Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 13:04, 14 maj 2025

Monia81 napisał(a)

No to musiałam zacytować, tak mi się spodobało ładne sadzonki ci przyszły

Tak skalniak też bardzo lubię. Dużo tam różnorodności i jest co obserwować. Dużo też chwastów nasiona w kamykach mają się gdzie zatrzymać. Czekam z pieleniem bo jeszcze wszystko chwasty i roślinki maleńkie. Piękne tylko raz w roku.

Sadzonki już posadzone i zamówione następne.
Bardzo lubię ostróżki i mają bardzo ładne różne kolorki. Bawiłam się w siewy, ale dla mnie to sprawa nie warta zachodu. Raz mi ślimaki zjadły a drugi raz bażanty w nasadzeniach zrobiły sobie kąpielisko. Więc wolę zapłacić za sadzonki już dojrzałe.
ElzbietaFranka 13:12, 14 maj 2025

Wafel napisał(a)
Szkoda tych kalin a kloników mróz nie liznął...
Kora trafnie śpiewała "zimny maj, zimny kraj..." Brr...

Też mi szkoda, ale nie każdego roku jest taka pogoda. W zeszłym roku były kaliny przepięknie kwitły.
To z 5 mają 2024 r. Nie było u nas przymrozków.

Pokaże kalinę jaka mam pod balkonem osobiście zasądzona może 15!lat temu. Zapach nie z tej ziemi.

Zdziwiłam się będąc na spacerze a tu bez Polobiny urosły jak średniej wysokości drzewa.

ElzbietaFranka 13:16, 14 maj 2025

olciamanolcia napisał(a)

Oo widzę Twoje czarnuchy
A te lany tulipanów cudownie wyglądają

Piwonia drzewiasta? Mam jedną ale jeszcze nie kwitnie

Ja tam u Ciebie porządek widzę

Justyna gdzie tam porządek jeszcze daleko. Tak czarnuchy posadzę więcej bo ładne.
ElzbietaFranka 13:20, 14 maj 2025

Roocika napisał(a)
Maj jakoś daje pogodowo popalić

Asiu Nigdy nie jest tak jak byśmy chcieli.
I kwiecień i maj byle jaki w tym roku ze skrajności w skrajność. U nas najwięcej trzeba deszczu bo będzie katastrofa w lecie.
Gosialuk 21:50, 15 maj 2025

I jak pada? U nas zimno i deszczowo.
ElzbietaFranka 00:22, 17 maj 2025

Gosiu byłam dzisiaj na działce i rozczarowana jestem nie za bardzo popadało. W Warszawie w piątek 3 ulewy przyszły solidnie popadało. Na wsi pod drzewami sucho. Tam to Wygwizdów chmury przewieje i po deszczu. W każdym razie pod drzewami dzisiaj podlewałam.
U nas też bardzo zimno w dzień 9 stopni i wietrznie. Teraz 4 stopnie. Końcówka 2 dekady maja i taki ziąb.
Alija 10:27, 17 maj 2025

Elu, buczki i klony podziwiam, cudne. Pachnąca kalina, co za odmiana? Ja kupiłam w tym roku kalinę angielską, malutka, ale z jednym kwiatem. Jak powąchałam musiałam kupić, niesamowity zapach, jeszcze stoi w doniczce, szukam jej miejsca.
Maj mamy nietypowy, ale przynajmniej trochę wody, jak dla mnie mogłoby być więcej, ale dobre i to.
ElzbietaFranka 21:20, 17 maj 2025

Alija napisał(a)
Elu, buczki i klony podziwiam, cudne. Pachnąca kalina, co za odmiana? Ja kupiłam w tym roku kalinę angielską, malutka, ale z jednym kwiatem. Jak powąchałam musiałam kupić, niesamowity zapach, jeszcze stoi w doniczce, szukam jej miejsca.
Maj mamy nietypowy, ale przynajmniej trochę wody, jak dla mnie mogłoby być więcej, ale dobre i to.

Alicja to kalina koralowa Compactum. Piękna kalina cały sezon.
Tak te angielskie są u nas wzdłuż ulic posadzone z innymi krzakami. Przechodząc jest ciągły zapach.
Wypadł mi jeden bez czarny może kupię i posadzę obok wypadnie tego bzu.
U nas od trzech dni pada z przerwami, ale to opady takie nawalne napłynie i zaraz spłynie. Ale lepsze to niż nic. Zimno jak cholera o tej porze.
W zeszłym roku było bardzo ciepło o tej porze.

Piwonie były w rozkwicie obecnie w pakach

LIDKA 22:17, 17 maj 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Zdjęcie tej rabaty z tawułkami masz Elu na początku wątku. Zapamiętałam. I te tuje. Kiedyś moje wymarzone a teraz mam własne.
I lubie.

Pięknie masz i bujne wszystko.
ElzbietaFranka 23:19, 17 maj 2025

Tak Lidka total z jesieni 8 lat temu. Teraz już wszystko zarosło tuje wysokie, trzmieliny przycinam 2 razy do roku. Tawuły też.