Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

LIDKA 22:08, 21 mar 2026

Ela a mi ciemierniki te zwykłe białe z biedry nie chcą rosnąc. Siewki dostałam od naszej tutejszej Karoli i też lipa. Mam tylko 2szt w tym jeden ładny. Ciekawe czy uda się dzielenie. Bardzo ładne je masz.

Jak tam idą wiosenne porządki?
Gosialuk 09:50, 22 mar 2026

Masz Elu rację z tymi ciemiernikami. Na efekt dużej kępy trzeba parę lat poczekać. Mi też najbardziej podobają się białe. Na tym szaroburym tle wyróżniają się mocno.
pestka56 13:09, 22 mar 2026

Ja celuję w biało kwitnące przede wszystkim. Do tego żółte, kremowe i zielone. Ale mam też inne, bo kupione jako siewki, a niektóre dla intensywności koloru, ale mało. Dwa kupiłam jesienią z powodu nazwy - 'Monte Christo' i 'Nightingale'. Mam też 'Anja Oudolf' przez sentyment do Pieta Oudolfa Tak mi czasem odbija, a potem kwitną czerwone, burgundowe fioletowe, a nawet różowe, choć tego ostatniego koloru wybitnie nie lubię.
ElzbietaFranka 20:40, 22 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Ela a mi ciemierniki te zwykłe białe z biedry nie chcą rosnąc. Siewki dostałam od naszej tutejszej Karoli i też lipa. Mam tylko 2szt w tym jeden ładny. Ciekawe czy uda się dzielenie. Bardzo ładne je masz.

Jak tam idą wiosenne porządki?

Lidka może ty sądzisz w niedobrej ziemi. One lubią ziemię zasadowa..podsyp im popiołu drzewnego i nie podlewają dużo. Jak okwitna nie przycinaj ich aż nasiona się Zawiążą i się same wysiejs.
Wczoraj młode siewki widziałam metr od macierzystego krzaka. Wiatr powieje i strzelają i się rozsiewają.
Też dostałam młode siewki. Właśnie te pojedyncze.

Już w miarę ogarnęłam porządki, ale rabaty jeszcze nie ruszone, gdyż mam sporo liści brzozowych na rabatach i nie chce grzebać aby nie ściąć jakiejś rośliny. Jedynie róże, irysy i astry jesienne widać reszta pod liściami.
Najważniejsze, że są przycięte drzewa czekają na przemyślenie tak samo miskanty.

Chciałam kupić rębaka w jednej z firm co chwilę mi się reklamują. Rębak ten nadaje się na siekanie trawy. Mam tego bardzo sporo hałdy leżą pod brzozami.
Jednak wykupili już właśnie ten typ który chciałam i dopiero będą pod koniec maja.
Mam rozdrabniacz ale jednak na takie ilości towaru co mam to jest za mały przerób.

Będę w tym roku też przycinać tuje więc potrzebny jest.
ElzbietaFranka 20:43, 22 mar 2026

Gosialuk napisał(a)
Masz Elu rację z tymi ciemiernikami. Na efekt dużej kępy trzeba parę lat poczekać. Mi też najbardziej podobają się białe. Na tym szaroburym tle wyróżniają się mocno.

Jak widzisz u mnie pełno liści i poszarzałe. Raczej liści z rabat nie grabie tylko jak motyka grzebie to je przysypuje.
Białe ciemierniki są widoczne a te bordowe na tle tych liści znikają.
ElzbietaFranka 20:48, 22 mar 2026

pestka56 napisał(a)
Ja celuję w biało kwitnące przede wszystkim. Do tego żółte, kremowe i zielone. Ale mam też inne, bo kupione jako siewki, a niektóre dla intensywności koloru, ale mało. Dwa kupiłam jesienią z powodu nazwy - 'Monte Christo' i 'Nightingale'. Mam też 'Anja Oudolf' przez sentyment do Pieta Oudolfa Tak mi czasem odbija, a potem kwitną czerwone, burgundowe fioletowe, a nawet różowe, choć tego ostatniego koloru wybitnie nie lubię.

Czy ty nawozisz swoje ciemierniki? Tak się zastanawiać czy nie rzucić pod nie trochę nawozu potasowego na lepsze kwitnięcie.

Dzisiaj zakupiłam na Ale... Nawozy do róż, bylin i kwasy humusowe. Mają przysłać we wtorek. Jeszcze powinna kupić pod iglaki. Chce trochę tuje podratować po tej ubiegłorocznej suszy.
pestka56 07:47, 23 mar 2026

Ela, jeszcze nie nawoziłam ciemierników. Mam je krótko. Były sadzone we wzbogaconą ziemię.
Monia81 07:59, 23 mar 2026

Ja swoim ciemiernikom daje tylko skorupki jajkowe, z nawozami nie próbowałam.
Fajnie, że porządki idą do przodu, u mnie jeszcze tuje też czekają na przycięcie, wszystko ma swoją kolej
pestka56 19:42, 24 mar 2026

Monia81 napisał(a)
Ja swoim ciemiernikom daje tylko skorupki jajkowe, z nawozami nie próbowałam.

Ile masz ciemierników, że wystarcza ci dla nich skorupek?
Nie wiem ile musiałabym zużywać jajek, żeby obdzielić skorupkami moje ponad 50 krzaczków
ElzbietaFranka 21:14, 25 mar 2026

pestka56 napisał(a)

Ile masz ciemierników, że wystarcza ci dla nich skorupek?
Nie wiem ile musiałabym zużywać jajek, żeby obdzielić skorupkami moje ponad 50 krzaczków

U mnie eM to smakosz jajek też mam skorupek dużo. Zawsze jak na kompost daje bio to skorupy zbieram do wiadra.
Później w wiadrze krusze i rozsypuje. Zamiast skorup można dać wapno granulowane. Daje też popiół drzewny