestem zainteresowana własnym ogrodem. Robię to dla siebie.

Elu, to tak zawsze jest niestety. Ja nie mam wnuków własnych, ale patrzę na mojego męża jak przykro mu, że to on musi jechać do Krakowa, gdy chce się zobaczyć z córką i wnukami. Druga jego córka (ma córeczkę) mieszka w Pruszkowie i z dużym trudem raz w roku się pojawia. Moja córka jakoś ostatnio częściej się przyjeżdża. Myślę, że to wpływ jej męża, który mówi, że w naszym ogrodzie odpoczywa.
Wszystko robimy dla siebie, Elu. To nic dziwnego. Duża rzadkość, gdy najbliżsi doceniają, a jeszcze większa, gdy pomagają.
Moe dlatego lubimy pogadać na Ogrodowisku albo ogrodniczych profilach fb.
ElzbietaFranka 00:00, 09 sie 2024

Monika83 napisał(a)
Elu piękny kadr z ogrodu❤ a trawnik jak z katalogu Tymi rozplenicami to obsdziłabym na tej drugiej rabacie z prawej strony z przodu, nóżki drzew były by zatopione w trawach, super by to wyglądało.

Hibiskusy o pełnych kwiatach to i mnie się podobają ale nie posiadam ich. 85zł krzak no trochę sporo...

Monika myslałam o tym, ale zrezygnowałam. Tam jest miejsce ok 1,5 metra. Ale jesienią opadające liście z brzóz rozplenice by zasypały. Liście by po wyłaziły w trawę.
Tam jest żwir i często odkurzaczem liście zbieram/wydmuchuje.

O tak to wygląda wiosna.tam są kamienie i żwir jest wgłębienie. Jak jest mokry rok to tam woda stoi. Chwasty w żwirze też się rozsiewają. Bez traw mam łatwy dostep

ElzbietaFranka 00:11, 09 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Ela piękne widoki u Ciebie. Zawsze jak czytam Twoje słowa to sie czegos naucze np o saletrzaku.
Kupie na przyszły rok bo teraz mam jeszxze inny do wykończenia.
Na razie mi trawka wschodzi.

Dzieki Lidka staram się

Kiedyś tyle rodzajów nawozu nie było. To teraz takie wymysły. Od mchu na mech zmiana nazwy a w środku worka to samo. Florowit ceny z kosmosu. Czy jakieś inne firmy.
Na sezon wysiewamy 2 worki po 25 kg. Jak trzeba to i jesienny też kupuje.
U mnie eM zajmuje się trawnikami koszenie i nawożenie. Kupił jakiś nawóz wiosna nic nie wart ledwo ta trawa zipała jeszcze upały to już w ogóle upadek (firmy) i wstyd pokazywać.

Parę fotek

ElzbietaFranka 00:22, 09 sie 2024

pestka56 napisał(a)

Elu, to tak zawsze jest niestety. Ja nie mam wnuków własnych, ale patrzę na mojego męża jak przykro mu, że to on musi jechać do Krakowa, gdy chce się zobaczyć z córką i wnukami. Druga jego córka (ma córeczkę) mieszka w Pruszkowie i z dużym trudem raz w roku się pojawia. Moja córka jakoś ostatnio częściej się przyjeżdża. Myślę, że to wpływ jej męża, który mówi, że w naszym ogrodzie odpoczywa.
Wszystko robimy dla siebie, Elu. To nic dziwnego. Duża rzadkość, gdy najbliżsi doceniają, a jeszcze większa, gdy pomagają.
Moe dlatego lubimy pogadać na Ogrodowisku albo ogrodniczych profilach fb.

Co zrobisz nie zmuszę aby się zainteresowali. Młodszy syn by jeszcze pomógł, ale nie znoszę tych jego mądrości przy tej robocie wolę zrobić sama.
Kasiu wczoraj (środa) byłam myślałam że trzeba będzie podlać a tu popadało.
anabuko1 16:10, 09 sie 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Dzieki Lidka staram się

Kiedyś tyle rodzajów nawozu nie było. To teraz takie wymysły. Od mchu na mech zmiana nazwy a w środku worka to samo. Florowit ceny z kosmosu. Czy jakieś inne firmy.
Na sezon wysiewamy 2 worki po 25 kg. Jak trzeba to i jesienny też kupuje.
U mnie eM zajmuje się trawnikami koszenie i nawożenie. Kupił jakiś nawóz wiosna nic nie wart ledwo ta trawa zipała jeszcze upały to już w ogóle upadek (firmy) i wstyd pokazywać.

Parę fotek

Elu fajnie , bardzo ładnie masz zagospodarowany ten staw.
U mnie nie wiem czy kiedyś będzie ładnie.
Na razie i w końcu drga strona wyrównana i trawa nowa zasiana.
Jeżówki i floksy śliczne
pestka56 16:23, 09 sie 2024

Teraz co noc troszkę popadało. Ziemia zrobiła się fajna. Wreszcie mogę wypielić bez walki siłowej z gracką
Kordina 18:21, 09 sie 2024

anabuko1 napisał(a)

Elu fajnie , bardzo ładnie masz zagospodarowany ten staw.
U mnie nie wiem czy kiedyś będzie ładnie...

Aniucha nie grzesz!
Twój ogród równie piękny jak i ten, inaczej TV nie zawitałaby do Ciebie, docenili bogactwo i urodę ogrodu
ElzbietaFranka 22:13, 09 sie 2024

Kordina napisał(a)

Aniucha nie grzesz!
Twój ogród równie piękny jak i ten, inaczej TV nie zawitałaby do Ciebie, docenili bogactwo i urodę ogrodu

Ania wie, że ma ładnie tylko skromność przez nią przemawia.

Pewnie miała na myśli teren wokół oczka. Trudno to zrobić w jednym roku. Zresztą nie należy się spieszyć. Najważniejsze jest obsadzić roślinami takimi które oczyszczają wodę.
ElzbietaFranka 16:59, 10 sie 2024

Aniu lilie wodne. Takiego mogę..

Ten jeszcze mały krzaczek

Zobacz jak mi brzozy śmiecą. Te nasiona są wszędzie. Dom cały zasypany. Dzisiaj ładna pogoda, ale wietrzna więc nasiona fruwają.
Gosialuk 17:12, 11 sie 2024

Elu te szersze kadry bardzo mi się podobają. Trawnik faktycznie zieloniutki i zadbany podkreśla urodę rabat.
Hortensja Lime Rickey do zapamiętania. Ja mam Strong Anabel, też się przebarwia na zielono. I lubię ją w tej fazie.
Moje dzieci też nie zainteresowane działką, ale robimy to dla siebie. Dobrze, że tu na forum mamy same pokrewne dusze, które rozumieją nasze rozterki i dylematy, cieszą się razem z nami z nowych nabytków, czy kwiatów wyjątkowej urody.