Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ewsyg 16:28, 06 lis 2025

Ela, miałaś piękne kolory w ogrodzie.
eda 23:46, 07 lis 2025

Piękne barwy jesieni ...pogoda nam sprzyja macham .
mirkaka 16:46, 08 lis 2025

Piękne przebarwienia. Moje Green Pilar słabo rosną, mają sucho w lasku, podlewam ale brzozy i tak szybsze
LIDKA 18:51, 08 lis 2025

Ela jakie te worki na liście? Jakaś specjalna ta folia? Może bym moje posiekała kosiarką i zrobiła sobie kompościk?
ElzbietaFranka 23:42, 08 lis 2025

LIDKA napisał(a)
Ela jakie te worki na liście? Jakaś specjalna ta folia? Może bym moje posiekała kosiarką i zrobiła sobie kompościk?

Miałam zrobić fotkę dzisiaj, jak stoją w szeregu, ale zapomniałam telefonu z domu.

Dzisiaj wszystkie kupku liściowe wybierałam do worków.
Sprzatnelismy liście z trawnika traktorkiem które spadły od tygodnia. Oczyściłam z liści skalniak i żwir.
Nie dało rady więcej zrobić. Najważniejsze listowie. Mgła opadała dzisiaj cały dzień.
Jeszcze róże przyciąć i hortensje. I posadzić kamasje i hiacenty. W przyszłym tygodniu ma być jeszcze jakieś okno pogodowe to zrobimy.

Worki plastikowe 240 litrowe dosyć grube. EM kupił w Lidlu 200 i też dobre trochę cieńsze, ale mogą być.
pestka56 11:11, 09 lis 2025

Ja od tego roku używam takich
https://allegro.pl/uzytkownik/rolmarket_pl?string=worek%20na%20li%C5%9Bcie
zwykłe śmieciowe się nie sprawdziły. trzeba w nich robićdziury i w konsekwencji pękają.
Te są w różnych wielkościach, więc mozna sobie dobrać od 50 do 240 litrów. Mają usztywnienie na krawędzi, więc nie zamykają się i łatwo w nie wrzucać liście.
Dorota321 20:57, 09 lis 2025

Elu u Ciebie jesień wydobywa całe piękno z ogrodu. Dębami zachwycam się od kilku lat, ale u Ciebie jest wiele pięknie przebarwiających się drzew. Trawy też ładny kolor dają, cyklameny ogrodowe bardzo mi się podobają, jak one u Ciebie się sprawują, przyrastają, czy raczej ubywa z biegiem czasu?
Masz na prawdę dużo tych liści do sprzątania, ja w sobotę wyjęłam odkurzacz i wydmuchałam liście z lilaków, które spadły w żwir. Wokół altany też wydmuchuję liście w kierunku rabat i tam leżą sobie nie zbierane.
Kordina 21:06, 10 lis 2025

Wydaje mi się, że dobre byłyby z tego samego materiału, ale do ziemniaków, one mają na dole otwieraną klapkę. Nazwa - worek do sadzenia ziemniaków, ale taki największy kilkadziesiąt litrów.
Właśnie coś takiego mam w planach zakupowych
ElzbietaFranka 19:35, 11 lis 2025

Byłam dzisiaj na działce pogoda bez nadziejny opadająca mgła czasami drobny deszcz. Brzozowe liście dalej opadają i śmiecą.

Już coraz mniej miejsc do focenia.
Było tak

Jest tak

ElzbietaFranka 19:41, 11 lis 2025

Kordina napisał(a)
Wydaje mi się, że dobre byłyby z tego samego materiału, ale do ziemniaków, one mają na dole otwieraną klapkę. Nazwa - worek do sadzenia ziemniaków, ale taki największy kilkadziesiąt litrów.
Właśnie coś takiego mam w planach zakupowych

To moje worki z liśćmi oprócz pełnego kompostownika te mają po 240 litrów. Liście już opadły w workach.