Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 22:38, 01 wrz 2024

Cd

Na tym Koniec
Kordina 11:37, 02 wrz 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

...

Ela pięknie w Twoim ogrodzie, ale Bugenwilla mnie zaskoczyła, nawet nie przypuszczałam, że może zakwitnąć w Polsce widziałam przepiękne w Dzielnicy Gotyckiej w Barcelonie
pestka56 13:18, 02 wrz 2024

Wystawiłaś Bugenwillię do ogrodu. Super Ale dopiero teraz, czy już wcześniej?

Jeszcze trochę tych zmian pogodowych i będziesz mogła ją trzymać okrągły rok w ogrodzie. Oczywiście opatulając na zimę. Znajomy ma oliwki w ogrodzie. Na zimę stawia nad nimi coś w rodzaju szklarni z poliwęglanu, a do środka nawilżenie (to dla oliwek ważne) i ogrzewanie z termostatami. To są takie oliwki kilkusetletnie, duże.
ElzbietaFranka 21:35, 02 wrz 2024

Kordina napisał(a)

Ela pięknie w Twoim ogrodzie, ale Bugenwilla mnie zaskoczyła, nawet nie przypuszczałam, że może zakwitnąć w Polsce widziałam przepiękne w Dzielnicy Gotyckiej w Barcelonie

Mam dwie sztuki jedna na wsi druga na balkonie w Wawie.

Jutro zrobię fotkę tej na balkonie. W tym roku mają spóźnione kwitnienie.

Byłaby ładniejsza, ale musi stać w półcieniu bo trzeba ją podlewać prawie codziennie jak stoi w słońcu. A tam podlewana 2-3 razy w tygodniu jak przyjadę.

ElzbietaFranka 21:44, 02 wrz 2024

pestka56 napisał(a)
Wystawiłaś Bugenwillię do ogrodu. Super Ale dopiero teraz, czy już wcześniej?

Jeszcze trochę tych zmian pogodowych i będziesz mogła ją trzymać okrągły rok w ogrodzie. Oczywiście opatulając na zimę. Znajomy ma oliwki w ogrodzie. Na zimę stawia nad nimi coś w rodzaju szklarni z poliwęglanu, a do środka nawilżenie (to dla oliwek ważne) i ogrzewanie z termostatami. To są takie oliwki kilkusetletnie, duże.

Tak Kasiu każdego roku wstawiam do ogrodu po Zośce.
Kasiu nad garażem mam dobre lokum dla roślin na zimę tam zawsze temp ok 18 stopni. I podlewam raz w tygodniu tam wszystko świetnie rośnie.

Też mam drzewko raczej narazie krzak oliwny. Był większy, ale 3 lata temu krzaczek zaczął usychać ale odbił z boku przy samej ziemi. Teraz dosyć dobrze rośnie.
On u mnie w lutym kwitnie. I zawsze wszystko opada bo one są samopylne.

Nie wiem jak temu zaradzić aby zakwitł np w kwietniu czy nawet później.

Może zrobię fotkę.
pestka56 23:12, 02 wrz 2024

Pokazywałaś kiedyś zdjęcia jak przechowujesz Bugenwille zimą.

Oiwkiu naszego znajomego są duże posadzone w ogrodzie na stałe w 2020. To jest trochę większa i ma ponad 3 m wysokości (zdjęcie z sierpnia).

Taka była eksperymentalna „oranżeria” na pierwszą zimę dla tej mniejszej 2,5 m wysokości. Tu już otwarte po zimie w czerwcu.

Usunę ten wpis jak obejrzysz.
ElzbietaFranka 23:25, 02 wrz 2024

Kasiu nie usuwaj. Widać po pniu że starszawa,.ładna i karłowata.

Ona musi mieć wapienna ziemię.
A ona gubi liście na zimę?
pestka56 10:09, 03 wrz 2024

Dobrze, zostawiam.

Nie gubi liści. Musi mieć temperaturę powyżej 10 stC i nawilżanie powietrza.

Ta większa była kupiona przez specjalistyczną firmę. Koszt razem z przywiezieniem (tirem) był prawie 7 tys. zł. Później znajomy trawił przypadkiem na Broniszach i kupił za niecałe 2 tys.

One są u niego 4-ty rok. Przez 2 pierwsze zimy było trochę kłopotów ze stworzeniem odpowiednich warunków na zimę.
ElzbietaFranka 14:54, 03 wrz 2024

Jest różnica w cenie jest.
W Obisiu nieraz można spotkać drzewka oliwne. Pytałam się sprzedawcy czy kupuja klienci. Mówił ile by nie zamówili tyle by było chetnych.
Ludzie wyjeżdżają na południe Europy i mają zachcianki.
Jak tak dalej będzie mowa o upałach letnich to sądy jabłoni zamienimy na gaje oliwne.

Ja tam też mam piękne bugenwille które bez problemu u mnie rosną w dużej donicy. Ta balkonowa w Wawie.
Mam balkon zasłonięty bo bym nie wytrzymała tych 8 godz w słońcu.

pestka56 15:22, 03 wrz 2024

Bugenwille dla mnie to same miłe wspomnienia z czasów stypendium w Egipcie i późniejszych podróży. Zawsze żałowałam, że nie można tych krzewów posadzić w ogrodzie.
Mam jako „zastępstwo” Wisterie.