Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 19:24, 25 sty 2026

Założyliśmy wczoraj przereble z grzałka w oczku. Lód ok 15 cm cm ale może być przyducha i po rybach.

ElzbietaFranka 19:29, 25 sty 2026

Piękna tsuga i jej szyszki trzeba je zebrać nasionka wytrzepać i wysiać.

Rododendrony się bronią liście w rurki

Śniegu sporo. W nocy dosypali ok 2 cm

Narsilia 19:29, 25 sty 2026

Ooo ciekawe rozwiązanie z tym przeremblem , ciemierniki fajne i za tą cenę to sama przyjemność no zima prawdziwa jak już od paru lat się zapomniało oby wiosna też była konkretną
LIDKA 22:25, 25 sty 2026

Ja się oparłam ciemiernikom, a rodki wyglądają u mnie podobnie, będę podlewać jak puści mróz. Bo u mnie to jeszcze wieje i ciężko mają. W tym roku mocno się nie mogę doczekać wiosny i z nudów oglądam ogrody na YT.
ElzbietaFranka 13:08, 27 sty 2026

LIDKA napisał(a)
Ja się oparłam ciemiernikom, a rodki wyglądają u mnie podobnie, będę podlewać jak puści mróz. Bo u mnie to jeszcze wieje i ciężko mają. W tym roku mocno się nie mogę doczekać wiosny i z nudów oglądam ogrody na YT.

Lidka u was nie ma tyle śniegu, ale ta slizgawica to nie zazdroszczę. U nas dzisiaj dosyć ładnie śnieg topnieje jest +4 stopnie.nasz rejon wiatr oszczędzij. Mimo niskiej temperatury dało się chodzić po dworze.

Ja tam na razie nie tęsknię za wiosna bo jeszcze zima w pełni jest śnieg. Pewnie bym tęskniła jakby była plucha.
Monika83 18:40, 27 sty 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Rododendrony się bronią liście w rurki

Śniegu sporo. W nocy dosypali ok 2 cm

U mnie też rodki mają takie liście, one tak reagują na niskie temperatury. Śniegu u mnie też jest sporo, miejscami do kolan.. 6lutego 2025r kwitły u mnie pierwsze krokusy te wczesne botaniczne, a teraz ani widu ani słychu kiedy będzie cieplej, zamiast tego jeszcze większe mrozy nadają.
Alija 20:28, 27 sty 2026

U nas trochę śniegu stopniało, bo były temperatury na plusie, ale od piątku znowu zapowiadają spore mrozy w nocy.
Po rodkach zawsze sprawdzam czy jest mróz , im bardziej zwinięte liście tym zimniej.
pestka56 12:18, 28 sty 2026

Moje RH dziś trochę wyprostowały liście. Aleznowu napadało ciut śniegu. Teraz mam w ogrodzie wielowarstwową „kanapkę” – przy gruncie zmrożona warstewka śniegu, wyżej 20-30 cm przyklapniętego śniegu, na nim 2 cm zmarznięte na lód i najnowsza warstwa 2-3 cm śniegu. Ta ostatna warstwa trochę sie rozpuszcza i zaraz zamarznie w kolejną skorupę.
Aż się boję myśleć co tam przy gruncie się wydarzyło i jeszcze wydarzy. Szczególnie chodzi o ciemierniki i epimedia.
ElzbietaFranka 14:35, 28 sty 2026

Kasiu, że dosypało. W Wawie też, zniknęły brudy i psie zołte soki.

Jak pojadę w sobotę podpatrzę jak się mają ciemierniki pod śniegiem.
W każdym razie przerębel ten nie ogrzewany eM przysypał śniegiem ok 20 cm i woda w nim nie zamarzła.
Mam 2 jeden bez grzałki drugi z grzałga.
Jeszcze muszę ziaren kupić jak ma przyjść mróz.

Kasiu byłam na zabiegu usunięcia zaćmy w poniedziałek prawego oka za 3 tyg. Lewe. Leżę i odpoczywam. Jaki zwrot rzuciłam okulary widzę na kilometr.

pestka56 09:53, 29 sty 2026

Świetnie. Elu cieszę się razem z tobą.

U mnie dotarła kolejna dostawa dla skrzydlatej braci . Do ciemierników nie zaglądam. Będzie co będzie.