Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

daszum 15:55, 22 sie 2024

Lubię te dyskusje u Ciebie, zawsze można się czegoś dowiedzieć.

Ja niestety żegnam się powoli z wysokimi miskantami. Sadziłam je z tyłu, drzewa urosły i zrobił się cień. Marnieją i powoli idą do innych ogrodów.
basia3012 18:33, 22 sie 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Ja tak nie myślę. To Ania ma wątpliwości odnośnie zjedzenia lilii.
Też ryba rybie nie równa są też roślinożerne.
Ja mam te mniejsze czerwone one to nawet karmy specjalnie nie chcą teraz jest tak gorąco, że ryby też mają dosyć tych upsłow.

Wczoraj robiłam przegląd zdjęć od 2017;roku co zaobserwowałam, że kiedyś miałam ładniejsze byliny i róże. Od 3 lat mamy takie lato jakie jest i wszystko zaczyna źle rosnąć. Rośliny też nie znoszą tego upału.

Np róże kwitły bardziej obficie. Nie przemądrzały. Teraz w grudniu czy styczniu mają zielone badyle nie zdrewniałe później przychodzi mróz i przemarzają.

Trzeba niestety przeorganizować ogród na rośliny lubiące słońce i nie potrzebujące tyle podlewania czyli trawy.

U mnie też są czerwone rybki, które nie jedzą lilii. Tak jak piszesz Elu, ryby są różne. Te czerwone, małe nie są amatorami lilii wodnych.
Wiesz Elu, ja na przeorganizowanie ogrodu to raczej się nie piszę. Przyczyna prosta, brak siły.
ElzbietaFranka 22:17, 22 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Elu, dziękuję za obszerną odpowiedź Mam takie dziwne miejsce dla nich, że ta wysokość, którą osiąga Silver Charm i jego luźny pokrój spełni swoje zadanie. Ma odrobinę osłonić widok, a ponieważ będzie za dość wysokim murkiem oporowym, który przytrzymuje skarpę też dobrze, żeby nie był z kolei zbyt wysoki. Wydaje mi się więc, że te wybrany przeze mnie powinien spełnić to zadanie.

Neil Lucas mam, ale jakiś marniutki i siedzi w przechowalniku. Trzcinnik krótkowłosy też już u mnie rośnie, ale oba wydają mi się ciut zbyt niskie jednak.

Neil Lucas też u mnie się powoli zbierają. Kupiłam 2 szt i dosyć ładnie rosły u mnie w zeszłym roku. Wiosna tego roku bardzo słabo wyszły źdźbła i wykopałam obydwa posadzilam w jednej donicy. Wydaje mi się, że odzyskały energię.
On ma bardzo ładne liście. jestem nimi zachwycona.
Wiosna przesądze na dobre słoneczne miejsce.

Z tymi trzcinnika mi to różnie bywa. Mam 3 szt i rosły w jednym miejscu nie za bardzo słonecznym. W zeszłym roku ekspert... I wysadzilam 2 szt w słoneczne miejsce i dobra ziemię. Wzrost przerósł moje oczekiwanie obecnie bez kwiatostanów ok 1.50 cm. jestem bardzo ciekawa jak będzie się przebarwiał jesienią na nowej miejscówce.

Ja dzisiaj zamowiłam miskanta "Silver Charm" - 2 szt i palczatka Chameleon

ElzbietaFranka 22:23, 22 sie 2024

daszum napisał(a)

Ja niestety żegnam się powoli z wysokimi miskantami. Sadziłam je z tyłu, drzewa urosły i zrobił się cień. Marnieją i powoli idą do innych ogrodów.

Przycisnę dwa razy
ElzbietaFranka 22:27, 22 sie 2024

daszum napisał(a)

Danusiu i Basiu
Te rośliny które nie rosną w takim upale nie będę ich ratować. Dużo mam takich róż. Dokupie tych które się sprawdzają. Po co mi róża która wypuści 2 pędy a ja czekam aby się zachwycić jej 2 kwiatkami.
Sprawdzają się jeżówki, hortensje, hosty, krwawnice, azalie, bergenie, trawy, irysy, marcinki i jeszcze jakieś tam drobiazgi skalne.
Dosadze jeszcze drzew aby był cień.
AgaBoso 06:52, 23 sie 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

To dzieci mojej głównej Memory które posadziłam wiosna przed ośrodkiem Gdzie chodzi Mają
Mam już zamówienia na wiosnę

Ależ to wygląda pięknie. Czy pamiętasz co ile posadziłaś sadzonki? Jakich były rozmiarów, tak mniej więcej?
ElzbietaFranka 11:41, 23 sie 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Ależ to wygląda pięknie. Czy pamiętasz co ile posadziłaś sadzonki? Jakich były rozmiarów, tak mniej więcej?

Tutaj wcześniejszą tych samych traw Memory

Memory bez problemu się przyjmuje. Nawet kilka korzonkow daje taki efekt.
Wsadzana była kępka 10 na 10 cm. Bardzo trudno jest kopać większe kępy bo to drwal potrzebny.

Obkopuje po zewnętrznej stronie korzeń później tnę piła szablasta która wchodzi w korzeń jak do masła.
Tak dziele wszystkie trawy.

Tak to prawda efekt niesamowity. Przechodząc wszyscy się oglądają.

Też Memory

To jest Vanila sky też bardzo ładna. niższe o 0,5 m od Memory

Miskant Rosi bardzo ładnie się przebarwia jesienis

pestka56 14:49, 23 sie 2024

Chcę ci, Elu pokazać zdjęcia miskanta 'Lady in Red' jako dopowiedzenie, do tego co napisałam w wiadomości. To ta sadzonka posadzona w sierpniu zeszłego roku.

25 sierpień 2023 – jeszcze w doniczce (5 litrów) tuż przed wsadzeniem do gruntu

27 kwiecień 2024

30 maj 2024

12 czerwiec 2024

10 lipiec 2024

16 sierpień 2024
ElzbietaFranka 15:53, 24 sie 2024

Kasiu nie zła sadzonka.

Później po posadzeniu musiała się zaaklimatyzować.

Mimo wszystko ładnie wygląda, może i koloru dostanie z biegiem czasu.
Trzeba ją focic i obserwować.

W sierpniu ubiegłego roku też nie miała specjalnie czerwonego koloru.

Dzisiaj zrobię fotki moim miskantom. Narazie siedzimy w altanie ukrop leje się z nieba i nie ma żadnej pracy.

O tak wyglądaja drzewa. Mimo tych opadów drzewa tracą liście jak w październiku. Brzozy, krzaki kompletnie żółte i brazowe, tylko dęby zielone.

Basieksp 19:04, 24 sie 2024

U nas chyba aż tak jesiennie nie jest. Ale muszę się dokładniej rozejrzeć, bo może nie zwracałam uwagi.