Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Tess 10:49, 29 sty 2026

pestka56 napisał(a)

Aż się boję myśleć co tam przy gruncie się wydarzyło i jeszcze wydarzy. Szczególnie chodzi o ciemierniki i epimedia.

Ciemierniki powinny dać radę - moje mam tak długo, że pamiętam, jak przeżywały śnieżne zimy. Większe szkody robił im w bezśnieżne zimy mróz, szczególnie gdy przed zimą miały już pąki kwiatowe.
A co do epimedium to nie wiem, brak doświadczeń, zbyt krótko je mam.
Tess 10:51, 29 sty 2026

ElzbietaFranka napisał(a)
Założyliśmy wczoraj przereble z grzałka w oczku. Lód ok 15 cm cm ale może być przyducha i po rybach.

Przerębel z grzałką super pomysł i realizacja. Ja nie zrobiłam w porę i teraz już raczej nie dam rady. Trudno, co ma być, to będzie.
ElzbietaFranka 17:56, 29 sty 2026

Tess napisał(a)

Przerębel z grzałką super pomysł i realizacja. Ja nie zrobiłam w porę i teraz już raczej nie dam rady. Trudno, co ma być, to będzie.

Przez kilka lat miałam 2 przeręble nie ogrzewane. W tym roku w sobotę eM kupił z grzałka i zainstalował. Bałam się, że mogą mi ryby nie przeżyć. 280 zl to nie majątek i będzie na kilka lat. Rybki więcej kosztują.

Też tak myślałam co będzie to będzie, ale później wyławia. Zdechłe ryby to nie dla mnie.
ElzbietaFranka 18:00, 29 sty 2026

pestka56 napisał(a)
Świetnie. Elu cieszę się razem z tobą.

U mnie dotarła kolejna dostawa dla skrzydlatej braci . Do ciemierników nie zaglądam. Będzie co będzie.

Widzisz też mogłam zamówić nasiona. Ja nosz z Lidla. Ostatnio nie było słonecznika który jest najlepszy. Moje ptaki innych pokarmów nie jedzą.
Jak jutro nie będzie to trzeba gdzieś na bazar jechać.
Kordina 18:12, 29 sty 2026

...

Kasiu byłam na zabiegu usunięcia zaćmy w poniedziałek prawego oka za 3 tyg. Lewe. Leżę i odpoczywam. Jaki zwrot rzuciłam okulary widzę na kilometr.

Super! Gratuluję widzenia Ciekawie na zaćmę patrzy Totalna Biologia
pestka56 09:34, 30 sty 2026

Tess napisał(a)

Ciemierniki powinny dać radę - moje mam tak długo, że pamiętam, jak przeżywały śnieżne zimy. Większe szkody robił im w bezśnieżne zimy mróz, szczególnie gdy przed zimą miały już pąki kwiatowe.
A co do epimedium to nie wiem, brak doświadczeń, zbyt krótko je mam.

Epimedia mam sadzone latem i jesienią. Też zero doświadczenia.
Ciemierniki mam od 2 sezon, więc też wiedza nie z własnego doświadczenia. Niestety większość była w pąkach, a Nigry i glandorfskie już pootwierały kwiaty.
pestka56 09:37, 30 sty 2026

Widzisz też mogłam zamówić nasiona. Ja nosz z Lidla. Ostatnio nie było słonecznika który jest najlepszy. Moje ptaki innych pokarmów nie jedzą.
Jak jutro nie będzie to trzeba gdzieś na bazar jechać.

Elu, kupuję przez allegro w rolmarket. Przysyłają następnego dnia.
Na targu w Górze Kalwarii jest taniej, ale trzeba wcześnie rano w piątek jechać. O 9 już najczęściej nie ma.
ElzbietaFranka 12:23, 30 sty 2026

pestka56 napisał(a)

Elu, kupuję przez allegro w rolmarket. Przysyłają następnego dnia.
Na targu w Górze Kalwarii jest taniej, ale trzeba wcześnie rano w piątek jechać. O 9 już najczęściej nie ma.

EM był dzisiaj w lid... I nie byli ziaren żadnych. Kupił sporo kulek. Dzisiaj wieczorem muszę je powiązać. Coś tam jeszcze nasion mam, ale nie chcę się spłukać do zera.
Muszę zamówić.