Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

daszum 21:16, 03 lut 2026

pestka56 napisał(a)

Danusiu, zmień specjalistę. Mam kilkoro znajomych po usuwaniu zaćmi i żadne znich nie miało opisanej przez ciebie sytuacji.

W moim otoczeniu jest kilka osób po zabiegu usunięcia zaćmy i wszyscy widzieli bezpośrednio po zabiegu. Ten mój szpital ma niezłą opinię.
ElzbietaFranka 17:12, 05 lut 2026

daszum napisał(a)

W moim otoczeniu jest kilka osób po zabiegu usunięcia zaćmy i wszyscy widzieli bezpośrednio po zabiegu. Ten mój szpital ma niezłą opinię.

Danusiu ja dobrze widzę. Ponad 10 dni ale jak mogę się oszczędzam. EM jest na pracy zdalnej więc wszystko co trudniejsze od sprzątania do gotowania to robi ja tylko rozkazy wydaje.
Nie mogę się odczepi. Od smartfona więc nakładam ciemne okulary i godzinę patrzę pół godziny zamykam oczy.
Następnego dnia po zabiegu miałam telefon pielęgniarki która pytała jak się czuje i czy dobrze widze czy nie mam mgły w oku. W razie takich objawów mam przyjechać z tym problemem.
Tak teraz sobie myślę, że widocznie takie objawy u pacjentów występują.
Danusiu u mnie ten zabieg trwał ok 5-10 min w każdym razie bardzo krótko.
Zakraplam oko lekarstwami 3 różne ampułki.
10 lutego Idę na kontrolę 16 lutego drugie oko.

Dzisiaj byliśmy na wsi nakarmiłam ptactwo. Kulki twarde i trochę wydziobane.
Em przez aleg... Kupił Ziarna słonecznika i ziarno dla ptactwa większego, bażanty się ucieszą. Obserwując przez okno ptactwo one się porozumiewają w jakiś sposób między sobą. Najpierw do stołówki przyleciały wróble, później sikorki, sójki, gołębie nawet dziecioł obserwował co się dzieje. Na samym końcu przyszły dwa piękne bażanty. Dosyć długo dziobaly, później poszły pod świerki. Widać po kupach, że mają tam m
siedzibę.

Oj sporo śniegu znowu dosypało wczoraj.
Teraz temper. kręci się ok 0.
Nie jest ślisko deszcz nie pada.

To jeszcze słoneczny mrozny wtorek

To dzisiaj

Alija 17:24, 05 lut 2026

Elu, sporo śniegu i słoneczko, ładnie U nas dzisiaj cały dzień pochmurny i ponury, nie lubię takich. Śniegu co prawda nie dosypało, ale leży całkiem gruba warstwą starego, taka skorupa się zrobiła
Ja też dokarmiam ptaki, bardzo lubię na nie patrzeć
ElzbietaFranka 17:26, 05 lut 2026

Tess napisał(a)

Ciemierniki powinny dać radę - moje mam tak długo, że pamiętam, jak przeżywały śnieżne zimy. Większe szkody robił im w bezśnieżne zimy mróz, szczególnie gdy przed zimą miały już pąki kwiatowe.
A co do epimedium to nie wiem, brak doświadczeń, zbyt krótko je mam.

Dla ciemiernikow najgorsze jest mróz w bezśnieżne zimy.
W zeszłym roku w styczniu nie byli śniegu więc ciemierniki pięknie wyglądały kwitły. Później przyszedł mróz i kwiaty zmroziło zbrązowiały te które kwitły. Późniejsze jeszcze się ostały, ale jednak to już nie było to.

Więc nie ma obawy aby ciemiernikow coś zagroziło.
Jak śnieg chroni mam przykład na przeręblach. Jeden z grzałką to bez problemu nie ma lodu.
Drugi bez grzałki taki sam jak z grzałka z rurka w środku, ale przysypany 20 cm warstwa śniegu i też w środku otworu nie ma lodu przy -20 stopniach.
Świadczy to, że śnieg bardzo chroni od mrozu.

Bądźmy dobrej myśli nie będzie źle.
ElzbietaFranka 17:29, 05 lut 2026

Alija napisał(a)
Elu, sporo śniegu i słoneczko, ładnie U nas dzisiaj cały dzień pochmurny i ponury, nie lubię takich. Śniegu co prawda nie dosypało, ale leży całkiem gruba warstwą starego, taka skorupa się zrobiła
Ja też dokarmiam ptaki, bardzo lubię na nie patrzeć

Alija patrzenie na ptaki to jak dobry film.
U nas też dzisiaj buro.
ewsyg 19:57, 05 lut 2026

Elu, ja mam dwoje oczu po operacji na zaćmę. Super sprawa, dobrze widzę. Zaćma lubi wrócić, ale usuwają ją potem laserem i trwa to tylko chwilę.
Zdrówka Ci życzę.
ElzbietaFranka 22:47, 23 lut 2026

ewsyg napisał(a)
Elu, ja mam dwoje oczu po operacji na zaćmę. Super sprawa, dobrze widzę. Zaćma lubi wrócić, ale usuwają ją potem laserem i trwa to tylko chwilę.
Zdrówka Ci życzę.

Dziękuję Ewa.
Już jestem też po obu zabiegach drugie oko tydzień temu. Też dobrze widzę okularów nie potrzebuje. Jaka ulga.
ElzbietaFranka 22:51, 23 lut 2026

Dzisiaj już wszystko płynie desz od wczoraj całą noc zrobił swoje. Jeszcze o godz 14 miałam sporo śniegu.

A dzisiaj w Wawie wszystko płynęło porobiły się zalewy
Stałam w miejscu lewa i prawą stroną zslewu

pestka56 10:57, 24 lut 2026

Super, Elu Cieszę się ogromnie, że z oczami już pozytywnie.

W ogrodzie u mnie jeszcze place śniegu leżą. Ziemia zmarznięta, więc gdzie nie ma śniegu stoi woda.
Monika83 11:38, 24 lut 2026

ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj już wszystko płynie desz od wczoraj całą noc zrobił swoje. Jeszcze o godz 14 miałam sporo śniegu.

A dzisiaj w Wawie wszystko płynęło porobiły się zalewy
Stałam w miejscu lewa i prawą stroną zslewu

O rany ile wody,ziemia zmarznięta i dlatego wszystko stoji..