Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 15:03, 27 maj 2025

ewsyg napisał(a)

Elu, czy to są dęby błotne ?

Tak to są dęby błotne tak wyglądają jesienią

ElzbietaFranka 15:11, 27 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
Dużo orlików już u ciebie kwitnie. U mnie jeszcze muszę trochę poczekać na nie. I wielosił bardzo ładny. Chyba się mu przyjrzę lepiej, bo takiej roślinki jeszcze nie mam.
A ostróżki też lubię. W tym roku mam z swoje z siewu, same niebieskie. Mam nadzieję, że urosną i żadne przykre przygody ich nie spotkają po drodze. W tamtym roku, to faktycznie było zatrzęsienie ślimaków. W tym mało jak na razie.

Gosiu on się sam rozsiewa. Nawet 20 m od macierzystej rośliny. Dostałam od Anabell.kiedys prężnie się wpisywała obecnie od roku milczy.
Na tych twoich "ha" możesz śmiało sądzić.

Ostróżki nie mam siły do nich. 2 razy wysiałam już dosyć spore flance i jakieś robactwo zjadlo i wygineły.
Zamówiłam różne i lada dzień ma paczka przyjść. Ale też najbardziej lubię niebieskie wysokie. Ostróżki nadają się do suchych bukietów nie zmieniają koloru.
ElzbietaFranka 12:31, 01 cze 2025

Dobra pogoda w tym tygodniu. Podgoniłam z pieleniem. Zmieniełam nawierzchnie jednej rabaty zlikwidołam kamienie. Pioruńska robota jak zbieranie kartofli może i gorsza. Sądziłam byliny które mam i trzeba rozsadzić. Z jednej sesliery jesiennej zrobiłam 8 sadzonek. To żelazna trawka więc się przyjmie bez problemu.
Miałam w tym miejscu hakomki które ledwo rosły.

Kopiąc w ziemi to ok 4 cm nawierzchni jest wilgotna później skala. Rośliny się jakoś trzymają bo prawie codziennie krótko bo krótko jakiś opad jest.
Przydał by się taki kilkudniowy deszcz.

Zaczynają irysy kwitnąć

W tle jest naparstnica która z jednego korzenia wypuściła 12 odnóg. Pewnie będzie kwitła do jesieni. Nie miałam naparstnica w tym miejscu już 3 lata. Zostawiłam roślinę wiosna bo myślałam, że to pierwiosnek pietrowy który w tym miejscu zawsze kwitł. O i mam teraz 12 w jednym

ElzbietaFranka 12:42, 01 cze 2025

Kocimiętki na nie zawsze można liczyć. Mam ich sporo, ale gdzieś ok 10 maja część przycielam aby się nie rozchodziły. Zostawiam parę aby bzyki miały nektar. Na focie widać różnicę te mniejsze też kwitną.

Wolcers

Jeszcze mam inne ale foty następnym razem

Mam sporo kęp w różnych miejscach ogrodu margaretek. Zaczynają kwitnąć dopiero.

ElzbietaFranka 12:45, 01 cze 2025

Pecherznice u mnie zaczynają kwitnąć.
Niektóre mróz złapał więc kwitnienia nie będzie.

Monika83 20:40, 02 cze 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Dobra pogoda w tym tygodniu. Podgoniłam z pieleniem. Zmieniełam nawierzchnie jednej rabaty zlikwidołam kamienie. Pioruńska robota jak zbieranie kartofli może i gorsza. Sądziłam byliny które mam i trzeba rozsadzić. Z jednej sesliery jesiennej zrobiłam 8 sadzonek. To żelazna trawka więc się przyjmie bez problemu.
Miałam w tym miejscu hakomki które ledwo rosły.

Kopiąc w ziemi to ok 4 cm nawierzchni jest wilgotna później skala. Rośliny się jakoś trzymają bo prawie codziennie krótko bo krótko jakiś opad jest.
Przydał by się taki kilkudniowy deszcz.

Zaczynają irysy kwitnąć

W tle jest naparstnica która z jednego korzenia wypuściła 12 odnóg. Pewnie będzie kwitła do jesieni. Nie miałam naparstnica w tym miejscu już 3 lata. Zostawiłam roślinę wiosna bo myślałam, że to pierwiosnek pietrowy który w tym miejscu zawsze kwitł. O i mam teraz 12 w jednym

Elu piękne kosaćce! i spory łan się tworzy znich..
Monika83 20:48, 02 cze 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Cudnie zakwitły azalie u ciebie Elu,masa kwiatów na krzakach bardzo widowiskowo to wygląda posadzone w grupie..
LIDKA 21:12, 02 cze 2025

Azalie i rodki ładne. Margaretki śliczności.
U mnie nie chcą sie margaretki zadomowić.

Niedaleko mojego domu jest duża firma i ziemia wokół parkingu to łąka kwietna. Teraz tam królują margaretki i bajkowy tko widok bo ta łąka wielka jest.

Ela pięknie masz. I pracowita jesteś.
Co zrobiłaś z kamieniami z rabaty?
Wiaan 22:30, 02 cze 2025

Elu śliczne irysy, jak Ty dbasz o tak ogromny ogród to ja nie wiem Dostrzegłam dywanowy trawnik
ElzbietaFranka 18:48, 03 cze 2025

Wiaan napisał(a)
Elu śliczne irysy, jak Ty dbasz o tak ogromny ogród to ja nie wiem Dostrzegłam dywanowy trawnik

Tak wszystko sama robię. Oprócz trawnika którym się zajmuje eM koszenie, nawożenie i nawadnianie.

Jutro jadę i muszę jeszcze przyciąć pod tujami trzmieliny i tawuły. Wrzucę resztki na kompost bo nie zdrewniałe.

Pokaże skalniak